- En el seté mes de l’any, el VCFI s’ha situat en 1.835,95 punts, descendint respecte al mes anterior un -3,01% però acumulant un creixement del +3,1% des d’inicis d’any
- Segons assenyala el Comentari del VCFI, durant el mes passat els ports europeus han experimentat una xicoteta caiguda en els seus trànsits que s’ha vist compensada per l’augment en els ports xinesos
- L’Índex assenyala un descens del -10,67% (respecte al mes anterior) en l’àrea del Mediterrani Occidental i l’Orient Llunyà decreix un -16,64%
Valencia, 2 d’agost de 2024. El València Containerised Freight Index (VCFI) del mes de juliol decreix. Este índex de preus, que es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València en 13 àrees geogràfiques de tot el món, s’ha situat en 1.835,95 punts, la qual cosa representa un descens mensual del -3,01% i un creixement acumulat del +3,1% des d’inicis d’any.
Esta variació en el valor de l’índex es distribueix de manera desigual en l’horitzó temporal de les dades, així com en les àrees geogràfiques que conformen l’índex. En este sentit, s’observen les majors caigudes a l’Orient Llunyà (-16,64%), Llatinoamèrica Atlàntica (-18,54%) i el Subcontinent Indi (-19,88%), entre altres. Per contra, s’observa un increment en els nolis de Centreamèrica i el Carib (11,10%) i d’Europa Atlàntica (8,84%).
El descens es produeix en un escenari marcat per l’augment dels costos operacionals en l’activitat del sector marítim (provocat per la situació geopolítica i la programació de rutes més llargues que eviten el Mar Roig), però que al mateix temps es dona en un context de creixement de l’economia mundial. Així, segons assenyala el comentari del VCFI del seté mes de l’any, al juliol els ports europeus han experimentat una xicoteta caiguda en els seus trànsits que s’ha vist compensada per l’augment en els ports xinesos.
En esta línia, segons s’afirma en el Comentari VCFI “l’índex RWI/ISL de rendiment de contenidors ajustat estacionalment ja es va mantindre en 130,4 punts en la seua última lectura, i en comparació amb el mes anterior, mostrant estabilitat en el volum de trànsit mundial de contenidors. Encara que no va haver-hi creixement intermensual, la tendència subjacent continua sent positiva. La caiguda en els ports europeus s’ha vist compensada per un augment en altres regions. I és que, mentre el trànsit de contenidors en els ports xinesos va mostrar un lleuger increment, en contrast, l’índex North Range, que reflecteix el desenvolupament econòmic en el nord de l’eurozona i Alemanya, va disminuir de 112,9 punts en el mes anterior a 111,3 punts al juliol”.
VCFI Mediterrani Occidental
El subíndex del Mediterrani Occidental ha experimentat un descens respecte al mes anterior del -10,67%, situant-se en 1.849,29 punts. Respecte al dinamisme dels intercanvis comercials entre Valenciaport i els països de referència que conformen l’àrea, les dades més recents mostren una disminució en el trànsit amb el Marroc, mentre que s’observa un increment en les activitats amb Tunísia i Algèria.
VCFI Orient Llunyà
En l’àrea de l’Orient Llunyà, s’ha registrat una caiguda del -16,64%, aconseguint 1.959,65 punts. La lectura dels intercanvis comercials amb esta àrea ha mostrat un increment del trànsit de Valenciaport amb la Xina, principal soci comercial de la regió.
En este sentit, assenyala el Comentari que: “encara que la demanda dels consumidors i l’anticipació d’importacions podrien mantindre alts nivells d’activitat, hi ha incertesa sobre si aquests nivells rècord se sostindran durant la temporada alta tradicional”.