El director general de Valenciaport, Francesc Sánchez, ha inaugurat el ShipEnergy Summit 2022

El responsable de l’APV indica que “el Port de València té el ferm compromís de ser en 2030 un recinte zero emissions

Sánchez assenyala que la subestació elèctrica “ens permetrà tindre suficient potència per a poder subministrar energia tant a terminals automatitzades com als vaixells que atraquen en els nostres molls”

El director general de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesc Sánchez, ha destacat que “l’objectiu final del sistema portuari és la descarbonització i un dels factors claus per a aconseguir-lo és la utilització d’energies renovables, no basades en combustibles fòssils i facilitar a tota la cadena logística, entre ells als vaixells, d’estas fonts d’energia. En el Port de València estem avançat fermament en este sentit amb diferents projectes que estan en marxa”.

Francesc Sánchez ha inaugurat el Ship Energy Summit 2022 que se celebra a València on ha assenyalat que “dos dels grans reptes del sector són que els combustibles que utilitzen els vaixells en les seues rutes siguen de zero emissions, i des del punt de vista dels ports, a més de subministrar energies renovables a les instal·lacions, facilitar energia elèctrica a vaixells, per al que cal fer inversions importants”. En aquest sentit, el director general de l’APV ha recordat que “ja s’han començat les obres de la subestació el que ens permetrà tindre suficient potència per a poder subministrar tant a terminals automatitzades com als vaixells que atraquen en els nostres molls”.

Valenciaport està acollint estos dies la conferència Ship Energy Summit 2022 sobre transició energètica i la descarbonització del transport marítim internacional. Una cita que reuneix més de 30 experts de l’àmbit energètic i portuari per a abordar les novetats i el desenvolupament de propostes innovadores en l’àmbit de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. En lel encontre s’estan abordant les opcions en matèria de combustibles i tecnologies que permetran al transport marítim aconseguir els objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de l’Organització Marítima Internacional, organisme de Nacions Unides, per a 2030 i 2050. S’estan tractant temes com l’ús de combustibles alternatius com l’hidrogen, l’amoníac, els biocombustibles o el metanol; el panorama normatiu cap a la descarbonització del sector, drets d’emissions i la col·laboració empresarial i intersectorial per a l’acceleració de projectes; l’electrificació en l’entorn portuari i el subministrament d’energia en terra per als vaixells atracats; i el desenvolupament de la innovació en àrees com la motorització de vaixells, sistemes d’emmagatzematge d’energia o tecnologia eòlica.

El director general de Valenciaport ha destacat la importància del sistema portuari en este compromís amb el Pacte Verd Europeu “ja que el 80% de les mercaderies mundials es mobilitzen per vaixells”. El Port de València té el ferm compromís de ser en 2030 un recinte zero emissions. Per aconseguir este objectiu, s’està treballant en un Pla que inclou una sèrie de projectes relacionats amb la generació d’energia a partir de fonts renovables per a l’autoconsum, l’actualització de les xarxes internes de distribució d’energia del port per a poder subministrar energia als vaixells quan estiguen atracats, el foment de l’ús de combustibles més nets i la digitalització i l’ús d’eines de gestió basades en bessons digitals que ens permetran, a través IA i machine learning, adaptar la corba de consum d’energia al potencial de generació a cada moment”.

El Port de València, com a referent en iniciatives mediambientals, és el lloc perfecte per acollir el Ship Energy Summit, “una oportunitat per a donar a conéixer estos programes i establir contactes entre els agents implicats per a col·laborar i implementar totes estas iniciatives”, ha assenyalat Francesc Sánchez.

Per la seua part , Lesley Bankes-Hughes, Executive Editor de Petrospot, organitzadora de l’esdeveniment, ha indicat que s’ha triat València perquè “hi ha molta innovació, creativitat i progrés en els ports espanyols i de la regió del Mediterrani. Ports com el de València seran fonamentals per a crear infraestructures que proveïsquen de combustibles nets i es poden convertir en hub d’energies del futur per a aplicar en l’economia domèstica”.