La flota ociosa continua augmentant pels efectes de la crisi del Covid-19 fins a aconseguir els 2,65 milions de TEU

El Mediterrani Occidental reflecteix un creixement del 3,28% dels nolis trencant el descens dels dos mesos anteriors

València, 9 de juny de 2020.- La crisi provocada per la pandèmia del Covid-19 continua marcant la situació de l’activitat econòmica mundial. Les dades elaborades per València Containerised Freight Index (VCFI) reflecteixen un descens del 6,64% en maig respecte als mesos anteriors. En l’acumulat l’índex se situa en els 1.245, 86 punts, quasi 200 punts per damunt de les dades de maig de 2019. La flota ociosa continua augmentant fins a aconseguir el 11,3% i 2,65 milions de TEU. No obstant això, el mes de maig presenta alguns símptomes positius en alguns països europeus en la reactivació de l’activitat econòmica que es reflecteixen en l’augment del preu del petroli respecte al mes anterior.

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) mostra un descens al maig del 6,64% per a situar-se en els 1.245,86 punts, una minoració que canvia la tendència creixent acumulada en els dos mesos anteriors (març i abril). La crisi provocada per la pandèmia del Covid-19 continua afectant els nivells d’activitat anteriors. No obstant això, en part dels països europeus es mostra una certa millora en l’activitat industrial i en el consum. Respecte a l’acumulat des de l’inici de la sèrie de VCFI al gener de 2018, se situa en un augment del 24,59%.

Prova de la conjuntura actual del mercat, caracteritzat per una demanda baixa, és el creixement continu de la flota ociosa, que segueix apuntat rècord històrics, de manera que ha arribat, al maig, a les 524 unitats i 2,65 milions de TEU, que representen un 11,3% sobre el total de flota activa (Alphaliner). D’esta xifra, una part important correspon a vaixells destinats a la instal·lació de scrubbers, que representen el 13,5% del total. Per a ajustar-se a esta situació excepcional provocada pel Covid-19, les navilieres han reestructurat la seua oferta de serveis marítims i han modificat la programació de les eixides, les freqüències i les rutes amb l’objectiu d’adaptar-se a les necessitats del mercat i ajustar la capacitat a la demanda. Per això, els blank sailings continuen sent significatius el mes de maig, i s’espera que continuen sent-ho en els pròxims mesos davant l’expectativa d’un comerç internacional en hores baixes (Alphaliner).

En este context, el mes de maig, la caiguda de l’índex general del VCFI és un bon termòmetre de la salut del mercat de transport marítim de contenidors per al conjunt d’àrees, ja que 11 de les 13 àrees estudiades en el VCFI mostren també una disminució en els nivells de nolis respecte al mes anterior. Els mercats amb major caiguda són el Subcontinent Indi (-15,75%), els Estats Units i el Canadà (-9,90%), Àfrica Costa Occidental (-8,36%) i Orient Mitjà (-6,47%).

Mediterrània Occidental 

En relació als nolis amb la Mediterrània Occidental, es produeix un creixement del 3,28% dels nolis respecte al mes anterior, i el valor de l’índex s’ha situat en 1.065,90. Esta àrea ofereix un comportament oposat a l’esmenat anteriorment, ja que en els dos mesos anteriors va ser de les poques que va arrossegar un descens en els nivells de nolis, influït en gran manera per l’abaratiment del cost de combustible, el canvi de rumb del qual podria estar darrere d’esta pujada. L’evolució de la demanda en els pròxims mesos marcarà si este moviment és puntual o s’acaba consolidant en la zona.

Llunyà Orient

Pel que fa al Llunyà Orient, després d’experimentar els dos últims mesos un fort creixement (42,42% al març i 22,69% a l’abril), al maig descendeix un 6,05%. D’esta manera, el subíndex regional del VCFI per al Llunyà Orient se situa en 1.726,85 punts. La situació dels ports a la Xina, la demanda i la reestructuració de bona part de les línies amb Llunyà Orient (suspensió temporal de línies, blank sailings i canvis d’itineraris i escales) va provocar als mesos anteriors el creixement dels nolis. No obstant això, malgrat que la reestructuració de l’oferta persisteix, el poc balanç característic de les rutes entre Europa / Mediterrània i Llunyà Orient, planteja situacions diferents en funció del sentit de trànsit, que en este cas es tradueix en un lleuger descens dels nolis.

Per a més informació, poden consultar este enllaç