El president de Valenciaport valora positivament les mesures i les rebaixes de taxes com a prudents en tant que són selectives, limitades en el temps, en el seu pressupost i contemplen l’autonomia dels ports per a aplicar-les.

València, 22 d’abril de 2020.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez considera que les mesures aprovades pel Consell de Ministres mitjançant reial decret d’actuacions urgents complementàries per a donar suport a l’economia i l’ocupació en el context del coronavirus, i que afecten el sector marítim són un exemple de com els ports espanyols posen al servei de les empreses, de l’exportació i de la ciutadania la seua capacitat de tresoreria. El reial decret del Govern conté el document elaborat per Ports de l’Estat amb mesures de suport econòmic a les empreses del sector portuari, entre les quals es troben la reducció de taxes portuàries prevista des de fa diverses setmanes.

“Els ports – entén Aurelio Martínez – podran col·laborar amb una àmplia diversitat d’empreses amb dificultats provocades per les conseqüències del COVID-19 i generaran uns estalvis als seus usuaris de cent milions d’euros. Els ports acostem el muscle al costat de les empreses portuàries amb una sèrie de mesures equilibrades que reuneixen diverses virtuts: d’una banda, es tracta d’actuacions que no implicaran un café per a tots, perquè del que es tracta és de tractar de manera prioritària a aquelles empreses que presten serveis públics; i d’atendre singularment el que són serveis marítims regulars, autopistes de la mar, transports ro-ro, embarcacions, transport de contenidors, creuers, etc. No tots estan travessant les mateixes dificultats”.

“Les mesures – ha detallat Aurelio Martínez – em semblen prudents, en tant que estan limitades en el temps (mentre dure la crisi) i en el seu import (tenen un sostre màxim de 100 milions de €) i l’accés a elles serà individualitzat i per empreses, havent-se de justificar-se cas per cas”.

“A tot això, afegim el bon tant que ha tingut Ports de l’Estat a donar autonomia a les diferents Autoritats Portuàries perquè gestionen les ajudes a concedir”.

El president de Valenciaport ha realitzat aquestes manifestacions en el transcurs del Webinar de presentació de l’Informe d’Entorn Econòmic Trimestral de la Fundació Valenciaport realitzat pel Dr. Vicente Pallardó, investigador de l’Institut d’Economia Internacional. Un informe titulat en esta ocasió “El coronavirus i el seu impacte en l’entorn econòmic global”.

Finalment, referent a la revisió dels ingressos del sistema portuari estatal, Aurelio Martínez ha conclòs afirmant que “és perfectament raonable que els ports acosten el muscle en un moment tan delicat per a les persones i per a les empreses. Hem de fer un esforç en la mesura de les nostres possibilitats, com l’estan fent les administracions i tantes i tantes empreses i persones. Estem al servei de l’economia; i per tant ajustar les taxes a una nova realitat és el correcte”.