El Port de València connecta la seua cabina de control d’aire a la xarxa de la Generalitat

L’estació de Valenciaport ja ha iniciat l’enviament de dades en fase de prova al Centre de Control de la Qualitat de l’Aire de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

L’APV instal·larà noves cabines de control de la qualitat de l’aire com a part del projecte Green C Ports

València, 28 de juliol de 2020.- La cabina de control de la qualitat d’aire de l’Autoritat Portuària de València situada en el Port de València s’incorpora a la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica dependent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. El departament de Medi Ambient de l’Autoritat Portuària de València ja ha realitzat les proves de connectivitat, i està adaptant la cabina a les necessitats tècniques de la Generalitat Valenciana per a la remissió de les dades en temps real.
La Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica és una xarxa automàtica de control de la qualitat de l’aire que permet el coneixement dels nivells d’immissió de l’àrea on es troba establerta. L’estació del Port de València analitza la qualitat de l’aire en temps real, mesurant la concentració de diòxid de sofre (SO2), Òxids de Nitrogen (NO2/NO/NOx), ozó (O3), monòxid de carboni (CO) i Partícules PM10 i PM2.5.

La cabina, situada en les instal·lacions de Valenciaport, ja ha iniciat el enviament, en fase de proves, d’estes dades al Centre de Control de la Qualitat de l’Aire de la Generalitat.

L’Autoritat Portuària de València realitza la vigilància de la qualitat de l’aire a través d’una Xarxa de Control de Qualitat de l’Aire composta per:

  • Cabines de control de qualitat de l’aire, amb sensors segons la norma i instal·lada seguint les recomanacions del Centre de Recerques Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT)
  • Tres estacions meteorològiques
  • Dos captadors de partícules
  • Eines informàtiques que integren i gestionen les dades en temps real

En este sentit, cal destacar que l’APV ha tret a licitació el subministrament, instal·lació i configuració d’equips de control ambiental dins del marc del Projecte GREEN C PORTS amb un pressupost de licitació que ascendeix a 332.700 euros i que ampliarà els dispositius per al control de la qualitat de l’aire en les instal·lacions de Valenciaport. Una iniciativa que s’emmarca en el compromís de l’APV amb el desenvolupament sostenible i l’objectiu per a 2030 de zero emissions.

Referent en la gestió ambiental

L’APV s’ha erigit com a referent europeu en gestió ambiental en l’àmbit portuari. En este sentit, disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), l’ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Eco-Management and Audit Scheme), la certificació més prestigiosa en l’àmbit europeu. A més, l’APV també disposa de la certificació ISO 50001 de Gestió Energètica.
Fruit d’estes actuacions es va reflectir en què el consum d’energia entre 2008 i 2016 s’ha reduït un 25%, i la petjada de carboni en estos anys ha descendit un 17%. Totes les mesures implantades per l’APV per a la reducció d’emissions de CO₂ s’emmarquen en l’objectiu comú de la comunitat portuària de 2030, zero emissions. En este sentit, l’APV està treballant per l’enfortiment de les energies renovables amb projectes per a impulsar l’energia eòlica, l’ús de Gas Natural Liquat, la subestació elèctrica aprovada per la Generalitat Valenciana, l’aposta per plaques fotovoltaiques per a generació d’energia solar o l’ús d’hidrogen en el recinte portuari.