- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) – referència dels nolis des de l’àrea Mediterrània amb la resta del món- es manté estable al febrer i marca un descens del -1,51%
- L’Índex se situa en els 1.752,72 punts i acumula un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del +75,27%
- Els màxims increments s’observen a l’Europa Atlàntica amb +26,67% i els Països Bàltics amb un augment del +15,43% i els majors decreixements s’han donat en l’àrea del Subcontinent Indi (-6,48%) i Centreamèrica i el Carib (-4,62%)
- Pel que fa al subíndex del Mediterrani Occidental aquest passat mes s’ha situat en els 1.298,77 punts (+11,73%), mentre que el d’Orient Llunyà ha registrat un augment del +8,58%, aconseguint els 2.648,30 punts
València, 11 de març de 2024.- Els nolis d’exportació des del Port de València s’estabilitzen al febrer i experimenten un lleu descens del -1,51%. Així ho reflecteix el Valencia Containerised Freight Index (VCFI) que en el segon mes de 2024 se situa en els 1.752,72 punts – mantenint-se en nivells similars als registrats durant el primer trimestre del 2021-. El VCFI acumula un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del 75,27%.
L’Índex reflecteix els majors augments en els nolis d’exportació des del Mediterrani cap a l’Europa Atlàntica amb +26,67% i els Països Bàltics amb un creixement del +15,43%, mentre que els majors decreixements s’han donat en l’àrea del Subcontinent Indi (-6,48%) i Centreamèrica i el Carib (-4,62%).
Segons es detalla en l’anàlisi de l’últim informe VCFI – referència dels nolis des de l’àrea Mediterrània amb la resta del món-: “els nivells de nolis continuen sent notablement alts en comparació amb el mateix mes d’anys anteriors, impulsats pels creixents costos operatius de les navilieres a causa de l’escalada de tensions a Orient Mitjà. La reconfiguració de serveis i rutes de les navilieres en resposta als atacs al Mar Roig, optant per rutes alternatives més llargues, ha resultat en un augment en els costos de combustible”.
VCFI Mediterrani Occidental
En el subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un increment respecte al mes anterior del +11,73%. Així, el VCFI per a l’àrea del Mediterrani Occidental s’ha situat en els 1.298,77 punts, xifra que representa un creixement acumulat del +92,88% des de l’inici de la sèrie en 2018.
Quant a Valenciaport, segons les dades més recents, s’ha registrat una lleu disminució en el volum d’exportacions cap al Marroc, mentre que les exportacions cap a Algèria s’han mantingut estables i el trànsit cap a Tunísia ha experimentat un augment.
VCFI Orient Llunyà
En l’àrea de l’Orient Llunyà, s’ha registrat un augment del +8,58%, aconseguint els 2.648,30 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del +168,43% des de l’inici de la sèrie al gener de 2018. Segons es detalla en l’anàlisi del VCFI de febrer: Estes dades contrasten amb el marcat augment que es va produir al gener per als nolis amb aquesta àrea, influenciat per l’estacionalitat del moment. Com s’anticipava, a mesura que la demanda ha anat disminuint amb la finalitat de les festivitats de l’Any Nou Xinés, la indústria està experimentant un cert alleujament. Així mateix, és crucial considerar la singularitat del context actual, marcat per la Crisi del Mar Roig, que prové d’un conflicte geopolític l’evolució del qual continua sent incerta”. Pel que fa a Valenciaport i segons les dades més recents disponibles, s’ha notat una lleugera disminució en el volum del tràfic d’exportació cap a la Xina, principal soci comercial de l’àrea de l’Orient Llunyà.