El port de València serà pioner a Europa a introduir l’energia de l’hidrogen en la maquinària marítima.

València, 25 de setembre de 2019.- El president de l’Autoritat Portuària (APV), Aurelio Martínez, ha participat este matí en la inauguració de la primera edició del Fòrum Vlc Tech, que se celebra en l’Edifici del Rellotge fins divendres que ve. L’acte ha comptat amb la presència de la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez; i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España. El Fòrum Vlc Tech està dirigit a professionals del món de la indústria, especialment sectors com l’automoció, construcció, tèxtil, agroalimentari, ceràmic o portuari, que busquen conéixer de primera mà les últimes tecnologies aplicades i les que estan en desenvolupament.

En la seua intervenció, el president de l’APV s’ha mostrat molt satisfet que l’Edifici del Rellotge s’utilitzara per a un acte amb un fort component innovador ja que “els ports interoceànics sempre han jugat un paper extraordinari en els processos d’innovació i investigació a escala mundial. Valenciaport és líder en trànsit de contenidors però aspirem a ser-ho també en innovació, sostenibilitat i accions mediambientals”.

En este sentit, Aurelio Martínez ha destacat el fort component innovador del port de València especialment en matèria mediambiental. “Serem el primer port d’Europa a utilitzar l’energia de l’hidrogen. El port, la Fundació Valenciaport, el Centre Nacional de l’Hidrogen, MSC, Grimaldi, Hyster-Yale, Atena, Ballard Power Systems Europa i Enagas estem invertint 4 milions d’euros perquè les màquines de les terminals treballen amb cèl·lules d’hidrogen”.

Així mateix, durant el transcurs de l’acte, Aurelio Martínez ha recordat que “les inversions més importants en matèria mediambiental que escometrà l’APV estaran dirigides a la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO2 i d’altres partícules contaminants. Per això, treballem amb plans d’energies renovables, eòliques i fotovoltaiques perquè volem ser autosuficients energèticament en 2030 i que els vaixells puguen desconnectar els seus motors quan estiguen atracats en el nostre port”.

Durant la seua intervenció, Aurelio Martínez ha posat l’accent també en la importància de la innovació per a la societat ja que, tal com ha assenyalat, “tot el creixement del PIB per càpita dels països desenvolupats a llarg termini està associat a l’increment de la productivitat i, per a això, és important apostar per la innovació i, fonamentalment, que la despesa en innovació que realitzem a Espanya es plasme en patents ja que encara que destinem el 1,2% del PIB a innovació, només sol·licitem el 0,015% de les patents del món. I aqueixa és, precisament, una de les raons fonamentals per les quals es dissenye el fons Ports 4.0, un fons al qual els ports espanyols destinaran 25 milions d’euros per a incentivar la creació d’un teixit d’empreses emergents o noves línies de negoci en empreses ja existents que desenvolupen productes, serveis o processos innovadors per al sector logístic-portuari, amb una clara vocació cap al mercat”.