Apunta que “hem de prioritzar models en el qual convisquen els ports en perfecte equilibri i harmonia amb el seu entorn”

El president de l’APVha participat en el curs “Reforçant la resiliència portuària contra la pandèmia” que ha organitzat la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD)

Fomentar una política comercial a través de bones pràctiques en els ports, promoure solucions digitals i innovació i crear xarxes sostenibles en la cadena de subministrament, claus per a afrontar els nous reptes

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha assegurat que la crisi generada per la COVID-19 ha demostrat que “els ports i les seues cadenes logístiques són claus per a afrontar situacions extremes i per això, i davant les probabilitats que es repetisquen estos esdeveniments, hem d’estar preparats per a això. Ens enfrontem a una nova normalitat centrada en un món portuari més digital, més innovador, més responsable, més resistent i neutre en carboni”.

Per a afrontar els reptes de situacions com les generades durant la pandèmia, Martínez ha indicat que des de l’APV s’està treballant per “fomentar una política comercial orientada al desenvolupament econòmic a través de bones pràctiques en els ports i promoure solucions digitals i innovació per a millorar les capacitats dels actors de la comunitat portuària”. En esta línia, ha insistit en la necessitat de “crear xarxes de coneixement sostenibles per a millorar la cooperació al llarg de la cadena de subministrament, afavorir la continuïtat de les operacions portuàries en cas de situacions com la viscuda en la pandèmia COVID-19, mantindre obertes les cadenes de subministrament, en particular per a les mercaderies essencials i permetre la no interrupció del comerç marítim”.

El president de l’APV ha participat en la inauguració de l’obertura del curs Reforçant la resiliència portuària contra la pandèmia” que ha organitzat la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). L’acte ha comptat també amb la participació d’Isabelle Durant, secretària general en funcions de la UNCTAD, Michael Gaffey, Ambaixador i Representant Permanent d’Irlanda davant les Nacions Unides; Aurora Díaz-Rato Revuelta, Ambaixadora i Representant Permanent d’Espanya davant les Nacions Unides; David Jean-Marie, director general i conseller delegat de Barbados Port Inc i José Carlos Mario Beni, Interventor de l’Administració General de Ports S.E, Port de Buenos Aires.

Desenvolupament més sostenible i inclusiu

El president de l’APV ha explicat que “aquesta crisi podria ser una oportunitat per a aconseguir un desenvolupament més sostenible i inclusiu, contribuint a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. En este sentit, Valenciaport està desenvolupant estratègies que tenen en compte estos canvis potenciant aspectes com la seguretat, la qualitat de vida i la sostenibilitat i, d’igual manera que hem de vetlar pel normal desenvolupament de l’activitat portuària com a element dinamitzador del creixement econòmic del nostre teixit empresarial, també hem de prioritzar models de gestió que permeten als ports conviure en perfecte equilibri i harmonia amb el seu entorn, a escala local i global.

Lliçons de la crisi

Durant la seua intervenció, el president de l’APV ha repassat algunes de les conclusions extretes de la pandèmia que són importants de cara al futur. Així, per exemple, ha explicat que “el món s’ha globalitzat de tal forma que qualsevol esdeveniment distorsionador en un país s’exporta immediatament a la resta, com ha succeït amb el col·lapse en el Canal de Suez”. En esta línia, Martínez ha indicat que “cal planificar les ajudes i els programes de recuperació per a evitar col·lapses i congestions que distorsionen els mercats fins a extrems com els actuals”.

El responsable de Valenciaport també ha explicat que els impactes negatius no són homogenis, i que afecten més a les baules més febles dels fluxos comercials -països menys desenvolupats, allunyats de les grans rutes de trànsit, etc. També ha assenyalat que la cadena logística és rígida a curt termini, i un bloqueig en qualsevol baula de la cadena repercuteix en la resta. Els costos i els beneficis de les situacions crítiques no es distribueixen d’igual forma al llarg de la cadena logística, ni entre les grans empreses i PIMES.

Finalment, Martínez ha subratllat que “la crisi de la COVID-19 i sobretot les postcrisi estan ocasionant seriosos riscos de desequilibris en els fluxos comercials, alguns conjunturals, però molts d’ells més duradors. Entre aquests es troben l’augment de la inflació, la deslocalització de determinats sectors, la ruptura dels fluxos de cadena de valor o el proteccionisme encobert”.