L’Autoritat Portuària de València licita el concurs d’idees per a dinamitzar el Port de Gandia

Esta actuació reforçarà l’ús per a la ciutat dels embulls i la zona annexa amb noves activitats perquè veïns i turistes gaudeixen

València, 27 de juliol de 2021.- El Port de Gandia continua donant passos ferms perquè els seus veïns puguen gaudir d’un recinte obert, pròxim i integrat a la ciutat. Una zona per a donar a conéixer la seua gastronomia, cultura, artesania en un port que actue de dinamitzador de l’economia i siga un aparador turístic. Este repte que es va marcar el Comité Assessor del port de Gandia, òrgan impulsat per l’Autoritat Portuària de València i presidit per l’Ajuntament de la localitat, està més a prop i té com a objectiu posar en valor els embulls i la zona annexa, proposant actuacions i activitats que siguen capaces de dinamitzar l’àrea, respectant l’ús pesquer i obrint la seua participació a la ciutadania.

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha publicat el concurs d’idees per a la integració ciutadana de les àrees no comercials de la zona de servei del Port de Gandia per un import de 40.000 euros. En concret, l’àmbit d’actuació es concentra en dues zones, una d’elles entre els embulls de fruiters del 5 al 17, i l’espai situat entre la seua façana sud i el límit de l’àmbit portuari comercial, i entre la façana nord i el cantil. L’altra àrea inclou l’edifici i la plaça de la Llotja, i la plataforma que queda al sud de l’església de Sant Nicolau.

“L’Autoritat Portuària de València i l’Ajuntament de Gandia sempre han tingut bona sintonia i esta licitació és fruit d’este treball conjunt, també amb la comissió Port-ciutat. El propòsit d’aquest concurs d’idees és dinamitzar el Port, millorar la infraestructura de connexió Port-ciutat entre Gandia i el seu port, i buscar una solució amable per a la ciutadania. Volem posar en valor la zona sud amb els embulls fruiters, millorant la connexió amb la part urbana i sobretot amb la zona nord. Estarem oberts als projectes que se’ns presenten i triarem el que siga més interessant per a la ciutat i la ciutadania”, explica Aurelio Martínez, president de l’APV.

Objectius del concurs

Per a la zona 1 de l’actuació, pretén, fonamentalment, posar en valor els embulls i la zona annexa al sud d’estos proposant actuacions i activitats que siguen capaces de dinamitzar l’àrea i integrar-la per als vianants a través del carrer Juan de la Cierva amb el continu urbà que limita amb aquesta zona del Port.

En quant a la zona entre els embulls i el cantil, qualsevol proposta ha de respectar l’ús pesquer i circumscriure’s a plantejaments que no afecten la seguretat d’aquest ús ni ho limiten i ho posen en valor. En proposar usos per als embulls, cal destinar tres d’ells al Centre d’Investigació que actualment gestiona la Universitat Politècnica de València en el Port i també cal contemplar la possibilitat que els embulls 16 i 17, o només un d’ells, siguen destinats a instal·lacions per a embarcament del ferri a Balears.

Respecte a la zona 2, els objectius del concurs passen per potenciar l’ús ciutadà de la plaça de la Llotja i habilitar una comunicació per als vianants atractiva entre la plaça i la zona 1. Totes les propostes hauran de ser capaces de mantindre la compatibilitat entre l’activitat associada a la pesca i l’ús públic dels espais, tenint també com a objectiu la posada en valor de l’ús pesquer. Per a això, es donaran a conéixer les propostes a la Confraria de Pescadors.

L’objectiu principal de la zona de l’entorn de l’església de Sant Nicolau és dissenyar un passeig riberenc que permeta la comunicació de l’àmbit del moll nord amb el carrer Riu i la plaça de la Llotja en el moll sud. S’haurà de plantejar una solució de comunicació perimetral per a ús ciutadà pel costat sud i pel costat est de l’església de Sant Nicolau, incloent l’encreuament de la séquia existent. Les propostes que es presenten per a esta zona han de millorar i integrar amb l’entorn les edificacions que en ella es troben, tenint en compte la proposta de declaració de BIC de l’església de Sant Nicolau.

El concurs també contempla una solució tècnica, operativa i econòmicament viable per a connectar el Moll Nord i la façana sud de la dàrsena. Aquesta connexió ha de tindre a més una doble funció: l’ús públic per als vianants de lliure accés i la possibilitat de circulació de vehicles motoritzats (en cap cas automòbils) utilitzats per la Policia Portuària i personal de l’APV per a funcions de vigilància i control de la zona de servei.