La mostra del viñetista, arquitecte i emprenedor social, José María PérezPeridis, supera les 6.500 visites, malgrat les recomanacions i exigències sanitàries del COVID-19.

Peridis agraeix l’atenció rebuda a València i compara l’Edifici del Rellotge amb els enclavaments més “emblemàtics de Florència o la Verona de Romeo i Julieta”.

Al final han sigut 6.565 persones les que han visitat l’exposició que Valenciaport ha realitzat sobre la trajectòria professional de José María Pérez, “Peridis” que ha permés donar a conéixer l’humor gràfic del multifacètic il·lustrador a través de més de 80 vinyetes representatives de la seua amplíssima obra. Una mostra que ha acollit l’Edifici del Rellotge del Port de València i en la qual el visitant ha pogut trobar, segons ha definit el propi Peridis, “un edifici preciós, comparable amb llocs emblemàtics de Florència o la Verona de Romeo i Julieta, on entra la llum des del sostre per a il·luminar una sala que, en esta mostra, ha tingut la columna de Suárez com l’eix en el qual ha girat tota l’exposició”.

Satisfacció en l’Autoritat Portuària

Peridis i la seua obra, així com la resposta ciutadana que ha tingut este esdeveniment cultural han combinat perfectament amb els gustos de València i les seues gents. L’exposició de Peridis ha sigut un èxit rotund, per la qual cosa l’Autoritat Portuària de València (APV) felicita efusivament l’autor i als ciutadans que han agraït amb la seua visita l’oportunitat de la mostra. Els personatges creats pel traç i la imaginació de Peridis es completen en la ment dels lectors i en les observacions dels espectadors; pel que haver pogut reunir en l’edifici més emblemàtic del Port de València tanta creativitat reforça el Rellotge com contenidor cultural, d’emocions i d’actes empresarials. Tota una combinació que reprodueix el bon clima en la relació port-ciutat que es viu en l’actualitat a València, amb un port líder en tràfics, en generació d’ocupació i referent de mesures i projectes mediambientals.

Peridis, una trajectòria professional

Des de la setmana de Nadal fins ahir diumenge, 6.565 visitants han conegut de primera mà la labor de Peridis com a humorista gràfic des dels seus inicis en el Diari SP en 1967, passant per les pàgines d’Informacions, Quaderns per al Diàleg i especialment en el diari El País des dels seus inicis en 1976. “La caricatura ha d’expressar amb el màxim d’economia i el mínim de despesa de la personalitat, la fisonomia interior de les persones i els esdeveniments”, ha definit Peridis.

Així mateix, en l’exhibició, els visitants han pogut descobrir al Peridis arquitecte en la seua faceta com a restaurador i divulgador en edificis representatius del nostre patrimoni cultural; i l’emprenedor social a través del seu projecte de Llançadores d’Ocupació i Emprenedoria Social. “La meua vida ha donat bastant de si perquè he pogut mirar-la des de diferents punts de vista que s’han recollit en esta exposició. Hi ha dibuixos, fotografies d’edificis que he rehabilitat, la sèrie sobre la recuperació del romànic que va donar TVE. Facetes amb les quals s’entreté un per a fer l’existència més suportable”, ha assenyalat Peridis.

Un centre cultural al servei de València

Esta exposició, que es va inaugurar el 17 de desembre i ha conclòs este diumenge 31 de gener, és una iniciativa de l’Autoritat Portuària de València (APV) en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Fundació de la Universitat d’Alcalá. Una exhibició que consolida l’aposta de l’APV per situar a l’emblemàtic Edifici del Rellotge com un dels referents de l’activitat cultural de València al servei de la seua ciutadania.

En els últims anys, este icònic lloc de València ha anat desenvolupant una àmplia labor expositiva en la qual s’han plasmat, principalment, temes relacionats amb l’activitat portuària i que ha comptat amb una notable afluència de públic. Així, a més de la mostra de Peridis, organitzada per la APV i comissionada per la historiadora de l’art, Ester Medán, que ha complit amb tots els protocols de seguretat per la Covid, el “Casal del Port” ha homenatiat a altres dos referents de l’humor gràfic d’Espanya: Forges i Ortifus, de les quals van gaudir 12.000 i 10.500 visitants, respectivament.

Recentment, l’Edifici del Rellotge va acollir l’exposició “Imatges Inesborrables”, sobre la mirada de la societat valenciana de la Covid-19 i realitzada gràcies a les fotografies enviades per la ciutadania, que va albergar la visita presencial i virtual de més de 7.000 persones. Un exemple de compromís entre la ciutadania que viu de prop la realitat portuària de València, Sagunt i Gandia; que va remetre per a aquell esdeveniment més de 2.000 fotografies realitzades pels veïns i veïnes dels municipis relacionats amb els ports valencians.

Durante este temps, també s’ha organitzat les exposicions “Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixà del Port de València”, “La Dàrsena Històrica del Port de València: Progrés i Modernitat” o “Això és TEU – 5.000.000”, a més de les ja esmentades “Ortifus a la mar-íntim” i “El Port de Forges”.