Durant aquesta primera part de l’any, el cost del transport marítim es caracteritza per la fluctuació a causa de la conjuntura geopolítica i la incertesa econòmica

L’Índex se situa en els 4.866,15 punts, acumulant un creixement del 386,6% des dels inicis de la sèrie l’any 2018

L’àrea del Mediterrani Occidental augmenta un 1,96% i el Llunyà Orient baixa un 0,1%, acumulant aquest últim tres mesos consecutius de descens

Baixa la congestió en els ports xinesos, creix en els nord-americans i es manté en els recintes portuaris europeus

El València Contenidor Freight Index (VCFI) del mes de juliol ha tornat a pujar després de la baixada patida el mes anterior, seguint la tendència d’aquests primers mesos de 2022 on s’han intercanviat increments amb descensos de l’Índex. Un període on l’activitat del sector marítim s’està veient condicionada pels alts nivells d’incertesa en la conjuntura econòmica mundial i la situació geopolítica. Així, el mes de juliol el VCFI s’ha situat en 4.866,15 punts el que representa un increment del 2,5% respecte al mes anterior i un creixement acumulat des de l’inici de la sèrie al gener de 2018 del 386,6%. Aquest increment en el valor de l’índex es distribueix de manera desigual en l’horitzó temporal de les dades, així com en les tretze àrees geogràfiques que conformen l’índex. De fet, la zona del Mediterrani Occidental s’observa un augment del 1,96%, mentre que en el Llunyà Orient es va apreciar un descens del 0,1%.

Quant als mercats energètics i de matèries primeres, durant el mes de juliol el preu mitjà del barril de cru Brent ha sigut de 111,93$, enfront dels 122,71$ del mes de juny, la qual cosa implica una disminució del 8,78%. D’igual manera, els combustibles marítims en general han oscil·lat a la baixa. A aquest efecte, s’ha considerat el preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells al mar) dels 20 principals ports del món, segons les dades oferides per Ship&Bunker. Així, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 1077,50$ al juny a 914,50$ al juliol, representant una baixada del 15,1%.

En la mateixa línia, i quant a la capacitat oferida, les dades de la consultora Alphaliner, mostren una caiguda en els nivells de flota ociosa respecte del mes anterior. En conseqüència, a mitjan juliol es van comptabilitzar 63 vaixells ociosos que constituïxen un total de 218.222 TEU, representant el 0,9% del total de la flota activa. Continua constituint un baix percentatge de vaixells inactius, no obstant això, suposa un augment respecte del 2021, quan la mitjana de flota inactiva representava un 2,5% de la flota total.

Pel que fa als nivells de congestió, se segueix la clara tendència descendent de mesos anteriors, sense arribar a aconseguir encara els nivells mitjans previs a la pandèmia. La congestió portuària mundial es va veure reduïda lleugerament les últimes setmanes de juliol amb millores a la Xina encara que haja empitjorat els retards en els ports nord-americans –on les protestes dels treballadors dels camions, els ferrocarrils i els ports estan pressionant per les seues respectives causes–. A Europa no hi ha canvis significatius en la situació. Així, els ports nord-americans continuen sent el punt més crític de congestió, amb un 39% de la congestió mundial, mentre que la quota del nord d’Àsia es va reduir del 24% al 20%, mentre que els ports del Nord d’Europa i Mediterrani van augmentar marginalment del 19% al 20%. Les altres regions es mantenen estables sense canvis en la situació de congestió.

Pel que fa a les diferents àrees que componen el VCFI, tornant a incidir en la disparitat de comportaments esmentats al principi, es destaca l’increment a l’Àfrica – Costa Oriental (9,87%) a causa de les inundacions que han assotat el Port de Durban. També es constaten augments a les àrees de Centreamèrica i el Carib, a més dels EUA i el Canadà. Paral·lelament, s’aprecien importants caigudes en els nolis d’Àfrica – Costa Occidental (-6,41%), l’Orient Mitjà i el Subcontinent Indi.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa una pujada respecte del mes anterior del 1,96%, situant-se en els 2.487,88 punts, i acumulant un creixement del 148,95% des de l’inici de la sèrie l’any 2018.

Igual que el mes anterior, destaca l’efecte de la decisió que va prendre el Govern d’Algèria el passat 9 de juny de suspendre el Tractat d’Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació subscrit amb Espanya fa dues dècades, donant peu a una retracció dels fluxos de comerç amb aquest país, així com a un bloqueig portuari generalitzat. No obstant això, cal esmentar el fet que, recentment, el passat 29 de juliol les autoritats d’Algèria han decidit fer marxa enrere i restablir la situació, per la qual cosa s’espera que puga haver-hi canvis de cara a la pròxima lectura del VCFI.

VCFI Extrem Orient

Quant a l’àrea de l’Extrem Orient, es percep un decreixement del 0,1%, situant-se en 3.749,90 punts i acumulant un augment del 274,99% respecte de l’inici de la sèrie al gener del 2018.

En aquesta línia, continua destacant la disminució dels fluxos d’exportació de Valenciaport amb la Xina, el seu principal soci comercial, encara que s’espera també que la situació es revertisca les pròximes setmanes, donada la volta a la normalitat dels ports xinesos després del cessament de les polítiques 0-COVID, així com les baixades dels nolis a les grans rutes on es troba encaixat aquest subíndex.