L’Autoritat Portuària de València (APV) impulsa la innovació en àrees d’eficiència, seguretat i medi ambient per a convertir a València, Sagunt i Gandia en una referència per al desenvolupament de l’ecosistema d’innovació. Destaquen com a exemples d’aquesta labor, la iniciativa OPENTOP, un hub d’innovació a través de la Fundació Valenciaport (entitat creada per a impulsar l’I+D+i); el EIT Climate Kic, (de Superlab Ports), el primer centre d’innovació en la lluita contra el canvi climàtic en el sector marítim portuari europeu i la participació en Ports 4.0.

A més, la APV aposta per un Programa d’Innovació Interna i Intraemprendimiento dirigit al seu personal. Tot això ajustat a les línies del Marc Estratègic de Ports de l’Estat, quant a “Ports innovadors”, els Objectius generals dels quals de gestió són: Va imposar sistemàtic a la innovació, Organismes portuaris co-creadors i Innovació al servei del creixement blau.

“Darrere de la digitalització – es detalla en el referit Marc Estratègic de Ports de l’Estat – hi ha sens dubte molta innovació, però aquesta no sols se centra en els processos de transformació digital. Ha d’estar latent en tots els camps d’activitat en els quals es desembolica el port. En al·ludir-se a la innovació es pretén prendre en consideració des de la investigació bàsica fins a l’aportació creativa més avançada o regenerativa, passant pel tradicional desenvolupament tecnològic de tall més industrial (I+D+i). Interessa emfatitzar dues lectures per a aquest criteri d’actuació: la innovació incremental i la disruptiva. La modernització dels ports no sempre ha d’estar emparada en sobtades i aïllades renovacions radica-els o rupturistes, sinó també en avanços progressius o superposats, aconseguits amb l’exercici del dia a dia. Per descomptat, això no està renyit amb un salt transformador que porte implícit un profund avanç. Siga com siga, en el present Marc Estratègic la innovació és considerada condició necessària per a assegurar el futur dels ports, en la mesura en què sense ella no serà possible aconseguir implantar amb èxit qualssevol dels restants criteris d’actuació que ací s’estan exposant”.
Una declaració de principis de Valenciaport fa seua i que s’ajusta al Manual d’Oslo, on es defineix Innovació com la introducció d’un producte (bé o servei) o d’un procés, nou o significativament millorat, o la introducció d’un mètode de comercialització o d’organització nou aplicat a les pràctiques de negoci, a l’organització del treball o a les relacions externes.