El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Deu, ha participat en la European Hydrogen Week que organitza la Comissió Europea

El Port de València serà el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies de l’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions de maquinària de terminal

Ha explicat el projecte de Valenciaport en la sessió “Ports as European and Global Facilitators”, en una taula en la qual ha participat entre altres la Comissària Europea d’Energia, Kadri Simson

Valenciaport ha creat un grup assessor obert a més de 65 membres i 30 ports de tot el món per ajudar a desenvolupar la cadena de valor de l’hidrogen en la comunitat portuària

València, 2 de decembre de 2021.- L’ús de l’hidrogen en el Port de València per a reduir l’impacte ambiental de les operacions de maquinària en una terminal que funciona 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, situarà a Valenciaport com el primer recinte portuari d’Europa a incorporar esta energia en esta activitat. Un projecte que ha sigut reconegut per diferents organismes i que la Comissió Europea ha seleccionat com a iniciativa estratègica per a la descarbonització del transport marítim, i que ha presentat l’Autoritat Portuària de València (APV) en l’European Hydrogen Week 2021 (EHW 2021), com a exemple de l’aposta del sector marítim en la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic.

El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Díez, ha explicat que “Valenciaport està treballant en el projecte europeu H2PORTS per aplicar l’ús de l’hidrogen en la maquinària de les terminals. Per a això, s’estan preparant prototips que serviran per a testar esta tecnologia i la seua aportació a la descarbonització del sector logístic i marítim”. Díez ha participat en la sessió “Els Ports com a facilitadors europeus i mundials” al costat de Jacques Vandermeiren, CEO of Antwerp Port Authority; Tudor Constantinescu, Principa Adviser DG, European Commission Panellists; Reggy Vermeulen, CEO of Port Duqm, Oman; Bart Biebuyck, Director FCH DJ,: RAMD Virgil Chitac, Major of Constanta (TBC); i Kadri Simson, European Commisioner for Energy.

El projecte H2Ports és una acció alineada amb les necessitats i objectius de la Comissió Europea i de la indústria portuària. L’objectiu és proporcionar solucions eficients per a facilitar una ràpida evolució cap a un sector de baixes emissions de carboni i zero emissions. “És un projecte que estem desenvolupant en el Port de València que ens permetrà aplicar esta tecnologia en les nostres instal·lacions. Al mateix temps, servirà per a implementar esta energia en la cadena de subministrament ja que els ports hem de ser els aliats de la comunitat logística en la reducció d’emissions i la descarbonització”, ha apuntat el cap de Planificació Estratègica i Innovació de la APV.

El Port de València instal·larà a principi de 2022 una “hidrogenera” o estació de subministrament d’hidrogen verd. L’estació serà mòbil i proporcionarà el combustible necessari, en les condicions i quantitats adequades per a garantir els cicles de treball continus dels equips que formen part del projecte H2Ports. El primer d’estos equips serà la màquina o prototip de vehicle Reach Stacker o «apiladora de contenidors» que estarà alimentat amb esta energia i que es provarà en MSC Terminal València. El segon equip serà un cap tractor 4×4 equipada amb un conjunt de piles de combustible per a la seua prova en les operacions de càrrega/descarrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi.

Durant la seua intervenció en l’EHW, Juan Manuel Díez, ha indicat que “és important que expliquem la nostra experiència a altres ports que puguen actuar com a promotors d’estes energies netes”. En este sentit, el responsable de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha assenyalat que “Valenciaport és molt actiu en iniciatives locals i regionals que impulsen esta col·laboració, però també en l’àmbit europeu i mundial, per això formen part de la Clean Hydrigeb Alliance i la Global Ports Hydrogen Coalition. A més, en el marc del projecte de Port H2 hem creat un grup assessor obert a més de 65 membres i 30 ports de tot el món en el qual estem treballant en ajudar a desenvolupar de la cadena de valor de l’hidrogen per als ports”.

“Este tipus de projectes -ha continuat- formant part del nostre compromís amb les nostres ciutats i àrea d’influència per a fomentar les energies verdes i la reducció d’emissions. A més, estem situant al Port com hub energètic amb l’ús d’hidrogen, energia eòlica o fotovoltaica que facilite solucions aplicables a la resta de sectors”.

Projecte H2PORTS 

El projecte “H2PORTS Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports” está coordinat per la Fundació Valenciaport i l’APV, y finançat pel programa Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking (FCH DJ.).

H2Ports comportarà una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses MSC Terminal València, Grup Grimaldi, HysterYale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.

La iniciativa de l’APV per l’ús de l’hidrogen en les seues instal·lacions ja ha sigut reconeguda pel Govern d’Espanya en el marc del Full de ruta de l’Hidrogen i forma part d’H2VLC València Valle de l’Hidrogeno, en el qual també participen l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana o la Universitat Politècnica de València.

Estratègia de l’Hidrogen

La European Hydrogen Week (EHW 2021) és un esdeveniment que reuneix la indústria europea, responsables polítics, representants governamentals i comunitat investigadora per a debatre sobre el creixent potencial de l’hidrogen en els pròxims anys. L’EHW 2021 ha abordat les oportunitats associades a la producció i l’ús de l’hidrogen i dels combustibles basats en esta energia en els diferents sectors de l’economia i com l’hidrogen exercirà un paper clau en el “Green Deal” europeu.