Ambdues entitats treballaran conjuntament en projectes de generació, emmagatzematge i aplicació de l’hidrogen en el sector marítim.

El compromís entre els principals ports del Mediterrani i del Nord d’Europa demostra la ferma aposta del sector portuari en la lluita contra el canvi climàtic.

L’Autoritat Portuària de València i la d’Hamburg involucraran a la comunitat portuària en els projectes innovadors relacionats amb les energies netes.

Els Ports de València i Hamburg han firmat una aliança per anar de la mà en el desenvolupament de projectes d’hidrogen aplicats en el sector marítim. Una sinergia entre els principals ports del Mediterrani i del Nord d’Europa que demostra el clar compromís del sector portuari en la lluita contra el canvi climàtic.

En concret, este acord, que han rubricat l’Autoritat Portuària de València (APV), al costat de la Fundació Valenciaport, i l’Autoritat Portuària d’Hamburg (HPA), està destinat a generar projectes d’esta energia neta amb el suport dels programes que està posant en marxa la Unió Europea. En este acord, ambdues entitats, centraran els seus esforços en iniciatives de generació d’hidrogen, estacions d’emmagatzematge, ús d’esta energia en terminals i maquinaria, i el subministrament i transport en el seu hinterland, entre altres.

A més, esta aliança contempla que en els projectes que es desenvolupen estaran involucrats la comunitat portuària i logística de tots dos recintes en el marc de fomentar la competitivitat i innovació del conjunt d’agents i empreses que operen en els ports. Este és un dels temes que van abordar recentment el president de l’APV, Aurelio Martínez, amb el seu homòleg de la HPA i vicepresident de l’Associació Internacional de Ports (International Association of Ports and Harbors IAPH), Jens Meier, en la reunió que van mantindre recentment en les instal·lacions del Port de València.

Tant l’Autoritat Portuària de València com l’Autoritat Portuària d’Hamburg porten anys desenvolupant projectes d’hidrogen, unes iniciatives que els dos recintes porten temps compartint les seues experiències en l’objectiu comú de reducció d’emissions i descarbonització. Ara, amb esta aliança, fan un pas més per a dur a terme projectes conjunts, en el marc del compromís de contribuir de manera activa a la lluita contra el canvi climàtic en el transport marítim.

En el cas de Valenciaport, cal destacar el projecte H2PORTS -Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports-, coordinat per la Fundació Valenciaport i l’APV, i finançat pel programa Fuel Cell and and Hydrogen Joint Undertaking (FCH DJ.), té com a objectiu principal provar i validar tecnologia d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals. El projecte H2Ports comportarà una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’APV, el Centre Nacional d’Hidrogen, i les empreses MSC Terminal Valencia, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnología Energía Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.

Gràcies a esta iniciativa el Port de València serà el primer recinte portuari d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions.