Els mitjans italians han posat en valor la col·laboració públic-privada i la presència de la naviliera italo-suïssa, MSC a través de Terminal Investment Limited (TIL)

La premsa nord-americana especialitzada en logística i transport destaca l’import de la inversió: de les més importants que s’estan executant en l’actualitat en els ports del món

Portals dedicats a noves energies, com Offshore Energy destaquen que aquesta nova terminal serà de baixes emissions

València, 13 de desembre de 2022.- Els principals mitjans internacionals del sector portuari s’han fet eco aquesta setmana de l’aprovació en el Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) del projecte constructiu del Moll de Contenidors de l’Ampliació Nord del Port de València. Una iniciativa que reforçarà la posició del recinte valencià com un dels hub estratègics portuaris de referència mundial i un dels principals d’Europa.

En concret, els mitjans sectorials d’àmbit europeu, estatunidenc i asiàtics com a Container ManagementPorts Europe, Seatrade Maritime, Bunker Ports News, Shipping Technology, American Journal of Transportation o Maritime Executive han centrat el focus aquesta setmana en l’anunci de l’aprovació del projecte constructiu de la nova terminal de contenidors que estarà situada en les aigües interiors de l’ampliació nord del Port de València.

Tots ells han destacat la magnitud d’aquest projecte, -dels més importants que s’estan duent a terme en l’actualitat en el món portuari- tant per les xifres que suposa la inversió, comptabilitzada en els mitjans estatunidencs en més de “1,6 bilion” de dòlars (1.600 milions), com per la capacitat en dades de trànsit, serveis de la nova infraestructura o les mesures ambientals que suposarà per a Valenciaport la posada en marxa d’aquesta terminal. Una informació que també s’ha reflectit en portals dedicats a noves energies com Offshore Energy que destaca que aquesta nova terminal serà de baixes emissions, o en mitjans sobre grans obres com World Construction Network.

Els mitjans italians, com ShipMag, Ports News Tirré, Ship2Shore o la Agenzia Nova han posat en valor la col·laboració públic-privada i la presència de la naviliera italo-suïssa MSC a través de Terminal Investment Limited (TIL) com a companyiaque explotarà la nova terminal per a la qual destinarà més de 1.000 milions d’euros.

La terminal nord de contenidors serà un clar exemple d’infraestructura que compatibilitza sostenibilitat i creixement. D’una banda, serà la més avançada mediambientalment del món i, per un altre, contribuirà a generar ocupació i riquesa a la Comunitat Valenciana i Espanya. Les obres que faran d’aquest projecte una realitat se sotmetran en tot moment a un rigorós control i seguiment ambiental, com tots els projectes que duu a terme el Port de València, amb el ferm objectiu d’aconseguir la meta 2030, zero emissions.

En matèria mediambiental la nova terminal de contenidors serà un espai sense fums, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric a grues i maquinària, i a vaixells portacontenidors que connectaran els seus motors durant la seua estada a València a la xarxa elèctrica.

En el projecte presentat per TIL/MSC a Valenciaport es contempla l’electrificació del 98% dels components motrius i instal·lacions de la terminal; i a més, l’electricitat procedirà en un 100% de fonts renovables, la qual cosa al seu torn implicarà una reducció del 98% en les emissions de CO₂.