El vi espanyol que ix dels molls de Valenciaport arriba a 130 països: del sud-est asiàtic a les paradisíaques illes del pacífic passant pel cor d’Àfrica i el continent americà

En el primer semestre de l’any, les exportacions de vi espanyol a través del Port de València han crescut un 54% respecte a 2020 i un 48% en comparació amb 2019

La connectivitat del Port de València, capaç d’arribar a l’arxipèlag de Mayotte, les Maldives o Nova Caledònia, és el millor aliat dels cellers espanyols per a ampliar mercats i posicionar el vi en qualsevol racó del món

Esta operativitat de Valenciaport com a empresa tractora facilita als productors la venda de vi en l’exterior, clau per a continuar creixent i generant ocupació

Itàlia és el principal receptor amb el 47% de les exportacions, seguit per la Xina amb el 7,5% i els EUA amb el 5,5%

En els últims anys, destaquen el creixement de països com Israel, Ucraïna, Lituània, Turquia, Maldives o Libèria

Ja no ens sorprén estar en un restaurant de Nova York i degustar un bon vi d’Utiel-Requena, un negre de monastrell de la DO Alacant en Shangai o un Ribera del Duero en Cali. Però també un vi de Iecla o Jumella a les Illes Guadalupe, un DO València des de la paradisíaca Maldives o un vi manxec des del cor d’Àfrica a la República Democràtica del Congo.

El vi espanyol és reconegut a tot el món i cada vegada el seu prestigi arriba a més llocs. L’excel·lent labor dels cellers troba el seu aliat perfecte en el Port de València perquè un vi blanc de Rueda puga prendre’s en Sidney, un Rioja comprar-se en una botiga a Nova Caledònia i un DO Cariñena en un luxós restaurant d’Emirats Àrabs. Els vins espanyols traspassen fronteres i des dels molls del recinte portuari de València troben destí en 130 països, el 70% del món. La possibilitat d’accedir a nous mercats amplia les vendes de vi espanyol embotellat que cada vegada és més reconegut i accessible en qualsevol part.

En este objectiu d’estendre la Marca Espanya a través dels vins en els mercats mundials els productors compten amb la facilitat que els ofereix Valenciaport per arribar a bon port. Segons les dades de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) el Port de València és el quart port europeu i el vinté a nivell mundial més ben connectat. Un fet que afavoreix a les empreses exportadores de la seua àrea d’influència per a vendre els seus productes i que arriben a algun dels 1.000 ports de 168 països diferents amb els quals manté relacions comercials. Un mercat global clau per als productors espanyols que embenen la seua mercaderia en un moment marcat per la pandèmia i la incertesa econòmica. Un factor essencial perquè centenars de cellers puguen continuar creixent, generant riquesa i creant ocupació.

Mercat a l’alça

En el primer semestre de l’any, des de les dàrsenes de Valenciaport han eixit 608.977 tones de vi espanyol tant envasat com a granel, un 54% més que en 2020 i un 48% més que en 2019 (any sense pandèmia). Itàlia, amb 289.843 tones és el país que lidera les exportacions amb el 47,6% de la mercaderia i un augment respecte a 2020 del 99%. A continuació, se situa la Xina amb 45.902 tones, el 7,5% del total, i un creixement del 61%, seguit dels EUA amb 33.376 tones, el 5,5% del vi eixit del Port de València, i un increment del 39%. El Japó, amb 21.096 tones i un 17% més, i el Canadà amb 19.758 tones i un augment del 34% són els següents.

Els cellers espanyols han col·locat els seus vins en tots els continents. Entre els països amb major creixement en este primer semestre de l’any destaca Israel que ha passat de 313 tones en 2020 a 5.569 en 2021, una pujada del 1.679%. Altres zones que s’han mostrat molt dinàmiques són Lituània amb un creixement del 694%, l’Índia amb un augment del 593%, Ucraïna un 489% més, Turquia amb un increment del 433% o Libèria amb un creixement del 349% de vi espanyol arribat a les seues ciutats.

La capacitat del Port de València per a connectar amb més de 1.000 ports de tot el món fa possible que els exportadors de vi espanyol puguen enviar els seus caldos a illes paradisíaques com Maldives (en este primer semestre han arribat 281 tones amb una pujada del 243% respecte a 2020), Nova Caledònia en el Pacífic Sud, l’arxipèlag de Mayotte o l’Illa Reunió enfront de Madagascar o a tota la zona del Carib. Vins que es carreguen a València i també arriben a països africans com Costa d’Ivori (21.747 tones), Ghana (9.828 tones), Nigèria (7.097 tones) o al Golf Pèrsic en zones com Emirats Àrabs (497 tones), l’Aràbia Saudita (25 tones) o Oman (20 tones).

Respecte al continent americà, després dels EUA i el Canadà, els vins espanyols tenen gran acolliment a Mèxic amb 9.417 tones que han eixit del recinte valencià amb destinació a este país, un 14% més que el primer semestre de 2020. A continuació, se situa el Brasil amb 4.349 tones i una pujada del 23%. En esta zona destaca l’augment dels vins espanyols que han arribat a Veneçuela que ha passat de 192 tones en 2020 a 795 enguany, un 314% més o Hondures amb un creixement del 115%.