Valenciaport actuarà en coordinació amb Ports de l’Estat

En cas de sospita d’alerta sanitària, l’Autoritat Portuària de València actuarà – sempre i, en qualsevol cas – en coordinació amb Ports de l’Estat. Per a això seguirà les indicacions del document Instrucció Tècnica signada, en 2015, entre els ministeris de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i Transports, Movilitat i Agenda Urbana, a més de Ports de l’Estat, per a casos de risc de salut pública a bord de vaixells. És la que regeix en aquesta situació específica del coronavirus.

En l’aplicació d’aquesta Instrucció Tècnica intervenen, directament, Sanitat Exterior, Capitania Marítima de cada port, les Autoritats Portuàries i Ports de l’Estat i els Consignataris i Navilieres.

En aquest cas particular, les autoritats competents han informat a totes les navilieres i consignataris de vaixells que tenen trànsit amb els ports espanyols d’interés general (46 ports dependents de 28 autoritats portuàries coordinades per Ports de l’Estat) de les mesures a adoptar en cas de detectar símptomes de coronavirus entre la tripulació o el passatge. És el protocol genèric de Sanitat Exterior per al coronavirus, amb targetes informatives en múltiples idiomes.

En cas de sospita d’alerta sanitària, aquesta és l’operativa de la Instrucció Tècnica de 2015:

1) El vaixell (a través del consignatari o del navilier o del propi capità) ha d’informar immediatament, a través de la Declaració Marítima de Sanitat (DMS), a l’Autoritat Portuària, Capitania Marítima o Centre de control de trànsit Portuari
2) Qualsevol d’aquestes instàncies farà trasllat immediat de la informació a Sanitat Exterior
3) Aquesta comunicació inclourà dades bàsiques com l’itinerari del vaixell en els últims 30 dies, llista de malalts, nom del capità, etcètera
4) Sanitat Exterior avalua les dades i decideix què fer a continuació: si no suposa un risc per a la salut pública o si el pot suposar, i s’activa una visita d’inspecció sanitària al vaixell
5) Si d’aqueixa inspecció es deriva el procediment d’actuació davant alertes sanitàries en ports, Sanitat Exterior, Capitania Marítima i l’Autoritat Portuària decidiran si aqueix vaixell queda fondejat fora de la dàrsena o s’atraca en un punt controlat del port.

A més d’aquest dispositiu d’alerta sanitària en ports que recull la Instrucció Tècnica de 2015, amb les especificacions de Sanitat Exterior per al cas concret del coronavirus, estan les mesures generals d’autoprotecció (aplicables al personal portuari) que ha fet públiques Sanitat, com són llavar-se les mans regularment, evitar contactes físics, mantindre les distàncies, etcètera.