La crisi del Covid-19 continua condicionant l’activitat comercial que es reflecteix en un augment del 8,4% en els nolis amb el Llunyà Orient i un descens del 1,56% en el Mediterrani Occidental

La flota ociosa al juny aconsegueix les 453 unitats i es redueix respecte a maig. La tendència per als pròxims mesos és la reducció de la flota inactiva

València, 3 de juliol de 2020.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) experimenta el mes de juny un lleuger creixement del 1,62% respecte al mes anterior fins a situar-se en els 1.266,07 punts, en una situació conjuntural que segueix condicionada per la crisi generada per l’emergència sanitària del Covid-19 que es reflecteix en les previsions de la contracció de l’economia mundial segons els principals organismes internacionals. Així, cal destacar l’augment un 8,4% dels nolis amb el Llunyà Orient, mentre que en el Mediterrani Occidental descendeixen al juny un 1,56%, la qual cosa mostra la variació en els preus del transport marítim. La flota ociosa representa el 9,9% del total de la flota activa, aconseguit les 453 unitats, una xifra inferior a la registrada al maig.

La crisi generada per l’emergència sanitària del Covid-19 continua marcant l’activitat econòmica i condicionant els fluxos de comerç internacional. En les últimes setmanes es percep una reactivació econòmica en part de zones del món que es reflecteix en el trànsit comercial.  En este context, el Valencia Containerised Freight Index (VCFI) del mes de juny ha experimentat un repunt lleuger amb un augment del 1,62% respecte al mes anterior fins situar-se en els 1.266,07 punts. L’acumulat des de l’inici de la sèrie del VCFI (gener 2018) mostra un creixement del 26,61%.

Pel que fa als indicadors que influeixen en esta tendència, cal destacar-hi, d’una banda, que des de l’inici de maig el preu de bunkering ha experimentat una tendència a l’alça fins al dia de hui, si bé els nivells continuen situant-se en valors inferiors als dels mesos precedents.  El mateix ocorre amb el preu del petroli, on el barril de Brent europeu va arribar al mínim de l’any, a l’abril, amb 18,38 dòlars per barril, fins a repuntar progressivament i situar-se al juny en una mitjana de 40,20 dòlars.

En este sentit, un dels principals determinants de l’evolució dels nolis és el funcionament de la conjuntura econòmica internacional que marca el comportament de l’oferta i de la demanda de capacitat en el mercat de transport marítim. Així, segons les últimes dades publicades al juny 2020 pel Fons Monetari Internacional, en el World Economic Outlook, s’espera que l’economia mundial es contraga un 4,9% el 2020 i que el comerç internacional seguisca la mateixa tendència, però amb major intensitat en la caiguda, amb una reducció de l’11,9% (incloent-hi l’activitat turística).

Les navilieres s’han adaptat a este escenari global del mercat d’una reducció en la demanda. Entre estes mesures, han reduït la capacitat en algunes de les rutes comercials de contenidors més destacades del món, com ara la que uneix Europa amb l’Orient Llunyà. Això es mostra en les dades de flota ociosa de principis del mes de juny (8 de juny), que va arribar a les 521 unitats i 2,61 milions de TEU, que representa un 11,2% sobre el total de flota activa (Alphaliner). Dels 521 vaixells inactius, solament l’11,7% són destinats a la instal·lació d’scrubbers (filtres purificadors dels fums dels vaixells que impedeixen l’emissió de partícules i de sofre) i, per tant, la resta es deu a la conjuntura actual del mercat. No obstant això, l’última dada publicada (22 de juny) mostra una reducció en els nivells de flota ociosa, que representen el 9,9% del total de flota activa fins a arribar a les 453 unitats, de manera que milloren els resultats de principi de mes. Si bé esta dada mostra encara un percentatge elevat de flota inactiva, esta ha reduït el nivell respecte a l’existent a la fi de maig, on va arribar a representar l’11,6% sobre el total de flota activa. Segons Alphaliner, este lleuger descens s’espera no siga un fet aïllada i que, en els pròxims mesos, vaja reduint-se progressivament el percentatge de flota inactiva a mesura que les navilieres van reincorporant a l’oferta algunes línies que van quedar temporalment suspeses per la situació excepcional de la Covid-19.

Comportament per àrees

Malgrat que el VCFI general mostra un creixement moderat en els nivells de nolis, la veritat és que quan s’analitza per àrees, la majoria disminueixen, i únicament hi ha tres zones on els preus del transport marítim augmenten. Estes àrees on els nolis d’exportació van incrementar són Orient Mitjà (+13,08%), Orient Llunyà (+8,40%) i la Mediterrània Oriental (+0,20%). Pel que fa a la resta d’àrees, la que pateix un descens més acusat és Llatinoamèrica Atlàntica, amb un (-14,17%), seguida d’Àfrica Costa Oriental i els Estats Units, mentre que la resta de les àrees experimenten descensos de menor rellevància (per davall de l’1,5%).

Els nolis amb la Mediterrània Occidental, al juny, descendeixen un 1,56%, i el valor de l’índex se situa en 1.049,28, una dada que no confirma la tendència de maig, on va haver-hi un lleuger creixement. En el balanç global, les pujades són més intenses que els descensos posteriors pel que l’índex s’ha situat sempre per damunt dels 1.000 punts, fet poc freqüent en este subíndex. Pel que respecta a l’Orient Llunyà, després d’experimentar un descens al maig, els nolis tornen a créixer al juny un 8,40%. D’esta manera, el subíndex regional del VCFI per a l’Orient Llunyà se situa en 1.871,90 punts, i arriba al màxim històric des de l’inici de la sèrie al gener de 2018.