En aquest apartat trobareu una descripció de les infraestructures executades en els últims anys als ports gestionats per l’APV:

Autopista ferroviària al Dic de l’Est del Port de València

Un dels objectius estratègics de l’APV és facilitar la intermodalitat entre modes de transport per carretera i ferrocarril, per a buscar sinergies que contribuïsquen al desenvolupament de serveis logístics integrals amb solucions intermodals. Tot això està d’acord amb l’Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030 definida pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, concretament en la seua línia d’actuació 6.1 Increment efectiu del transport ferroviari de mercaderies, mesura 6.1.4 Impuls de les autopistes ferroviàries.

Dins d’aquest objectiu, s’ha executat l’obra civil necessària per a la implantació del pòrtic grua que permet l’operativa d’una terminal d’Autopista Ferroviària, és a dir, la càrrega i descàrrega de semiremolcs entre els modes de transport ferrocarril i carretera. En línies generals, les actuacions executades van ser les següents:

  • Construcció de les fonamentacions per als carrils de rodament del pòrtic grua. A causa de les restriccions d’espai, una de les potes del pòrtic recolza sobre l’esplanada del Dic de l’Est i l’altra sobre l’espigó mateix del dic.
  • Subministrament i instal·lació del carril tipus A-100 sobre el qual roda el pòrtic grua.
  • Sistema d’alimentació elèctrica, en baixa tensió, del pòrtic grua.
  • Enllumenat de la zona de treball i les àrees adjacents.
  • Sistema de control i gestió de trànsit del carril reversible generat per la implantació del pòrtic grua.
  • Reposició de les xarxes de serveis afectats en tot l’àmbit d’actuació: aigua potable, telecomunicacions, baixa tensió, sanejament (xarxa de buit) i xarxa contra incendis.

L’execució de les obres va ser cofinançada per la Unió Europea a través dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i es van dur a terme entre octubre de 2023 i juliol de 2024. La seua inversió va assolir un import de 2,9 milions d’euros.

Millora del traçat ferroviari entre els molls de Costa i Ponent del Port de València i ampliació de la terminal ferroviària del Moll Príncep Felip

A fi d’adaptar les infraestructures a les exigències de la interoperabilitat ferroviària, d’una banda, es va prolongar la terminal ferroviària del Moll Príncep Felip i es van adaptar les seues vies d’accés i, de l’altra, es va millorar el traçat ferroviari entre els molls de Costa i Ponent, per a optimitzar l’aprofitament dels espais disponibles mitjançant un nou traçat viari i garantir la integració port-ciutat.

En línies generals, les actuacions executades van ser les següents:

  • Prolongació de la platja de vies del Moll Príncep Felip i execució d’un nou feix logístic enfront del de Costa; compten els dos amb cinc vies i amb capacitat per a combois de 750 ml en les d’apartat/explotació. Estan dotades d’un total de huit vies mànec per a permetre l’operativa logística de les locomotores i fins i tot el seu repostatge.
  • Implantació d’ample mixt ferroviari —ibèric de 1.668 mm i internacional de 1.435 mm— amb tres carrils UIC54 i dos tipologies segons el tram considerat: una de via estotjada amb travesses metàl·liques L100.100.10 i l’altra sobre balast amb travesses de formigó AM-05.
  • Fabricació i subministrament de 29 aparells de desviament de tres fils interoperables del tipus DMM i un canviador de mà ferroviari. Els de l’accés al Príncep Felip s’han dotat d’accionament manual mitjançant marmita i la resta estan motoritzats amb comandament local o centralitzat en el Centre de Control Ferroviari.
  • Les vies estan electrificades mitjançant catenària funicular interoperable CA-160/3 KV tipus A al Príncep Felip i tipus B a la resta.
  • Modificació del traçat viari entre Ponent i Costa, tant del tronc principal com dels vials secundaris, per a millorar l’accés a les diferents terminals i instal·lacions. El vial principal consta de dos calçades separades i dos carrils per sentit.
  • Construcció d’una glorieta elevada sobre el tronc —amb ramals d’entrada i eixida de dos carrils i un sol sentit de circulació— i d’altres cinc al mateix nivell en els vials secundaris.
  • Reposició de les xarxes de serveis en tot l’àmbit d’actuació: telecomunicacions internes i d’operadors externs; sanejament per buit i per gravetat; drenatge de pluvials; proveïment d’aigua potable; baixa, mitjana i alta tensió. Enllumenat dels feixos logístics mitjançant torres de 25 metres i lluminàries de leds.

L’execució de les dos obres i el subministrament dels desviaments de la terminal ferroviària del Moll Príncep Felip van ser cofinançats per la Unió Europea a través del projecte «Improvement of the hinterland rail connection to the Port of Valencia» (CONNECT VALENCIAPORT), dins del programa Connecting Europe Facility (CEF) – INEA, que regula el finançament per a les xarxes transeuropees de transport (xarxa TEN-T). La fabricació dels aparells instal·lats entre Ponent i Costa va ser finançada a través dels fons Next Generation EU pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’execució dels dos projectes, en conjunt, es va dur a terme entre abril de 2020 i desembre de 2023. La seua inversió va assolir un import de 63,2 milions d’euros.

Nou passeig marítim del Port de Sagunt

El nou passeig marítim del Port de Sagunt, construït per l’APV, se situa sobre els terrenys que ocupava la part terrestre del pantalà de minerals de la Compañía Minera Sierra Menera i avança des de la platja cap al mar, en una longitud d’uns 600 metres, adossat al dic d’escullera nord del Port de Sagunt. Es concep com un centre cultural, d’oci i d’activitat lúdica per a la ciutadania.

Aquest passeig és fruit dels diferents convenis i acords aconseguits entre l’Ajuntament i l’APV, en el marc de les relacions port-ciutat. En concret, amb aquesta actuació s’han posat a la disposició del municipi nous espais destinats a la ciutadania perquè servisquen de transició entre el nucli urbà i l’activitat portuària.

El nou passeig es troba connectat amb el passeig existent i amb la platja mateixa, i preveu itineraris de vianants, accessibles i ciclistes. El passeig compta amb una zona principal de trànsit a la qual es van sumant diferents zones d’activitats, com ara:

  • Una graderia, amb vista cap a la platja i zones esportives.
  • Una àrea de jocs infantils.
  • Una escala integrada en el talús d’escullera que comunica el passeig amb la vora del mar.
  • Una zona museística on se situa una tremuja original de l’antic pantalà de minerals.
  • Un gran mirador a l’extrem del passeig marítim, situat a 8,80 metres sobre el nivell del mar, que permet gaudir de formidables vistes panoràmiques.
  • Àrees de descans equipades amb bancs.

Al passeig marítim destaca, per la seua monumentalitat, un conjunt de 7 pèrgoles d’ombreig en diversos nivells entre els 7 i els 11 metres d’altura, formades per unes 600 làmines de fusta de 7,5 metres de longitud cadascuna i cantell variable. Les làmines se situen sobre bigues de formigó que segueixen un traçat sinuós i que se sustenten, al seu torn, en piles també de formigó, de secció triangular. L’execució de les obres es va dur a terme entre novembre de 2022 i juny de 2024, amb un cost de 4,96 milions d’euros.