L’indicador València Contenidor Freight Index (VCFI) es va reduir a l’octubre un 3,32%

València, 4 de novembre de 2019.- Els costos dels nolis a l’exportació calculats pel València Contenidor Freight Index (VCFI) han començat a detectar la incertesa que genera la guerra comercial. El mes passat aquest índex elaborat a València va detectar una retallada de tarifes en el qual també ha influït la major estabilitat en els mercats petrolífers.

El VCFI corresponent al mes d’octubre canvia de tendència respecte al mes anterior, experimentant una reducció del 3,32% fins a situar-se en els 1.042,10 punts. D’aquesta manera, el VCFI acumula una taxa de creixement des de gener de 2018 del 4,21%.

Però cenyint-nos a la reducció experimentada a l’octubre podem recórrer a diversos factors que ens ajudaran a entendre els motius del referit canvi de tendència:

A la lleugera pujada del preu del Brent del mes anterior li segueix a l’octubre un descens del 4,96% per a situar-se en els 59,71 dòlars per barril. Després dels últims mesos convulsos per les tensions entre els països productors, el preu del petroli es manté estable entorn dels 60 dòlars/barril, malgrat les retallades en la producció als països pertanyents a l’OPEP. Els analistes indiquen que la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, així com la menor demanda de petroli per part d’aquest país asiàtic poden estar influint en el comportament del seu preu al llarg de l’any.

Un altre aspecte rellevant continua sent el tipus de canvi, les oscil·lacions del qual exerceixen una forta influència en aquells nolis negociats en dòlars. El mes d’octubre, l’Euro s’ha apreciat lleugerament respecte al dòlar, la qual cosa ha provocat l’abaratiment d’aquests nolis en termes relatius.

Finalment, la flota ociosa també augmenta fins a mitjan octubre degut principalment a la instal·lació de scrubbers en els vaixells i a la suspensió d’alguns serveis marítims a causa de la baixa demanda. Així, segons les dades d´Alphaliner, la flota ociosa va passar de representar el 3,3% sobre el total de flota activa a la fi de setembre fins a aconseguir el 3,9% el dia 14 d’octubre, augmentant dels 753.819 als 898.750 *TEU. De fet, l’expectativa de repunt del comerç internacional es dilueix un trimestre més, com bé apunta el Goods Trade Barometer elaborat per l’Organització Mundial del Comerç. Des d’aquest organisme assenyalen que no hi ha senyals que indiquen una millora de l’activitat comercial en el tercer trimestre del 2019, la qual cosa introdueix major incertesa sobre l’oferta de capacitat de les navilieres i, per tant, sobre l’estabilitat dels nolis de transport marítim.

Quan s’analitza el comportament dels preus de transport marítim per àrees de destinació, s’observa una clara tendència a la baixa en la gran majoria d’elles. D’aquesta manera, 11 de les 13 àrees objecte d’estudi pateixen una disminució en els nivells de noli, mentre que els dos restants (Europa Atlàntica i Països Bàltics) es mantenen en els mateixos nivells del mes anterior. Com a tendència general, es percep com la incertesa econòmica i les dades de comerç internacional estan pressionant a la baixa els nolis en totes aquestes àrees.

Entre les àrees els nolis de les quals descendeixen, destaca Amèrica del Nord, ja que en aquests mercats els costos retrocedeixen un 3,42%; rebaixa que coincideix amb la disminució d’exportacions des de Valenciaport cap a aquestes destinacions.

A més, crida l’atenció la volatilitat dels nolis iniciada el setembre de 2018 i que s’estén durant els mesos transcorreguts de 2019, mostrant també com l’entorn d’incertesa provocat per la guerra comercial i la feblesa del comerç.

Per part seua, Orient Mitjà també experimenta un descens en els nivells de nolis del 5,72%, en línia amb la reducció dels tràfics d’exportació des de Valenciaport amb aquests mercats.

En relació amb el Subcontinent Indi, la pujada experimentada en el mes anterior després de 5 mesos de caiguda sembla una cosa conjuntural lloc que el mes d’octubre torna a la senda del descens després de caure un 3,74%.

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, el mes d’octubre retrocedeix un 3,08% per a situar-se en 957 punts i canvia la tendència a l’alça experimentada en el mes anterior. Aquest descens s’emmarca en un context de menor demanda cap a aquests mercats, on els trànsits des de Valenciaport es contagien d’aquest pessimisme i acaben reduint els seus enviaments amb destinació a aquests països. Mostra d’això és el menor volum d’exportació en el tercer trimestre de 2019, comparat amb el de l’any anterior.

Pel que respecta al subíndex amb el Llunyà Orient, el mes d’octubre es contrau l’indicador dels nolis un 1,62% i acumula un descens des de gener de 2018 del 19,15%, registrant un valor de 808 punts: el mínim des que s’elabora la informació No obstant això, com s’observa en el gràfic, la tendència és bastant estable, ja que no s’han produït canvis abruptes i se situen en nivells baixos comparats amb altres àrees.