El president de l’Autoritat Portuària de València reafirma el compromís del Port amb “fets concrets que s’inclouen en el nostre Pla d’Inversions com la construcció de la subestació elèctrica”

“Ens avancem dues dècades als objectius de descarbonització i de reducció de gasos d’efectes d’hivernacle de Espanya amb el nostre objectiu 2030, zero emissions”

Valenciaport ha celebrat una jornada amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient on especialistes han abordat temes com la reducció d’emissions de CO₂, descarbonització, utilització d’hidrogen o l’ús del GNL 

València, 5 de juny de 2020.- “Valenciaport està en la primera línia d’inversió contra el canvi i l’emergència climàtica, som un port modèlic en la posada en marxa d’accions de sostenibilitat, amb un pla compromés en benefici de la societat, l’economia i les generacions esdevenidores. El nostre compromís és ferm: 2030, zero emissions”, ha assegurat Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV). Per això, ha afirmat que és imprescindible que “treballem tots junts, empreses, treballadors comunitat portuària, institucions, administració… per a fer compatibles les preocupacions climàtiques i el respecte mediambiental amb el desenvolupament econòmic per a poder avançar. Sinó podem fracassar”.

El president de l’APV ha inaugurat, al costat de Antonis Michail, director d’IAPH per al Programa Internacional de Sostenibilitat en Ports, i José Luis Muñoz, director general de EIT Climate-KIC Espanya, el webinar organitzat per Valenciaport en el marc del “Dia Mundial del Medi Ambient”. Antonis Michail, ha apuntat que “els ports espanyols estan molt involucrats en la participació en projectes d’IAPH i actius en la presentació de propostes. De fet, dos projectes del Port de València opten als premis de sostenibilitat de l’Associació”. Per a José Luis Muñoz, director general d’EIT Climate-KIC Espanya, “Valenciaport està prenent el lideratge en l’objectiu 0 en emissions, destacant el compromís i la implicació de tota la comunitat portuària”.

Alineats amb els objectius europeus

Durant la seua intervenció, Aurelio Martínez ha fet referència als diferents plans posats en marxa per institucions com ara la Comissió Europea amb la iniciativa New Generation UE o els fons destinats pel Marc Financer Pluriennal 2012-2027, el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica del MITECO, tots ells enfocats a fomentar l’economia circular, el foment d’energia renovable, la reducció d’emissions, l’afavoriment de l’ocupació local, la promoció de transport i logística nets,…”Unes preocupacions i propostes de solucions que compartim tots els agents i que estan perfectament alineades amb el Pla d’Inversions i els objectius estratègics de l’Autoritat Portuària de València”, ha subratllat Aurelio Martínez.

El president de l’APV ha recordat que l’objectiu de Valenciaport i pel ququal està treballant és “avançar-nos dues dècades als objectius de descarbonització i de reducció de gasos d’efectes d’hivernacle que Espanya, Europa i els organismes internacionals han projectat per a 2050. Som un port modèlic en accions davant l’emergència climàtica amb un pla compromés amb fets concrets”. En esta línia, Martínez ha destacat que “la Generalitat acaba d’aprovar-nos el projecte d’una subestació elèctrica dotada amb dos transformadors de 30 Megavats cadascun, que ens permetrà la connexió a la xarxa dels vaixells atracats en port i la reducció corresponent d’emissions. A més, la nova terminal nord del Port de València funcionarà en un 99% amb energia elèctrica renovable, cosa que també serà una realitat en el Port de Gandia amb la planta d’energia fotovoltaica que construirem”.

Ocupació, sostenibilitat i innovació

Al llarg de la seua exposició, Aurelio Martínez ha posat en valor l’aposta que està fent Valenciaport per generar ocupació de qualitat, fomentar la innovació cap a projectes sostenibles i afavorir la col·laboració amb el teixit empresarial. En este sentit, el president de l’APV ha indicat que “les empreses que se situaran en la ZAL comptaran amb la màxima electricitat d’origen renovable, un projecte que a més generarà 2.000 ocupacions de proximitat que beneficiarà a barris com ara Natzaret. Per a l’APV és prioritari fer compatible creixement econòmic i generació d’ocupació amb el respecte absolut al medi ambient”.

En este marc, l’Autoritat Portuària de València, amb el suport de la Fundació Valenciaport, està contribuint al fet que companyies com Baleària adapten els seus vaixells per al GNL; i que empreses com Grimaldi i MSC Terminals ja treballen en projectes pilot que permetran que les màquines dels seus patis de terminals treballen amb Hidrogen. Així mateix, i al costat de Baleària, s’està desenvolupant el projecte Green Ports la finalitat del qual és el mesurament, predicció i definició de mesures per a la millora de la qualitat de l’aire i del soroll generat en el Port de València. Per a això, s’estan instal·lant innovadors equips de mesurament per a realitzar campanyes de mesurament d’emissions i soroll en la dàrsena i al llarg de diverses cadenes logístiques amb les quals es dissenyaran models predictius per a anticipar pics d’emissions i soroll i, actuar sobre aquest tema.

Especialistes de primer nivell

La Jornada ha continuat amb la intervenció de diferents especialistes de primer nivell i amb temes de gran interés social i empresarial: reducció d’emissions de CO₂, descarbonització, utilització d’Hidrogen i del GNL com a combustibles, i implementació de la legislació europea per a garantir la millora del medi ambient. L’encontre que ha reunit a més de 120 persones a través del portal de la Fundació Valenciaport, s’emmarca en el Dia Mundial del Medi Ambient que va ser establit per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 15 de desembre de 1972. Se celebra el 5 de juny de cada any des de 1974, data amb la qual es va iniciar la Conferència d’Estocolm en 1972, el tema central de la qual va ser el Medi Ambient.

L’Autoritat Portuària de València juntament amb les empreses de la comunitat portuària pertanyents als ports de València, Sagunt i Gandia, volen mostrar, en el Dia Mundial del Medi Ambient, el seu compromís amb la millora del medi ambient mostrant una sèrie d’iniciatives encaminades a reduir l’impacte de les activitats portuàries en el medi ambient.