Iniciatives com la subestació elèctrica del Port de València, els projectes d’hidrogen verd, la instal·lació de noves cabines de control ambiental o les inversions en ferrocarril mostren el compromís de Valenciaport amb l’objectiu 2030, zero emissions

Experts nacionals i internacionals es donaran cita el pròxim 4 de juny en un webinar organitzat per l’APV i la Fundació Valenciaport on explicaran les estratègies de descarbonització a Europa, en els recintes portuaris i en les terminals

Valenciaport, a través del projecte Ecoport II, ha impulsat la participació de la comunitat portuària en iniciatives de millora ambiental

Més informació i inscripció en la jornada en la web www.diadelmedioambienteapv.es

València, 20 de maig de 2021. El subministrament d’electricitat als vaixells atracats, el projecte de proveïment d’hidrogen (H2Ports), l’ús de Gas Natural Liquat (GNL), la instal·lació de plantes fotovoltaiques o d’energia eòlica són algunes de les fites en les quals està treballant Valenciaport amb el seu objectiu 2030, zero emissions, que s’avança vint anys al Pacte Verd Europeu. Fites que fan passos concrets com la licitació de la direcció d’obra de la subestació elèctrica del Port de València, els canvis en les lluminàries de vapor de sodi per LED en els recintes de València o Sagunt, la instal·lació de noves cabines de control ambiental i qualitat de l’aire, les infraestructures ferroviàries que s’estan executant per a fomentar la intermodalitat i la connexió entre els ports i els principals corredors.

“Valenciaport i la seua comunitat portuària van començar en els anys 90 amb actuacions actives pel medi ambient que es reflecteixen en una labor que va permetre obtindre les principals certificacions europees i espanyoles com EMAS. Simultàniament i com a resultat de la millora de la gestió, s’inicia una política encaminada a reduir aquesta petjada amb una sèrie de mesures que van des de canvis en l’enllumenat dels Ports fins a la introducció d’automòbils elèctrics o la incorporació de criteris ambientals en els plecs que trau a licitació la APV”, explica Federico Torres, cap de Transició Ecològica de l’Autoritat Portuària de València (APV).

Fruit d’este compromís, des de 2008 fins a 2019 la petjada de carboni del Port de València s’ha reduït un 30%, passant de 3,19 a 2,23 kg de CO₂ per tona manipulada. En el mateix període de temps, l’activitat del Valenciaport va créixer un 42%, en passar dels 52 milions de tones gestionades l’any 2008 als 74 milions de tones manipulades, al tancament de l’exercici de 2019.

I tot això, en col·laboració amb la comunitat portuària, que a través del projecte Ecoport II, impulsat per l’APV, ha incentivat la participació de les empreses del sector en iniciatives de millora ambiental, com demostra el fet que prop del 80% de les signatures que operen en els ports gestionats per l’APV tenen implantat un sistema de gestió ambiental certificat basat en la norma ISO 14001 o EMAS. A més, les empreses del grup Ecoport II, estableixen voluntàriament objectius anuals d’eficiència en la gestió ambiental amb un alt nivell de compliment. D’altra banda, és important destacar la participació d’estes empresas en les iniciatives de millora impulsades per l’APV a través de projectes d’I+D com ara CORE LNG AS HIVE, H2PORTS, GREEN-C-PORTS, ECCLIPSE, EALING y EALINGWorks, entre altres projectes.

Una ambiciosa estratègia de descarbonització que es posarà en relleu el pròxim 4 de juny en el webinar que organitza l’APV i la Fundació Valenciaport amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. En esta cita, representants del sector d’organismes internacionals com l’Organització Europea de Ports Marítims i de ports espanyols posaran en valor l’estratègia del sector portuari en la lluita contra el canvi climàtic.

Una visió global a l’estratègia de descarbonització

Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), i Federico Torres seran els encarregats d’obrir la jornada. El webinar està dividit en tres sessions. En la primera d’esses, Juan Bautista Sánchez-Peñuela, conseller d’Energia de la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea, i Isabelle Ryckbost, secretària general de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO), explicaran les estratègies i polítiques en matèria de descarbonització que s’estan duent a terme des de la UE i els principals recintes portuaris europeus.

A continuació, Obdulio Serrano, de la Divisió de Sostenibilitat de Ports de l’Estat, Eva Pérez, directora de Promoció de la Innovació i Sostenibilitat Ambiental de la Fundació Valenciaport, Carlos Botana, cap del Departament de Sostenibilitat de l’Autoritat Portuària de Vigo, i Rocío López, cap de Divisió de Medi Ambient de l’Autoritat Portuària de Huelva, analitzaran els projectes de sostenibilitat que s’estan realitzant en els ports espanyols. Finalment, Javier Arenas, director de la terminal Tepsa València, Inés Picazo, cap de Medi ambient i Sostenibilitat de la planta de regasificació de Sagunt, i Sven Valentin, director general de la terminal de MSC a València, abordaran el cas concret en les terminals.

Esta iniciativa compta amb un gran suport entre la comunitat portuària, que dia a dia mostra el seu compromís amb el medi ambient. En concret, més de vint empreses i institucions participaran activament en este esdeveniment: Amarradores Valencia, APM Terminals, Aportem, Baleària, Boluda, Centro Portuario de Empleo, CSP Spain, Docks Logistic, Fertiberia, Galp, Grupo Torres, Infoport, InterSagunto Terminales, MSC Terminal Valencia, Navarro y Boronad, Noatum Terminal, Saggas, Seroil, Tepsa, Naviera Armas, Transmediterránea, Prácticos de Valencia, Valencia Terminal Europa y Vareser.

Més informació i inscripció en la jornada en la web www.diadelmedioambienteapv.es