L’Autoritat Portuària de València (APV) continua apostant pel Corredor Cantàbric-Mediterrani, una xarxa fonamental per a afavorir la labor de les empreses exportadores d’Aragó, però també per a acostar els mercats de Navarra, La Rioja i el País Basc al Port de València

El 10% del total de mercaderies que entren o ixen per tren del Port de València ja transiten pel Corredor Cantàbric-Mediterrani

El responsable de Valenciaport ha participat en la taula redona sobre infraestructures i comunicacions del ‘Fòrum Impuls al Corredor Cantàbric-Mediterrani’

Martínez ha posat en valor que els ports són els principals generadors de càrrega i de serveis ferroviaris. Durant el primer semestre de l’any més de 2.100 trens han entrat o eixit del Port de València, amb una mitjana setmanal de 83 trens enfront dels 77 de mitjana del mateix període de 2021

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha afirmat que “des de Valenciaport hem apostat fermament pel ferrocarril amb fets i accions concretes que ens ha permés augmentar la quota de mercaderies que entren o ixen per tren i augmentar la nostra aposta per la sostenibilitat. Durant el primer semestre de l’any més de 2.100 trens que carreguen o descarreguen en el Port de València, amb una mitjana setmanal de 83 trens enfront dels 77 de mitjana del mateix període de 2021”.

“La nostra aposta per millorar les infraestructures ferroviàries, com la línia València-Terol-Saragossa, es reflecteix en que cada vegada arriben més trens, més llargs i amb més contenidors. De fet, aquesta línia està preparada per a acollir més trens, el que cal fer és potenciar la gestió” ha indicat Martínez.

El president de l’APV ha participat en la taula redona sobre Infraestructures i Comunicacions en el marc del Fòrum ‘Impuls al Corredor Cantàbric-Mediterrani’ que han organitzat la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i CEOE Aragó. Martinez ha intervingut en un debat al costat del president del Port de Castelló, Rafael Simó, el director general d’Aragó Plataforma Logística, Pedro Sas, i el president de l’Aliança Corredores.eu, Salvador Galve.

Durant la seua intervenció, el responsable de Valenciaport ha explicat que “en el que portem d’any, l’augment del trànsit per ferrocarril ha experimentat en algunes setmanes increments superiors al 20% i al 40%, especialment en l’última setmana d’agost on s’ha passat de 65 trens en 2021 a 90, un terç amb origen o destinació Saragossa. L’increment de la quota de contenidors en ferrocarril que ha passat del 7,8% en 2021 al 8,11% en 2022”.

En els pròxims anys, Valenciaport invertirà 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la seua xarxa ferroviària amb actuacions com la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l’electrificació de via, l’adaptació de la xarxa a l’ample europeu, l’accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Terol-Saragossa, entre altres.

Compromís amb el Corredor Cantàbric-Mediterrani

Martínez ha explicat que “l’APV ha apostat fermament pel Corredor Cantàbric-Mediterrani, una xarxa fonamental per a afavorir la labor de les empreses exportadores d’Aragó, però també per a acostar els mercats de Navarra, La Rioja i el País Basc al Port de València”. “A més, -ha subratllat- aquesta infraestructura permet vertebrar de nord a sud la Comunitat d’Aragó i l’oportunitat d’ampliar a Canfranc i la connexió amb França. Hem de treballar perquè Espanya deixe de ser una illa ferroviària”.

En l’últim any, el 10% del total de mercaderies que entren o ixen per tren del Port de València ja transiten pel Corredor Cantàbric-Mediterrani. “El Port de València és l’aliat perfecte per a afavorir la internacionalització i la competitivitat de les empreses aragoneses ja que les connectem amb 1.000 ports del món de 168 països diferents a través de 100 línies regulars”, ha assegurat Aurelio Martínez.

El president de l’APV ha indicat que a Espanya “s’ha fet un gran esforç inversor en ferrocarril, però la inversió en mercaderies ha sigut pràcticament nul·la. El resultat és una quota en el transport nacional de mercaderies ínfima (4,6%) molt per davall de la mitjana de la UE del 17% o el 40% dels EUA. La relació amb els ports és encara insuficient, i únicament presenten percentatges significatius les connexions entre Avilés –Sagunt; Barcelona–Saragossa; Madrid–València i el Corredor Cantàbric–Mediterrani”.

En aquest sentit, cal destacar que els ports són els principals generadors de càrrega i de serveis ferroviaris: un de cada dos contenidors que es mouen a Espanya per tren tenen origen destine en un port.