El president de l’Autoritat Portuària de València ha recordat que la viabilitat demostrada de la línia fa necessari pensar en l’ampliació del traçat a doble plataforma.

Les millores introduïdes fins al moment en la línia han permés multiplicar per 10 el nombre de trens que la utilitzen, passant de 3 a 30 setmanals.

València, 24 de juliol de 2019.- Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha participat hui en una jornada organitzada per l’Aliança per al Desenvolupament Estratègic de les Infraestructures d’Aragó en la seu de la Cambra de Comerç de Terol. Baix el títol “El Corredor Cantàbric-Mediterrani, un projecte europeu en vies de desenvolupament”, l’acte ha comptat amb la presència d’Antonio Santa Isabel, president de la Cambra de Comerç de Terol; Salvador Galve, president de la delegació de Terol del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials d’Aragó i la Rioja; Andima Ormaetxe, director adjunt a Direcció d’Operacions, Desenvolupament Comercial i Logística de l’Autoritat Portuària de Bilbao; Adán Piñero, coordinador per al Corredor Cantàbric-Mediterrani; José Javier Mozota, degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canales i Ports a Aragó; i María Teresa Pérez, consellera d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó; entre altres.

Durant la seua presentació, emmarcada en la taula redona “La importància per als ports del Corredor Cantàbric-Mediterrani, el cas de Bilbao i València”, Aurelio Martínez ha explicat que les xicotetes inversions realitzades fins al moment en la línia han tingut efectes molt positius sobre aquesta. “De moment només s’ha executat la instal·lació del Tren-Terra en tota la línia, la supressió de 8 límits de velocitat i l’homogeneïtzació de la càrrega per eix en tota la línia a 22,5 tones. Però només estes actuacions han tingut resultats immediats multiplicant per 10 el tràfic de trens de mercaderies que utilitzen aquesta línia (s’ha passat de 3 a 30 trens setmanals) i millorant considerablement els temps de viatge (23 minuts menys als trens de passatgers i al voltant de tres hores als trens de mercaderies)”.

Segons el president de l’APV, “amb les actuacions previstes pràcticament podríem assumir que és suficient per als trànsits actuals però si, com és previsible, la tendència de trànsit segueix en augment, caldrà buscar i pensar en l’obertura d’un nou passa entre Espanya i el sud de França per Canfranc perquè, en un futur, els passos transfronterers estaran saturats”.

Martínez també ha recordat que en els pròxims 3 mesos es duran a terme diferents actuacions que permetran continuar amb la millora de la xarxa. Entre elles destaquen la supressió d’altres 6 límits de velocitat, la construcció d’un nou pas inferior a l’eixida de Terol, l’inici dels moviments de terra per a construir vies d’apartat de 750 metres en set estacions i la licitació de la construcció de subestacions elèctriques. En este sentit, el president de l’APV ha recordat que existeix un greuge comparatiu en el Corredor ja que, actualment, hi ha projectades inversions de 13.168 milions d’euros, de les quals només 338 milions corresponen a tram Saragossa-Terol-Sagunt, és a dir, una proporció d’1 a 38 €.

Per això, Aurelio Martínez ha proposat que es duga a terme un nou estudi de traçat per a tota la línia que assumisca la doble plataforma. Així, ha recordat que “actualment, existeixen dos o tres trams la longitud dels quals està a l’entorn dels 30 km, amb pendents superiors a les 24 mil·lèsimes. Aprofitant l’esforç inversor actual haurien de suprimir-se aqueixos trams, substituir-los per un nou traçat ja en doble plataforma i iniciar d’aquesta manera una millora total de la línia. El pressupost en estos trams a penes suposaria 350 milions d’euros addicionals, però, amb el creixement de la demanda, aquesta inversió haurà d’anar-se completant amb la reforma total del traçat”.

Compromís amb el Corredor Cantàbric-Mediterrani

Aurelio Martínez també ha aprofitat la seua presència a Terol per a recordar el compromís de l’Autoritat Portuària de València amb la millora d’aquest corredor. “Hem decidit invertir més de 90 milions d’euros en la millora del traçat ferroviari entre València i Zaragoza i a facilitar l’accés ferroviari de les mercaderies al port de Sagunt”. “I tot això -ha continuat- ho hem fet convençuts que era absolutament imprescindible millorar les connexions entre totes dues comunitats perquè, històricament, han sigut clarament infravalorades malgrat albergar una part molt important de la població, el PIB i el comerç exterior d’Espanya i, per tant, jugar un paper clau en la competitivitat de la nostra economia. No cal oblidar que el quadrant nord-oriental d’Espanya concentra el 69,9% de les exportacions i importacions i el 48,2% de la població”.