L’Autoritat Portuària de València exposa en Ecofira les seues principals polítiques mediambientals

València, 6 de novembre de 2018.- L’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO) ha felicitat a l’Autoritat Portuària de València per la seua recent renovació del certificat ambiental PERS (Port Environmental Review System). Aquesta fita s’ha donat a conèixer durant Ecofira, la fira internacional de les solucions ambientals que acull Fira València fins al pròxim 8 de novembre. En aquest certamen, Valenciaport està present amb un stand que mostra l’estreta col·laboració que manté l’APV amb la comunitat portuària en comptar amb la presència de companyies com Boluda i Balearia.

Juntament amb Valenciaport, l’ESPO també ha felicitat als altres tres ports que van renovar aquest certificat: Moerdjik a Holanda, Bremen a Alemanya i Tànger al Marroc. Segons la secretària general d’ESPO, Isabelle Ryckbost, “com hem vist en l’Informe Ambiental 2018 d’ESPO, el sector portuari està millorant i és important comunicar aquest progrés als usuaris dels ports. El certificat PERS ajuda als recintes portuaris a seguir millorant la seua actuació ambiental i a complir amb la normativa vigent. Els quatre ports guardonats amb un exemple molt clar de com el creixement del port i una correcta política ambiental estan clarament relacionats”.

Disposar del certificat PERS acredita la transparència dels ports en matèria mediambiental, i implica un monitoratge constant de tots els components mediambientals així com una política de millora mediambiental contínua.

Creixement i sostenibilitat

Durant la celebració d’Ecofira, l’APV mostrarà totes les actuacions que desenvolupa en matèria mediambiental. En concret, a través del grup Ecoport II, en el qual està integrada la comunitat portuària, es realitzen accions per a la millora contínua de les condicions ambientals en les quals es desenvolupen les activitats portuàries.

Així mateix, l’APV també treballa en la implementació de sistemes eficients de gestió ambiental i energètica en instal·lacions portuàries, el report dels seus resultats a la societat, el càlcul d’indicadors d’èxit de les accions impulsades o el càlcul de la petjada de carboni.

Altres certificats

A més, l’APV està inscrita en el Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Mediambiental (EMAS), regulat pel Reglament CE 1221/2009, del Parlament Europeu i del Consell de 25 de novembre de 2009.

Així mateix, ha impulsat un sistema de gestió energètica en les seues instal·lacions basat en la norma ISO 50001 i ha calculat la petjada de carboni del port de València, l’evolució del qual en el període 2008-2016 va tenir un descens del 17%. Aquestes dades confirmen el compromís de Valenciaport en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle procedents de les activitats portuàries.

L’APV va ser la primera Autoritat Portuària a inscriure la petjada de carboni d’un recinte portuari en el registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de CO2 creat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, obtenint el segell “càlcul”.