El director de Seguretat, Medi Ambient i Instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València ha presentat aquesta eina en una jornada organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana.

Smartport, de la qual actualment s’està desenvolupant un projecte pilot, permetrà disposar a través de realitat virtual d’una visió integral del port en temps real per a agilitar la presa de decisions.

València, 26 de juny de 2019.- Federico Torres, director de Seguretat, Medi Ambient i Instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha participat hui en un dels Virtual Breakfast organitzat pel Col·legi oficial d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) celebrat en l’Edifici del Rellotge. L’acte també ha comptat amb la presència del degà del COIICV, Salvador Puigdengolas; el director de la Caixa d’Enginyers de València, Gonzalo Gregori; i el director general d’Arisnova, Jorge Gramage.

Durant la trobada s’ha presentat la plataforma Smartport, un projecte pilot de l’APV desenvolupat per l’enginyeria valenciana Arisnova, que pretén unificar els sistemes existents de seguretat, instal·lacions o CCTV per a tindre un control integral de totes les àrees de negoci de Valenciaport.

A través de realitat virtual, Smartport ofereix accés a informació en temps real de de el port de València. En paraules de Jorge Gramage, director general d’Arisnova, “Smartport integra la informació més rellevant en la gestió diària i permet un accés a ella en una sola ullada de forma gràfica”.

Segons ha explicat Federico Torres, “el Smartport és una necessitat per a Valenciaport ja que estem en un context en el qual existeix un dinamisme en l’activitat portuària molt alt. Un port és una infraestructura que generem serveis i estos han de ser online, àgils i d’una facilitat absoluta per a ajudar en la presa de decisions”. Torres també ha ressaltat que “perquè un port funcione bé, és necessari que hi haja una armonització perfecta en tota la comunitat portuària que són els que conformen la cadena logística dins del port. Per això, integrar tota la informació és fonamental perquè tot aquest engranatge funcione correctament”.

“Valenciaport és, actualment, el quart port d’Europa però encara així tenim bastants reptes per davant com l’automatització d’operacions, la millora de l’eficiència energètica i la protecció mediambiental, l’increment de l’eficiència dels nostres processos o noves solucions per a seguretat, protecció i gestió d’emergències, entre altres. Per a tot això, l’aplicació d’una eina com Smartport és fonamental perquè ens permet conéixer en temps real tot el que s’està desenvolupant en el port”, ha afegit Federico Torres.

Torres també ha indicat que el projecte pilot desenvolupat per Arisnova ha respost a les expectatives i, per això, s’ha decidit donar-li continuïtat ampliant els seus desenvolupaments. “Smartport és una eina que ens donarà una capacitat de presa de decisions molt important des del punt de vista executiu, operatiu i del centre de control perquè ens ofereix una imatge molt real del que està ocorrent en tot moment en el port. Amb esta eina podem conéixer detalls com a situació dels vaixells exactament, ubicació de les mercaderies perilloses o dades mediambientals en temps real i, a més, amb una interfície molt amigable que facilita la seua utilització pels diferents tipus d’usuaris”.

El director de Seguretat, Medi Ambient i Instal·lacions de l’APV ha conclòs la seua presentació recordant que “els ports no som una fi en si mateix, volem que Valenciaport continue sent útil a l’economia valenciana i nacional. I per a això, hem de ser cada vegada més eficients i competitius. Amb Smartport estarem alineats amb les majors exigències dels nostres usuaris, el buc i les mercaderies”.