• El València Containerised Freight Index (VCFI) se situa per davall dels 2.000 punts, en concret en 1.885,5, similar a març de 2021 
  • L’indicador que mesura la tendència i evolució de costos del transport de contenidors per mar des del Port de València acumula ja nou mesos seguits en descens 
  • La conjuntura internacional està marcada per la disminució de l’activitat de comerç internacional i, per tant, del trànsit portuari 
  • L’àrea de Llunyà Orient cau al maig un 3,74% i el Mediterrani Occidental descendeix un 1,64% 
  • El subcontinent Indi, és l’única zona que creix al maig, un 5,32% 

València, 2 de juny de 2023.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI), l’indicador que mesura la tendència i evolució de costos del transport de contenidors per mar des del Port de València, registra al maig una caiguda del 14,22% respecte al mes anterior, situant-se en els 1.885,54 punts i acumulant un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del 88,55%.

L’Índex reflecteix un decreixement en el nivell dels nolis en quasi la totalitat d’àrees, entre les quals cal destacar, especialment, el comportament de les zones dels EUA i el Canadà (-17,92%), Europa Atlàntica (-15,29%) i Llatinoamèrica Atlàntica (-9,77%). Resulta també significatiu el comportament en l’àrea del Subcontinent Indi, l’única que experimenta un increment, en concret, del 6,32%.

Respecte a les causes de l’evolució dels nolis d’exportació, donada la seua influència sobre el binomi format per l’oferta i demanda de transport marítim, cal destacar l’evolució del comerç internacional, que encara no ha trobat l’estabilitat que requereix el mercat. En este sentit, la caiguda en els nivells de nolis d’exportació s’emmarca en un context de parada generalitzada, on l’economia mundial segueix marcada per la complexa i incerta situació de la guerra d’Ucraïna, amb uns nivells d’inflació creixents, al que se sumen desequilibris en els fluxos de comerç entre els diferents països, entre altres factors.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, es torna a observar una oscil·lació a la baixa del -1,64%, situant-se en els 1.787,49 punts, i acumulant un creixement del 78,75% des de l’inici de la sèrie l’any 2018.

El volum d’exportació des de Valenciaport a Tunísia, un dels socis comercials d’aquesta àrea ha incrementat recentment, mentre que els tràfics d’exportació amb el Marroc han decrescut. Com és ja un fet constant, els tràfics d’exportació a Algèria continuen trobant-se en nivells mínims, a causa dels problemes geopolítics que continuen sent presents.

VCFI Llunyà Orient

Pel que refereix a l’àrea del Llunyà Orient, es torna a observar una caiguda, encara que menys accentuada en comparar amb el comportament del mes d’abril quan el descens va ser del -3,74%, aconseguint els 1.749,41 punts. Aquesta xifra suposa un creixement acumulat del 74,94% respecte a l’inici de la sèrie al gener del 2018. Per part seua, els nivells d’exportació de Valenciaport a la Xina, principal soci comercial, han oscil·lat a l’alça en les últimes setmanes.