Des de l’inici de la sèrie història al gener de 2018, el VCFIacumula un creixement del 274,39% i se situa en els 3.743,95 punts.

El VCFIcontinua marcat per l’alta demanda de trànsit marítim, el preu dels combustibles i la congestió en zones com els Estats Units.

La flota ociosa se situa a la fi d’octubre en el 0,5% sobre el total i aconsegueix els 124.919 contenidors.

L’Índex creix en totes les àrees geogràfiques excepte el Mediterrani Oriental. Centreamèrica i el Carib (+10,13%) i Llatinoamèrica Pacífica (+9,76%) són les zones on més augmenta.

La celebració de la “GoldenWeek” a la Xina ha pausat l’activitat logística en aquesta zona durant una setmana el que ha afectat les cadenes de subministrament.

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI), l’indicador que mesura la tendència i evolució de costos del transports de contenidor per mar des del Port de València, s’ha situat en 3.743,95 punts a l’octubre el que representa un augment del 5,23% respecte al mes anterior, encadenant ja quinze mesos consecutius de creixement. Així, des de l’inici de la sèrie històrica en 2018, el VCFI registra un increment del 274,39%. Respecte a l’anàlisi per àrees, cal assenyalar que, tal com ha succeït en els mesos més recents, el creixement de l’Índex continua sent un denominador comú a totes elles, amb l’única excepció del Mediterrani Oriental, que sofreix un lleuger descens.

Pel costat de la demanda, la reactivació del sector exterior a tots els nivells ha estat una peça fonamental en la recuperació de l’economia a escala mundial ja que, durant el primer semestre de 2021, el comerç de mercaderies ha arribat a superar els nivells pre-pandèmia. Esta situació ha portat a millorar les previsions per al comerç en un 10,8% per al 2021 respecte al 2020. Això es reflecteix també en el trànsit portuari que, segons l’Índex de Referència RWI/ISL Contenidor Throughput Index que elabora l’Institut Leibniz de Recerca Económica, continua a l’alça, encara que amb unes certes disparitats. Així, en estos últims mesos està marcat, en part, per un clar component estacional derivat de les pròximes festivitats.

D’altra banda, l’oferta de capacitat en el mercat continua sent elevada, emprant les navilieres tots els vaixells disponibles i, per consegüent, la flota comercialment inactiva es manté en nivells mínims. Així doncs, s’observen 45 vaixells ociosos, amb un total de 124.919 TEU (contenidor estàndard de 20 peus) que representen un 0,5% sobre el total de flota activa i que mostra una disminució respecte al nivell de flota ociosa existent a la fi de setembre quan se situava en 159.714 TEU.

Un altre aspecte determinant en el creixement de l’Índex és el preu mitjà del barril de cru de Brent europeu, que ha augmentat en un 12,09% a l’octubre respecte al mes anterior, passant de 74,49 dòlars al setembre a 83,50 dòlars en l’últim mes de referència. Pel que refereix al preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en mar) en els 20 principals ports del món, segons les dades oferts per Ship&Búnquer, el preu mitjà del combustible IFO 380 (Intermediate Fuel) ha passat de 489 dòlars al setembre a 515 dòlars a l’octubre, la qual cosa representa un increment del 5,31%. D’igual manera, el VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha augmentat en un 9,02%, passant de 581,5 dòlars al setembre a 634 dòlars per tona a l’octubre.

Pel que respecta a l’anàlisi de les tretze àrees que componen el VCFI cal ressaltar que la gran majoria han experimentat un creixement en els nivells de nolis. D’entre elles, es destaquen Centreamèrica i el Carib (+10,13%) i Llatinoamèrica Pacífica (+9,76%) seguides d’Àfrica Costa Occidental, Llatinoamèrica Atlàntica i Àfrica Costa Oriental. Més enllà dels factors que són comuns a totes les àrees, com ara l’escassetat de capacitat i equips, o la forta demanda ocasionada per tractar-se d’un període de temporada alta, val la pena fer especial esment a les rutes que van des de Valenciaport als EUA i el Canadà (on el noli ha pujat un 5,53%). En este sentit, segons les últimes dades disponibles de finals d’octubre, la congestió de ports com Los Angeles-Long Beach continua superant el seu propi rècord amb més de 200.000 contenidors esperant a entrar a operar i més de 70 vaixells paralitzats. De la mateixa manera, el Port de Savannah, el quart port més gran dels EUA, està bregant amb importants problemes de congestió arribant a aconseguir un màxim de 28 vaixells de càrrega en espera. A més, a este escenari se li suma el fet que els tràfics d’exportació des de València amb destinació als EUA continuen mostrant una tendència alcista, aconseguit nivells superiors als del mateix període del 2020 i fins i tot als nivells pre-pandèmia en 2019.

VCFI Mediterrani Occidental

Pel que refereix al subíndex del Mediterrani Occidental, les tarifes d’exportació via marítima experimenten un increment del 1,68% respecte al mes anterior per a situar-se en els 2.129,79 punts. Si bé els principals factors després d’esta pujada estan en línia amb la conjuntura actual, el bon comportament dels trànsits de Valenciaport amb esta zona juguen també un paper determinant. En concret, mentre que les exportacions des de Valenciaport a Algèria han decrescut en l’últim mes, continuen situant-se per sobre dels nivells del 2020 encara que per sota dels nivells pre-pandèmia. Per part seva, les exportacions des de Valenciaport al Marroc, després de mesos de reculada, han experimentat un repunt a l’alça en l’últim mes i pressionant més els nolis amb esta àrea.

VCFI Llunyà Orient

Pel que respecta al Subíndex del Llunyà Orient, si bé és cert que el mes de setembre el nivell dels nolis va mostrar una reculada moderada, a l’octubre torna a la senda alcista experimentada durant la major part de l’any 2021 amb un creixement del 1,51% i aconseguint 3.684,52 punts.

En este sentit, als problemes de congestió en els ports xinesos com a conseqüència directa dels diferents brots de la COVID-19, se li han unit l’amenaça ocasionada tant per part del Tifó Kompasu com per la recent crisi energètica que ha obligat els fabricants a limitar la seva activitat al mateix temps que la demanda ha incrementat. A més, just en el mitjà de la temporada alta del transport marítim, per la proximitat a les dates del “Black Friday” i del Nadal, ha tingut lloc la “Golden Week” a la Xina, de manera que la indústria logística s’ha vist pausada durant una setmana, derivant en retallades en els serveis per part de les navilieres i tenint un impacte directe en les ja tensionadas cadenes de subministrament global.

 

Si desitgen llegir l’informe complet, poden consultar este enllaç