El VCFI és l’índex creat per l’Autoritat Portuària de València per a reflectir l’evolució de les tarifes del mercat d’exportació de contenidors plens per via marítima des de Valenciaport. El VCFI respon a les sigles en anglés de València Containerised Freight Index. Este índex servirà als carregadors com a ferramenta per a preveure l’evolució dels nolis amb els seus mercats d’interés, la qual cosa suposa un element determinant del cost de les seues operacions d’exportació. D’altra banda, també serà útil per als operadors que oferixen els nomenats servicis, al constituir un element de benchmarking de l’evolució dels nolis en el mercat i els seus propis.

VCFI General

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

En març de 2025, l’índex Valencia Containerised Freight Index (VCFI) va registrar una caiguda del -5,18 % respecte al mes anterior, assolint els 2.050,86 punts. Malgrat esta baixada mensual, l’índex manté un notable creixement acumulat del 105,09 % des del seu inici en 2018. A manera de benchmarking, l’Índex de Nòlits Contenitzats de Shanghai (SCFI) va registrar també descensos durant el mes de març, amb una caiguda del 2,02 % només en la tercera setmana.

Tornant a l’anàlisi del VCFI i respecte als subíndexs regionals, el corresponent al Mediterrani occidental va patir una disminució del -13,48 %, situant-se en 2.254,75 punts, encara que continua amb un augment acumulat del 125,48 % des de 2018. El subíndex de l’Orient Llunyà també va experimentar una reducció del -7,26 %, amb un valor de 2.124,99 punts i un creixement acumulat del 112,50 % des de l’inici de la sèrie.

Pel que fa al comerç global, el Baròmetre del Comerç de Béns de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) mostra un creixement moderat del comerç mundial, amb un índex de 102.8, cosa que indica que les mercaderies estan per damunt de la tendència. Este valor reflectix un creixement en el comerç global, però no necessàriament es reflectix immediatament en els índexs de nòlits. Les caigudes del VCFI i l’SCFI són degudes a factors específics del sector de transport, com ara la sobrecapacitat en algunes rutes i els ajustaments postfestivitats, que han reduït l’activitat comercial en certes àrees. En este sentit, les dinàmiques dels nòlits responen a una sèrie de factors addicionals, com ara l’ajustament en les capacitats de la flota i la incertesa geopolítica, que podrien estar generant fluctuacions en els preus del transport marítim.

En este mateix context, l’última lectura de l’Índex RWI/ISL suggerix un repunt en el comerç global, amb un augment en el moviment de contenidors. Tanmateix, els ports europeus van experimentar una lleugera caiguda després del fort increment del mes anterior. Tot i això, l’amenaça de nous aranzels per part del govern dels EUA podria impulsar un augment anticipat de les importacions, que alhora podria reduir-ne la demanda en el futur.

Pel que fa a l’oferta de transport marítim, segons dades d’Alphaliner, la flota de portacontenidors inactius es va mantindre estable en març de 2025, representant aproximadament el 0,7 % de la flota global. L’11 de març, hi havia 73 vaixells inactius, totalitzant 187.755 TEU, cosa que indica una lleugera disminució en la capacitat ociosa en comparació amb febrer. Esta estabilitat suggerix que la indústria continua operant prop de la seua capacitat total, malgrat les fluctuacions en la demanda i les tensions geopolítiques.

Quant al mercat energètic i de matèries primeres, el preu del cru Brent va registrar una disminució del 4,88 %, passant de 75,44 dòlars per barril en febrer a 71,76 dòlars en març. En el sector de combustibles marítims, també es va observar una tendència a la baixa, amb el preu del VLSFO (very low sulphur fuel oil) als 20 ports mundials principals caient a 551,50 dòlars en març, reflectint la disminució en els costos energètics i la volatilitat del mercat global. En este context, els operadors logístics es troben ajustant les estratègies per afrontar la volatilitat del mercat. Si bé la tendència baixista dels nòlits en març respon en part a factors estacionals, també podria assenyalar un període de reajustament en el comerç global davant de la incertesa econòmica. De moment tot indica que esta incertesa derivada de l’amenaça de nous aranzels per part dels EUA no ha tingut un impacte immediat en els nivells de nòlits, que continuen mostrant una tendència a la baixa en març. No obstant això, en els pròxims mesos, es podrien produir fluctuacions en les tarifes, depenent de l’evolució de la demanda i de les polítiques comercials internacionals.

VCFI Meditèrrania Occidental

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

VCFI Orient Llunyà

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot