L’Autoritat Portuària de València està compromesa amb la progressiva descarbonització de les activitats que es desenvolupen en els recintes portuaris que gestiona (València, Sagunt i Gandia). Dins d’este àmbit, l’APV ha definit, dins de la seua política ambiental i energètica aprovada l’any 2016, com un dels seus objectius estratègics la reducció de l’impacte de l’activitat portuària per a col·laborar en la mitigació dels efectes del canvi climàtic. En concret, l’APV preveu reduir un 4% la seua Petjada de Carboni entre els anys 2015-2020, període que, segons dades del Pla d’empresa, està previst que el tràfic portuari s’incremente al voltant d’un 19%.  Per a aconseguir este descens, l’APV ha iniciat la implantació de mesures de reducció d’emissions procedents de combustibles fòssils i de potenciació de l’eficiència energètica en els ports. Per això, l’Autoritat Portuària de València disposa d’un Pla de Reducció d’Emissions del port de València, elaborat en el marc del projecte Sea Terminals, que té per objectiu reduir el consum elèctric del recinte en 4,5 milions de kWh i disminuir el consum de gasoil en 1 milió de litres per a l’any 2020.

Per a poder aconseguir estes xifres, el Pla de Reducció d’Emissions del port de València inclou mesures concretes com la reducció de la flota de vehicles de servei i la seua substitució progressiva per vehicles híbrids o elèctrics. Fins a la data, l’APV ha adquirit dos vehicles elèctrics i ha instal·lat dos punts de càrrega elèctrica al port de València. Així mateix, està prevista la substitució progressiva dels sistemes d’il·luminació existents per llums LED així com la substitució de les lluminàries de les grues per aquest tipus de tecnologia.

Respecte als combustibles, el Pla també contempla l’ús de combustibles baixos en carboni per part de les embarcacions emprats pels serveis nàutics, com els remolcadors i la remotorizatció de la maquinària de pati de terminals amb motors més eficients i major grau d’electrificació. Igualment, l’APV està treballant per a la implantació progressiva d’energies renovables en el recinte del port de València.

Medi ambient

L’Autoritat Portuària de València s’ha erigit com a referent europeu en gestió ambiental en l’àmbit portuari. En este sentit, disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), la ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Ressò-Management and Audit Scheme), la certificació més prestigiosa en l’àmbit europeu. A més, l’APV també disposa de la certificació ISO 50001 de Gestió Energètica.