L’APV vol activar el seu pla eòlic quan obtinga les autoritzacions administratives necessàries.

Fins al moment, Valenciaport ha instal·lat un mesurador per a obtindre dades sobre el vent i poder decidir quin tipus d’aerogeneradors són els més adequats.

València, 2 de desembre de 2019.- La companyia xinesa Xinjiang Golwind Science & Technology, actualment la segona companyia mundial en instal·lació d’aerogeneradors, ha mostrat el seu interés pel pla eòlic que està desenvolupant l’Autoritat Portuària de València (APV). Així ho ha manifestat Tony Pan, vicepresident de la companyia, en una trobada mantinguda amb el president de l’APV, Aurelio Martínez, durant la visita d’aquest últim a Xangai per a la celebració de la fira Xina International Import Expo 2019.

Durant la trobada, al qual també van assistir Jin Zhenwei, i Harvey, vicedirector i director de la divisió marítima de Goldwing. Els assistents a la reunió van manifestar el seu coneixement dels plans de Valenciaport d’incorporar energia eòlica en les seues instal·lacions i van mostrar el seu interés per presentar-se al concurs públic que té previst llançar l’APV per a la instal·lació d’aerogeneradors en el port de València.

Per part seua, el president de l’APV els va traslladar que Valenciaport vol activar el seu pla eòlic quan obtinga les autoritzacions administratives necessàries i està interessat en què el major nombre d’empreses possibles presenten les seues ofertes quan isca a licitació el projecte. Així mateix, Aurelio Martínez va explicar que, fins al moment, Valenciaport ha instal·lat un mesurador que, durant un any, captarà dades sobre direcció i velocitat dels vents, per a poder conéixer detalladament les característiques tècniques que han de tindre els aerogeneradors que s’instal·len i la millor ubicació per a aquests.

Fins hui, Goldwing ha instal·lat una capacitat total de 50 GW d’energia eòlica a tot el món. La companyia disposa de 31.000 turbines eòliques operatives en 24 països dels cinc continents i disposa d’experiència en la instal·lació d’aerogeneradors en ports de tot el món, entre ells, el port d’Hamburg. Goldwing compta amb 8.000 treballadors, dels quals 2.000 són enginyers.

Autosuficiència energètica i descarbonització

Valenciaport s’ha marcat com a objectiu aconseguir l’autosuficiència energètica entre 2025 i 2030. Per a això, s’escometran inversions per a impulsar les energies renovables provinents de l’hidrogen, fotovoltaica i eòlica. En concret, l’APV té previst presentar a Conselleria un projecte per a la instal·lació d’una planta eòlica que generaria en una primera fase entre 12 i 16 MW. Amb un cost estimat de 13 i 18 milions d’euros, la instal·lació tindria una producció anual de 27.000 MWh en la seua primera fase.

En el cas de l’energia solar fotovoltaica, està previst licitar una instal·lació de prop de 800 KWH d’energia solar en el port de València amb un cost estimat de prop de 600.000 euros.

Així mateix, projectes com l’H2PORTS han permés demostrar la viabilitat de l’ús de l’hidrogen en instal·lacions portuàries, concretament en les terminals de contenidors de MSC i Grimaldi del port de València. Una reach stacker de càrrega/descarrega i transport de contenidors i un cap tractor de terminal per a operacions ro-ro seran les primeres màquines propulsades per piles d’hidrogen que operaran en condicions reals en l’enclavament valencià. La iniciativa està promoguda pel Port de València i s’emmarca dins del seu pla estratègic de desenvolupament d’energies renovables.

El projecte H2Ports comportarà una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de l’Autoritat Portuària de València, la Fundació Valenciaport, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena, Ballard Power Systems Europa i ENAGAS. Este projecte ha rebut finançament de la Fuel Cells and Hydrogen Joint undertaking (FCHJU). Esta entitat de col·laboració públic-privada és l’organisme europeu que promou l’adopció de l’hidrogen com a alternativa baixes emissions i rep suport a través dels programes d’Investigació i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, Hydrogen Europe Research i Hydrogen Europe.