Una delegació de representants europeus de Medi Ambient han visitat aquest matí el Port de València. Encapçalats per Patrick Child, director general adjunt de Medi Ambient de la Unió Europea (UE), el grup format per deu responsables -de sis nacionalitats comunitàries diferents-, tres representants de l’Ajuntament de València, i Maider Etxebarria, alcaldessa de Vitòria, han recorregut el recinte amb l’objectiu de conéixer de primera mà els projectes mediambientals que té en marxa Valenciaport.
Amb Child, han visitat el Port de València Clara Goerlich, directora general adjunta d’Investigació i Innovació de la UE; André Sobczak, secretari general de Eurocities; Sissel Knutsen Hegdal, alcaldessa de Stavanger amb el seu assessor; Elina Rantanen, tinent alcalde de Turku i la seua assessora María Granlund; Dagur Eggerston, tinent alcalde de Reykjavic, i el seu assessor Hrönn Hrafnsdóttir; i Filipe Araujo, tinent alcalde de Porto. Per part de l’Ajuntament de València han assistit Antonio Garcia, director general de Capitalitat Verda; José Marí, regidor de Grans Projectes; i María de la Mar Ferrer de València Innovation Capital. Així mateix, al recorregut s’ha sumat Maider Etxebarria, alcaldessa de Vitòria.
Antonio Torregrosa, director de la Fundació Valenciaport, ha sigut l’encarregat d’explicar el funcionament del recinte valencià i resoldre els dubtes dels projectes mediambientals que s’estan implementant en el Port de València. Així, després d’una primera parada en el Martell (final del contradic sud), han visitat les instal·lacions de la hidrogenera, una instal·lació pionera en un recinte portuari europeu que utilitza tecnologies de l’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental.
Emmarcada en el projecte H2Ports, el funcionament de la hidrogenera, es completa amb el pilot d’ús real de la Reach Stacker (apiladora de contenidors que estarà alimentat amb aquesta energia) – que s’està provant en MSC Terminal València-, i el pilot d’ús del cap tractor 4×4 convencional -que es prova en les operacions de càrrega i descàrrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi-.
Així mateix, els representants europeus també han mostrat gran interés pel funcionament de les plaques solars instal·lades en el moll Príncep Felip i pel progrés de la construcció de la planta fotovoltaica en la sitja de VTE.
Estes instal·lacions i iniciatives mediambientals -desenvolupades per Valenciaport amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica: meta Zero Emissions- es desenvolupen amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat dels clients de les molles valencianes mitjançant la prestació eficaç i sostenible de serveis logístics i de transport i són un referent en el sistema portuari europeu.