A nivell mundial avança un lloc per a situar-se en la posició 27, segons les dades de 2021 de esta consultora

Aurelio Martínez: “La clau de Valenciaport està en la combinació de trànsit export/import amb transbord. El trànsit és fonamental per a facilitar la connectivitat amb tots els ports del món”

El president de l’APV aposta per continuar creixent en capacitat per a facilitar la competitivitat de les empreses i el seu accés a qualsevol mercat

València, 27 de febrer de 2022.- Valenciaport aferma la seua posició estratègica com el quart port d’Europa i el 27 a nivell mundial segons les dades de la consultora Alphaliner corresponents a 2021. Amb les dades de contenidors dels 30 principals ports del món, tancats a 31 de desembre de l’any passat, el recinte valencià avança al grec del Pireu per a consolidar la seua posició com a primer port europeu de referència al Mediterrani. En l’àmbit global, també millora un lloc respecte a la classificació del 2020. Per al president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, aquest rànquing mundial “mostra la força del Port de València i l’impacte que té en els trànsits mundials”.

Segons l’informe d’Alphaliner, la classificació està liderada pels recintes asiàtics (Shanghái, Singapur i Ningbo). Per a trobar el primer port europeu cal anar a la posició onzena que ocupa Rotterdam, seguit per Anvers que és 15é, Hamburg el 19é, València en 27é lloc i El Pireu que ocupa la 29é. Entre els recintes del vell continent, el valencià és l’únic que avança alguna posició. D’altra banda, els principals increments es donen en ports indis (Mundra i Nhava Sheva), estatunidencs (Los Angeles i Nova York) i el Marroc (Tànger).

L’informe destaca la importància dels ports mixtes que són aquells que concentren càrrega i transbord. En el cas de Valenciaport, Alphaliner assenyala que en 2021 els molls valencians van gestionar 5.614.454 contenidors, un 3,4% més que l’exercici anterior, que el consolida com hub estratègic del Mediterrani. Per al president de l’APV, la clau de Valenciaport és “la combinació de trànsit export/import amb transbord. El trànsit és fonamental per a facilitar la connectivitat amb tots els ports del món. Gràcies a que tenim volum suficient perquè les navilieres atraquen a València, els exportadors i importadors que operen en Valenciaport tenen uns preus més competitius. Si no fora així, s’haurien d’anar a altres ports amb l’increment de costos que això els implicaria”.

Continuar creixent per a continuar sent estratègic

L’anàlisi d’Alphaliner indica que els 30 principals ports del món van manejar 450 milions de contenidors durant l’any passat enfront de 421 milions en 2020. Aquesta dada reflecteix que el comerç marítim mundial continua creixent i els principals recintes portuaris estan augmentat la seua capacitat. Per a Aurelio Martínez, “la grandària dels ports és important per a atraure els vaixells grans que són els que mouen les mercaderies a nivell mundial i, per a continuar tenint connectivitat i que les empreses puguen tindre accés a qualsevol mercat del món amb el menor cost possible”. “Valenciaport podria haver crescut més en 2021 però, com ha passat en altres ports, una part dels vaixells s’han hagut d’anar a altres destins perquè hem estat prop de la congestió”, conclou el president de l’APV.

En aquest sentit, el Pla d’Empresa 2021-2025 de Valenciaport contempla un total de 1.098 milions d’euros en inversions per a desenvolupar infraestructures sostenibles com la terminal nord de contenidors que ampliarà la capacitat del Port de València, la millora de les connexions ferroviàries o el desenvolupament d’energies netes, entre altres.