L’APV accepta per al seu estudi l’oferta presentada per Baleària per a la nova terminal de passatgers

La infraestructura comprendrà uns 63.000 metres quadrats i 13.462 de làmina d’aigua concessionada en els antics terrenys de la Unió Naval de Llevant, entre el moll de Ponent i el moll de l’Espigó del Túria

El projecte que es destinarà tant a línies regulars de ferris com a creuers contempla uns trànsits anuals de 370.000 passatgers en els primers cinc anys d’explotació

València, 29 d’agost de 2020.- Este matí ha tingut lloc la reunió de la Mesa de Contractació de l’Autoritat Portuària de València per a conéixer l’oferta de Baleària presentada al concurs de construcció i explotació de la nova terminal de passatgers del Port de València i iniciar així l’estudi d’esta. Esta infraestructura se situarà entre el Moll de Ponent i el Moll de l’Espigó del Túria, en la zona anteriorment ocupada per la drassana d’Unió Naval de València, i que compta amb aproximadament 100.000 m² i la seua concessió s’atorgarà per un termini de 35 anys, prorrogables fins a un màxim de 50 anys.

La naviliera Baleària, única empresa que va presentar oferta, té previst construir i explotar la nova terminal de passatgers del port de València amb un projecte que garanteix que el 100% de l’energia elèctrica necessària es produirà en les mateixes instal·lacions i serà d’origen renovable: fotovoltaica, eòlica, hidrogen renovable o biocombustible. Segons el projecte presentat al concurs de l’Autoritat Portuària de València, l’estació marítima funcionarà amb zero emissions contaminants i apostarà per l’economia circular. La nova terminal de passatgers, destinada tant a línies regulars de ferris com a creuers, ha estat dissenyada per a convertir-se en un referent de sostenibilitat al voltant del port de València i generar valor afegit a la façana marítima.

Baleària, que aspira a ser concessionària de la nova terminal de passatgers, invertirà més de 37 milions d’euros en la infraestructura, que comprendrà uns 63.000 metres quadrats i 13.462 de làmina d’aigua concessionada en els antics terrenys de la Unió Naval de Llevant (UNL), entre el moll de Ponent i el moll de l’Espigó del Túria. El projecte elaborat per Baleària contempla uns trànsits anuals de 370.000 passatgers en els primers cinc anys d’explotació (que arrencaria en 2023), que se situaria al voltant del mig milió en els anys següents, amb un creixement anual pautat del 2%, segons l’estimació conservadora de la naviliera. La companyia calcula que, durant la vida del contracte d’explotació, l’Autoritat Portuària de València recaptarà uns 70 milions d’euros per les taxes preceptives de vaixells, passatgers i mercaderies.

En les antigues instal·lacions d’UNL se situaran les terminals per a passatgers de línia regular i creueristes, amb espais i operatives separades i independents. S’habilitaran quatre molls per a ferries i creuers. Un pantalà central de 215 metres: amb atracada a banda i banda per a ferries i un moll nord i un moll sud per a creuers. Tots estaran preparats per a acollir vaixells ro-*ro i ro-pax. La nova infraestructura del port de València per al trànsit internacional de passatgers comptarà amb dues esplanades d’uns 15.000 i 6.000 metres per al preembarque des dels accessos sud i oest. El projecte inclou un Centre d’Innovació i Ecoeficiència i un espai per a la dinamització cultural.

Global Ports, el partner per a creuers

De la gestió dels creuers s’encarregarà Global Ports Hòlding (GPH), el major operador de creuers del món, que apostarà per una notable reducció de sorolls, a més de pel reciclatge del 100% dels seus residus en la planta de biometà que es construirà en esta àrea i que digerirà també els residus de vaixells i els propis de la terminal per a obtenir biogàs. Este biocombustible alimentarà una flota de vehicles que amb el temps seran substituïts per uns altres totalment elèctrics, recarregables en els punts de subministrament habilitats en els dos aparcaments. Es disposarà de quatre vegades més punts de recàrrega dels quals exigeix la normativa.
El projecte de Baleària inclou la preservació dels elements de patrimoni d’este entorn que destaquen pel seu valor històric, segons va determinar la càtedra Demetrio Ribes d’arqueologia industrial. A més de les naus, es conservaran dues grues, la torre de l’aigua i les graderies de les antigues drassanes de la UNL.

Utor: “Un far de sostenibilitat i pensada per a les persones”

El president de la companyia, Adolfo Utor, ha subratllat que la nova estació marítima “tindrà un cor verd, esperit intel·ligent i serà un far de sostenibilitat en el port de València”. “Serà una fita per a la nostra empresa, un espai modern, una terminal de passatgers alineada amb la política ecoeficient en la qual està immersa Baleària amb les seues smart ships i el seu compromís amb els ODS”. “Hem apostat per una infraestructura racional, pensada per a les persones, compromesa amb la proximitat i amb la qualitat de vida dels passatgers, de la ciutat i del barri de Natzaret. No hi ha millor manera de generar riquesa que no comprometre el benestar de les futures generacions”, destaca el màxim responsable de Baleària.

El projecte també contempla un centre formatiu de l’Escola d’Empresa Baleària (EdEB) amb oferta en diferents àrees del sector marítim i especialment dirigida al barri de Natzaret, dins d’un pla d’acció per a involucrar als actors principals i grups d’interès.