En només un mes, prop de 9.300 persones han acudit a conéixer la història del port de València entre finals del segle XVII i el segle XIX.

Estudiants de la Universitat Politècnica de València, de la Universitat de Majors i d’instituts de l’entorn portuari han tingut l’oportunitat de realitzar un taller per a conéixer com es realitzaven els gravats en aqueixa època històrica.

València, 12 de novembre de 2019.- La mostra “La història gravada del port de València” va tancar les seues portes en l’Edifici del Rellotge diumenge passat convertint-se en la de major èxit de totes les organitzades per l’Autoritat Portuària de València des que reprenguera la seua activitat cultural. En només un mes (del 8 d’octubre al 10 de novembre), 9.280 persones han acudit a l’emblemàtic edifici del port per a conéixer la història del recinte a través de gravats entre finals del segle XVII i el segle XIX.

L’Autoritat Portuària de València s’ha mostrat molt satisfeta pel gran acolliment que ha tingut l’exposició no sols pel volum de visitants sinó també per les valoracions positives rebudes per part dels assistents. En este sentit, el llibre de visites situat a l’interior de l’exposició ha permés recopilar les opinions de totes les persones que s’han acostat a l’Edifici del Rellotge que han agraït l’oportunitat d’acostar-se al passat del recinte i han demandat més exposicions similars per a poder continuar endinsant-se en la història del port.

Bona part de l’èxit es deu a la rèplica del telègraf òptic portuari que en el segle XIX permetia la comunicació entre el port i la ciutat. Este telègraf, conformat per tres boles i instal·lat en el Micalet, ha funcionat com a nexe d’unió entre el port i el centre de la ciutat; de manera que visitants que han accedit a la mostra decideixen acostar-se després al Micalet i viceversa. De fet, els assistents han mostrat molt d’interès en conéixer la distància existent entre el port i el centre de la ciutat i com se solucionava la comunicació entre tots dos espais en el segle XIX.

Així mateix, cal destacar la gran afluència que han registrat els tallers de gravats organitzats en el marc de l’exposició. Estos tallers, que han tingut un caràcter marcadament didàctic, han permés als assistents conéixer les diferents tècniques de gravat utilitzades. En concret, el taller disposava d’un tòrcul en el qual un gravador professional ensenyava als assistents a realitzar un gravat seguint les tècniques de l’època. Tant adults com xiquets han tingut l’oportunitat de realitzar el seu propi gravat i gaudir d’un record del seu pas per l’exposició. A este taller han assistit grups organitzats de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de Majors o dels diferents instituts d’educació secundària de l’entorn del port.

Exposició 

Comissariada per Ester Medán, la mostra ha sigut possible gràcies a la generositat d’Arturo Monfort, que ha cedit obres de la seua col·lecció particular per a esta exposició. Dividida en cinc parts diferenciades, la mostra ha permés conéixer l’evolució de les infraestructures portuàries des de les més elementals fins a finals del segle XIX, les notícies aparegudes en la premsa nacional i internacional de l’època sobre el port de València que ja llavors era considerat una infraestructura de primera magnitud, el camí geogràfic que realitzaven les persones i mercaderies del port a la ciutat, així com un apartat de crònica social en la qual es mostra el protagonisme que va tindre el port en alguns de les principals fites històriques del segle XIX a través de la publicació de gravats en revistes il·lustrades.