Des de València s’intercanvien centenars de milers de contenidors a l’any amb la Xina i els Estats Units; però des del Port de València també s’arriba a països amagats en el mapamundi als quals solament s’exporta un o dos contenidors a l’any

Anguilla, Samoa, Vanuatu, Guam o les Illes Salomó són algunes de les destinacions més remotes als quals també arriben els contenidors amb origen en Valenciaport

Material de construcció, taulells, maquinària, productes químics, eines, vins i olis són productes d’exportació espanyols que també arriben a les illes del Pacífic Sud, gràcies a les gestions de la Comunitat Portuària de València

El Port de València també connecta amb les illes remotes del Pacífic Sud i de l’Índic, encara que siga per a portar solament un contenidor a l’any. És l’expressió màxima de la capil·laritat de Valenciaport. Amb la Xina, els Estats Units, Itàlia, Turquia o el Brasil s’intercanvien milers contenidors al dia; però des del Port de València també atenen peticions d’importació i d’exportació de països que són illes remotes amagades en l’eternitat de les aigües de l’Índic, del Carib i del Pacífic Sud.

Anguilla, Papua Nova Guinea, Vanuatu, Wallis and Futuna, Illes Verges, Guam, etc. Es tracta de països, d’Estats independents, dels quals desconeixíem, en alguns casos, fins als seus noms i que requereixen paciència per a trobar-los en el mapamundi. A estos països, amb estos ports que poden atendre la descàrrega de contenidors gràcies al fet que els vaixells que atraquen en els ports més petits porten les seues pròpies grues, també es connecta des de València.

Un únic contenidor a l’any per a estos destins exclusius

Les estadístiques de l’Autoritat Portuària de València (APV) assenyalen que en 2019 es va exportar un contenidor – solament un – a Anguilla, un altre a Samoa i un altre a Vanuatu. Es tracta de tres països/illa del Carib i del Pacífic que són tot un emblema per al Port de València i per a les companyies transitàries que gestionen el tràfec i la contractació de les mercaderies destinades a tan remots enclavaments.

Anguilla està a 6.400 km de València. És un territori britànic d’ultramar en procés de descolonització per Nacions Unides. Té 14.700 habitants i una superfície de 212 km². Una extensió equivalent a la del terme municipal de la ciutat d’Alacant (200 km²) o de Llíria (228 km²). Al seu port principal arriba cada any un contenidor – solament un – carregat amb mercaderia diversa en el Port de València.

Els altres dos països que també reben un sol contenidor des de València estan a 17.000 km. Són Samoa i Vanuatu. Samoa (197.000 habitants) està localitzada en el Pacífic Sud; en les antípodes de les dàrsenes valencianes, “a mig camí entre Hawaii i Nova Zelanda”. Vanuatu (293.000 habitants) és país veí de Samoa, en el mateix oceà. Per a Samoa i per a Vanuatu es va carregar l’any passat un contenidor (un per a cada país) de material de construcció (en tots dos casos).

Països connectats als quals arriben menys de 10 contenidors

Seguint en el rànquing, i per ordre ascendent, a estos tres països d’un sol contenidor, li segueix (amb un trànsit comercial anual de dos contenidors/any) Wallis i Futuna. Es tracta d’una col·lectivitat d’ultramar francesa formada per tres illes tropicals d’origen volcànic que estan situades en el Pacífic Sud, entre Fiji i Samoa, i amb una població de 15.000 habitants. Fins allí van arribar en 2019 dos contenidors amb maquinària i materials de recanvi que van partir del Port de València… a 17.196 quilòmetres de distància.

Valenciaport també posa anualment la seua bandera a Papua Nova Guinea, a Guam, a Sant Vicent i a les Grenadines. Papua és una regió del sud-oest del Pacífic que abasta la meitat oriental de Nova Guinea i les seues illes, i que està envoltada per les mars de Bismarck, Salomón, Arafura i Coral. Pròxima a Austràlia i veïna de les Illes Salomó, Vanuatu, Wallis and Futuna o Fiji, en els ports de Papua es van descarregar l’any passat tres contenidors amb maquinària i eines. També a Guam, illa clau per la seua importància durant la Segona Guerra Mundial situada en la immensitat del Pacífic Sud, pertanyent als EUA, i amb un passat amb l’època colonial espanyola, es va descarregar un contenidor d’oli i dos de vins procedents de València. Saint Vincent i les Grenadines, una frondosa illa de la Mar Carib de muntanyes volcàniques subaqüàtiques, platges de sorra negra i boscos amb ocells autòctons va rebre dos contenidors amb maquinària i un de productes químics.

L’abast global de Valenciaport aporta connectivitat als exportadors i importadors espanyols, que poden ser presents en qualsevol racó de l’Oceà Pacífic o Índic. Així ocorre amb els quatre contenidors de peixos congelats que arriben a les Illes Salomó o a Timor on cada any arriben 5 contenidors plens de vins i begudes procedents d’Espanya. El Regne de Tonga és un país d’Oceania integrat a la Polinèsia, situat a 2.382 quilòmetres de Nova Zelanda que l’any passat va rebre en el seu port sis contenidors procedents de València carregats de maquinària i materials de construcció. Tancant el top de territoris amb menys de 10 contenidors trobem a les Illes Fiji, un arxipèlag compost per més de 300 illes i famós pels seus paisatges escabrosos, les platges vorejades de palmeres i els esculls de coral amb llacunes d’aigües cristal·lines. Un paradís que va rebre vuit contenidors gestionats des de Valenciaport amb conserves, begudes o productes químics “made in Spain”.

La connectivitat de Valenciaport arriba a 1.000 ports de tot el món

Per les terminals de Valenciaport passen cada any més de 5 milions de contenidors, amb origen i destinació a 1.000 ports de dos centenars de països i amb les mercaderies més variades. Les Illes Verges dels Estats Units, situades al Carib van rebre en 2019 13 contenidors amb maquinària i 2 amb productes siderúrgics. Fent un salt de quantitatiu es troben San Kitts and Nevis, o cosa que és el mateix, les Illes de Sant Cristóbal i Nieves, també situades al Carib i que deuen el seu nom al descobridor d’Amèrica, Cristóbal Colón i a la neu del seu cim (causada en realitat pels núvols). Este territori és el país més petit del continent americà, tant en grandària com en població amb una superfície de 261 km² (el doble que el terme municipal de València) i 55.000 habitants i al port dels quals arriben 25 contenidors amb materials de construcció o maquinària, entre altres, amb origen València.

La connectivitat i la capil·laritat de Valenciaport és i ha estat al llarg de la història un element diferencial del port valencià. No hi ha límits: dels 838.398 contenidors intercanviats amb els més de 80 ports de la Xina amb els quals treballa Valenciaport, a l’únic contenidor que laboriosament es fa arribar a Anguilla, Samoa o Vanuatu; i atents; perquè en qualsevol moment alguna companyia transitària podria rebre l’ordre d’un exportador d’Ontinyent, de Toledo, de Càceres o de Nules, per a fer arribar un contenidor al racó més amagat del mapamundi….i arribaria.