Directius dels ports de Tòquio, Yokohama, Osaka i Kobe han visitat el port de València per a aprofundir en les mesures i eines aplicades per Valenciaport en matèria de medi ambient, de qualitat i eines tecnològiques de gestió d’informació (PCS).

La visita s’ha emmarcat dins del programa “International Port Management Training Program” que duu a terme la “Japanese Foundation for IAPH”.

València, 1 d’octubre de 2018.- Valenciaport interessa a Japó. L’Autoritat Portuària de València (APV), va rebre el divendres la visita d’un grup de directius dels ports de Tòquio, Yokohama, Osaka i Kobe, interessats a conèixer de primera mà els projectes que desenvolupa Valenciaport en matèria de medi ambient, qualitat i gestió de la informació. La visita, emmarcada en el programa de formació “International Port Management Training Program” que duu a terme la “Japanese Foundation for IAPH”, va estar atesa per Mar Chao, directora comercial i de Desenvolupament de Negoci de la APV i pels responsables en matèria mediambiental, tecnològica i de qualitat de la APV.

Els directius dels ports japonses van mantenir trobades especialitzades amb José García de la Guia, Cap de Tecnologies; Raúl Cascajo, Cap de Polítiques Ambientals; amb José Luís Aznar, resposable de la Marca de Garantia i amb Francesca Antonelli, de Màrqueting.

Durant la jornada es va entrar al detall en l’explicació dels principals projectes que desenvolupa Valenciaport en algunes de les matèries que configuren el programa internacional de formació enfocat a directius portuaris. En concret els directius nipons van mostrar interès a conèixer la política mediambiental de Valenciaport; el seu sistema de control de Qualitat a través de la Marca de Garantia així com la plataforma ValenciaportPCS com a exemple d’eina de gestió dels fluxos d’informació que es generen al llarg dels processos.

Polítiques de Medi ambient

En matèria mediambiental es van analitzar els objectius mediambientals i energètics traçats per la APV com són: la implementació d’un Sistema de Gestió Ambiental (SGA) basat en la norma ISO 14001; un Sistema de Gestió d’Energia basat en l’estàndard ISO 50001; així com la integració de Valenciaport en el Registre del Sistema de Gestió i Auditoria Ambiental (EMAS III), patrocinat per la UE. A més, en termes de certificacions sectorials es va assenyalar que la APV posseeix també l’única certificació ambiental portuària, PERS (Sistema de Revisió Ambiental Portuària).

 

A més, es van exposar les mesures adoptades per la APV per a la reducció de la petjada de carboni que li ha permès aconseguir una disminució d’un 18% en sis anys així com els projecte pilot en els quals estan treballant per a implantar el gas natural liquat com a combustible net i sostenible en els bucs que es troben atracats en el recinte portuari.

Finalment es va parlar del treball que realitza la Fundació Valenciaport en matèria mediambiental i es va destacar que “el creixement del port ha d’anar sempre acompanyat del desenvolupament de millors pràctiques en temes d’eficiència energètica, consum, mobilitat etc.”.

Innovació i qualitat

Els directius japonesos també van mostrar interès a conèixer la plataforma tecnològica de l’Autoritat Portuària de València, ValenciaportPCS. Per açò, van voler conèixer en profunditat la seua implementació, les necessitats tècniques i el finançament de l’eina. Així mateix, se’ls va mostrar l’evolució que ha seguit ValenciaportPCS en els últims anys.

Igualment, van voler aprofundir en el paper de la Marca de Garantia, un sistema de qualitat desenvolupat per Valenciaport en el qual participen tots els agents de la cadena logística de manera voluntària. En concret, han volgut conèixer les dificultats per a engegar aquest sistema, els avantatges de la seua implementació i el seu funcionament i finançament.

LA visita va finalitzar amb un recorregut per les diferents infraestructures i instal·lacions del port de València.

Tràfics amb Japó

A tancament de 2017, Valenciaport va canalitzar un total de 210.000 tones de mercaderies amb Japó. Per ports, destaquen els moviments amb els recintes de Tòquio, Yokohama, Nagoya, Aichi i Kobe.