Està previst durant el mes de gener que tècnics de Valenciaport, el Centre Nacional de l’Hidrogen i Carburs Metàl·lics realitzen esta operació en la hidrogenerasituada en el moll de la Xità

El següent pas serà l’ús dels prototips de maquinària portuària que es mouran amb este combustible net

Amb esta iniciativa el Port de València se situa com el port pioner i emblemàtic d’Europa en el desenvolupament de tecnologies de l’hidrogen

Valenciaportha sigut reconegut pel Govern d’Espanya com a referent en el ‘Full de ruta de l’Hidrogen’

L’hidrogen ja esta ací. Este mes de gener serà el de l’H2 en Valenciaport. Durant este primer mes de l’any començaran a realitzar-se les proves de càrrega d’hidrogen en la Hidrogenera del Port de València; l’estació de subministrament d’este “combustible del futur” situada en el moll de la Xità.

Amb l’arribada de l’any nou el Port de València torna a fer un pas endavant en el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització. Els tècnics de Valenciaport, el Centre Nacional de l’Hidrogen i l’empresa Carburs Metàl·lics que participen en esta iniciativa supervisaràn esta operació que es duu a terme per primera vegada en un port europeu.

En concret, al llarg del mes es realitzaran diferents proves amb materials com a nitrogen, heli i hidrogen per a testar els elements i mecanismes que componen la hidrogenera del Port de València. Esta prova de càrrega serà el punt de partida per a subministrar hidrogen als prototips d’apiladora de contenidors i cap tractor 4×4 que enguany començaran les seues operacions en el recinte valencià. Amb esta acció, València se situa com el port pioner i emblemàtic d’Europa en el desenvolupament de tecnologies de l’hidrogen.

L’estació de subministrament d’hidrogen (HRS per les seues sigles en anglés) ha sigut dissenyada i construïda pel Centre Nacional de l’Hidrogen, i inclourà una part fixa que es dedicarà a la recepció, l’emmagatzematge i a la compressió de l’hidrogen fins a la pressió de lliurament (tots dos instal·lats en el Bracet de la Xità o Gità), i una part mòbil que emmagatzemarà l’hidrogen comprimit i inclourà un dispensador d’este combustible per al proveïment de carburant de la maquinària portuària. El procés de funcionament d’una hidrogenera és similar al proveïment de carburant de combustible en vehicles convencionals, només que, en este cas, l’hidrogen és subministrat a alta pressió.

Esta estació de servei proveirà de combustible a la maquinària que forma part del projecte que està desenvolupant Valenciaport. Un d’estos equips és el prototip del vehicle Reach Stacker o apiladora de contenidors que estarà alimentat amb esta energia i que es provarà en MSC Terminal València. L’altre equip serà una adaptació d’un cap tractor 4×4 convencional, que comptarà una pila de combustible adaptada per a la seua prova en les operacions de càrrega i descàrrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi. La maquinària arribarà durant el primer trimestre de l’any i permetrà testar durant dos anys l’ús de l’hidrogene en les terminals.

Esta iniciativa forma part de H2Ports -Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Port-. Es tracta d’una iniciativa que coordina la Fundació Valenciaport en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València (APV), i és finançada pel programa Clean Hydrogen DJ de la Unió Europea. El seu objectiu principal és provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports comportarà amb una inversió total de més de 4 milions d’euros i en ell participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’APV, els centres d’investigació Centre Nacional de l’Hidrogen i Atena Distretto Alta Tecnologia Energia i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Ballard Power Systems Europa, Carburs Metàl·lics i Enagás.

Valenciaport està compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització a través de diferents accions amb l’objectiu de ser un recinte neutre d’emissions en 2030. L’hidrogen és una de les línies de treball que està duent a terme el recinte valència que ha sigut reconegut pel Govern d’Espanya com a referent en el marc del ‘Full de ruta de l’Hidrogen’. De fet, l’APV està participant en diversos projectes internacionals com H2Ports, del qual forma part la hidrogenera, o Green Cranes en el qual s’analitza l’adaptació de grues a combustibles sostenibles.