• La licitació del primer projecte d’electrificació OPS que estarà situat en el moll Transversal de Costa-MSC ix a licitació este mateix mes de juny amb una inversió prevista d’11 milions d’euros. Al setembre eixirà a licitació el segon projecte en el moll de Balearia-Transmediterránea
  • Així ho ha anunciat aquest matí Federico Torres, cap de Transició Ecològica en l’Autoritat Portuària de València (APV), en el marc de la Jornada ‘Electrificació dels Ports: Projectes en Desenvolupament’ que ha acollit l’edifici del Rellotge
  • Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València, ha destacat que el compromís social i mediambiental de Valenciaport és complementari a la competitivitat i el creixement econòmic: “Els molls més pròxims a la ciutat seran els primers a electrificar-se i beneficiarà als veïns de l’entorn per la reducció en l’emissió de gasos i el menor soroll”
  • El president de Ports Públics de l’Estat, Álvaro Rodriguez Dapena, ha posat en valor la gran aportació al procés de descarbonització del recinte valencià
  • Després de la jornada, s’ha inaugurat l’exposició dedicada als esforços mediambientals de la comunitat portuària de València que acull l’Edifici del Rellotge del Port de València i podrà visitar-se fins l’11 de juny entre les 11.00 i 19.00 hores 

València, 5 de juny de 2023.- Una xarxa elèctrica ad hoc que nodrirà de subministrament energètic als vaixells amarrats en els molls del Port de València. Este és l’objectiu del primer projecte d’electrificació del recinte valencià que es posarà en marxa aquest mateix mes de juny. Així ho ha anunciat Federico Torres, cap de Transició Ecològica en l’Autoritat Portuària de València (APV), al costat de Joan Calabuig, president de Valenciaport.

“Aquesta iniciativa requereix d’una subestació elèctrica, un transformador que adeqüe la potència instal·lada, els circuits perquè es connecten els vaixells i les caixes de connexió… i serà una realitat molt prompte i els molls més pròxims a la ciutat seran els primers a electrificar-se”, ha assenyalat Calabuig. El primer projecte OPS en el port de València se situarà en el moll Transversal de Costa-MSC i suposarà una inversió d’11 milions d’euros. “El mes de setembre es posarà en marxa el segon projecte que se situarà en la terminal de Balearia i Transmediterránea”, ha afegit Torres. Amb ells, ha destacat, “contribuirem a la descarbonització de l’activitat”.

Calabuig ha assenyalat que l’objectiu a futur és connectar tot este sistema també amb altres energies renovables com per exemple l’eòlica. “Aquest projecte al costat de molts altres de Valenciaport són la base del creixement econòmic sostenible i sostingut del futur. Per part nostra, el procés de lluita contra el canvi climàtic és inexorable i inevitable. Amb la licitació del primer projecte d’electrificació contribuïm a eliminar tots els gasos contaminants que ixen dels vaixells i també a la reducció de sorolls”.

El president de l’Autoritat Portuària de València ha recordat a més que l’electrificació suposa reducció d’emissions, però també ha volgut destacar l’esforç de les navilieres a emprar combustibles alternatius. “La comunitat portuària en el seu conjunt treballa en la lluita contra el canvi climàtic i per tant per la sostenibilitat i la descarbonització. És un compromís social conjunt i el Port de València es troba en l’avantguarda. Així es va poder veure a Rotterdam on l’Autoritat Portuària de València va participar en un cim dels dotze ports internacionals líders en els processos de descarbonització”. “La sostenibilitat és complementària a la competitivitat i el creixement econòmic i en el cas de Valenciaport és extraordinari el compromís de les empreses que treballen en l’entorn portuari”, ha afegit.

L’anunci de l’inici del projecte s’ha realitzat en la inauguració de la Jornada ‘Electrificació dels Ports: Projectes en Desenvolupament’. Un esdeveniment organitzat per l’Autoritat Portuària de València, al costat de Ecoport i la Fundació Valenciaport, i que s’ha celebrat amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient. Aquest fòrum ha servit com a punt de trobada per a professionals de l’entorn portuari valencià, autoritats i representants de ports nacionals i internacionals interessats a conèixer els detalls, beneficis i objectius del projecte d’electrificació del port valencià.

Al costat de Torres i Calabuig, Álvaro Rodriguez Dapena, president de l’organisme públic Ports de l’Estat, ha inaugurat la Jornada. En el seu discurs ha destacat que els mercats ja han internalitzat el concepte de Port Verd com a principi fonamental de la competitivitat econòmica i ha posat en valor la gran aportació al procés de descarbonització econòmic del Port de València. “Els ports han de ser verds també en el seu desenvolupament i no sols en el seu funcionament, tant en costat mar com en el costat terra. Per això, el ferrocarril és clau en este marc”. I, en aquest desenvolupament, “el recinte valencià és un exemple”, ha assenyalat.

Dapena ha repassat els objectius mediambientals marcats des d’Europa i l’organisme públic de Ports de l’Estat. Entre ells ha ressaltat l’objectiu 2030 de reduir les emissions dels vaixells en un 55% (respecte a la línia base de 1990). Així mateix, ha desgranat els reptes i la dificultat tècnica que implica l’electrificació dels molls en els recintes portuaris, “en el pla tècnic: la potència instal·lada, la capacitat de corrent, l’adaptació al subministrament que precisen els vaixells, entre altres requisits tècnics, suposen un repte. A més, cal treballar perquè el subministrament elèctric en els ports siga favorable en el preu per a viabilitzar el conjunt de les inversions”.

En el transcurs de la jornada s’ha explicat el desplegament de solucions del projecte OPS (Onshore Power Supply) de l’Autoritat Portuària de València. Aquest sistema permet que els vaixells atracats en port puguen connectar-se a la xarxa elèctrica reduint la seua dependència dels combustibles tradicionals ajudant a reduir les emissions de CO₂ a l’atmosfera. Dividida en tres taules de treball, en la primera d’elles ‘Metodologies i Estudis’- moderada per Raúl Cascajo, cap de polítiques ambientals en Valenciaport- ha participat Obdulio Serrano, cap de l’àrea de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Organisme Públic Ports de l’Estat; Juan Alonso Salvador, enginyer de projecte ISDEFE; i Anabel Soria, directora de desenvolupament de negoci de ITE.

En la segona taula ‘Experiències en Ports espanyols’, han participat Jorge Martín, cap de Qualitat, Medi Ambient, Innovació i RSC de l’Autoritat Portuària de Balears; Antonio Marcos, cap d’Infraestructures de l’Autoritat Portuària de Badia de Cadis, al costat de Raúl Cascajo i ha sigut moderada per Santiago López.

En la tercera taula ‘Experiències en Ports internacionals’ s’han desgranat les experiències d’altres recintes portuaris del món en matèria d’electrificació. Representants dels ports d’Hamburg (Jochen Homann), Los Angeles (Amber Coluso), Suïssa (Nicole Costa) han donat a conèixer els seus projectes.

Exposició a l’Edifici del Rellotge

La jornada s’ha integrat en els actes que Valenciaport ha organitzat durant la setmana amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient i entre els quals destaca l’exposició ‘Per un present eficient, renovable, inclusiu i sostingut’. En ella, es posa en valor la labor que està desenvolupant la comunitat portuària en la descarbonització i la sostenibilitat ambiental.

En la mostra, organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV) es recullen les accions que està implementant per a contribuir a la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Unes iniciatives alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establits per les Nacions Unides. Des de Valenciaport s’està promovent l’economia circular, la gestió sostenible dels recursos naturals i la reducció de les emissions contaminants. Unes accions que els visitants poden conèixer en l’exposició que acull l’Edifici del Rellotge.

En l’exposició ‘Per un present eficient, renovable, inclusiu i sostingut’, també s’exposen les accions que estan duent a terme la Fundació Valenciaport, i empreses i institucions com Amarradores València, APM Terminals, Aportem, Balearia, Boluda, Centre Portuari d’Ocupació, CSP Spain, Docks Logistic, o Fertiberia. També col·laboren Galp, Grup Torres, InterSagunto Terminals, MSC Terminal València, Saggas, Noatum Terminal, Seroil Reciclamás, Tepsa, Rubis, Transmed, València Terminal Europa, Vareser, VMG Refit i Repair.

Tallers per als més menuts

En el marc de l’exposició s’ha organitzat paral·lelament un taller lúdic-didàctic dirigit als més xicotets que té com a finalitat implantar la conscienciació des d’edats primerenques d’un correcte ús dels materials d’un sol ús i respecte al nostre entorn. En concret, se centra en les solucions a la contaminació per plàstics mitjançant la campanya #SinContaminaciónPorPlásticos.

Per a això, el taller mescla les arts plàstiques al costat d’una educació mediambiental que implica l’ús responsable dels materials d’un sol ús com a mitjà d’expressió. En el taller gratuït, dirigit a menors a partir dels sis anys, es desenvoluparà la destresa, la participació grupal, la imaginació, l’expressivitat i la reflexió sobre el reciclatge, estimulant les capacitats per a utilitzar noves alternatives creatives. Aquests cursos es duran a terme entre el 4 i l’11 de juny entre les 11.30 i les 13.30 hores.