L’analista de l’Institut d’Economia Internacional (IEI) assenyala que el fons de recuperació aprovat per la UE ha de ser el primer pas per a un projecte de recuperació sostingut i sostenible a llarg termini

L’Informe Econòmic Trimestral de Valenciaport estima l’impacte de la crisi de la Covid-19 en l’economia mundial en 12 bilions de dòlars, que equival al PIB conjunt d’Alemanya, França, Itàlia i Espanya. És la major caiguda de l’activitat econòmica en temps de pau

L’informe assenyala que la clau de la recuperació econòmica està a veure què fan les famílies: estalvi o consum

Valenciaport preveu un descens global del trànsit este any al voltant del 10% i confia en una normalització en el moviment de mercaderies en el segon semestre de l’any

 Els primers dies de juliol assenyalen una millora dels tràfics d’exportacions que gestiona Valenciaport que marquen una lleugera recuperació de l’activitat

“El Fons de Recuperació aprovat per la UE mereix un “notable” per a Espanya. D’una banda, és excel·lent perquè es manté la xifra de 750.000 milions d’euros per a ajudes als països més afectats per la crisi de la Covid-19, que inclou fins a 390.000 milions d’ajudes directes que beneficiaran a Espanya, però d’altra banda és insuficient per a un projecte europeu sostingut i sostenible a llarg termini. És un primer pas, el següent ha de recollir-se en el pressupost comunitari per als pròxims set anys”, ha explicat Vicente Pallardó, analista de conjuntura econòmica de l’Institut d’Economia Internacional (IEI), que hui ha presentat al costat d’Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València, l’Informe trimestral abril-juny de 2020 d’Entorn Econòmic Global que elabora per a la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València (APV).

Durant la presentació, tant Martínez com Pallardó han destacat que la quantificació de l’impacte que la crisi del Covid-19 ha provocat en l’economia mundial és de 12 bilions de dòlars, que equival al PIB conjunt d’Alemanya, França, Itàlia i Espanya. “És la major caiguda de l’activitat econòmica en temps de pau. Estem davant la major expansió fiscal i monetària de la història”, ha comentat Pallardó. En este sentit, destacar que esta crisi ha disparat el deute públic a màxims històrics segons es recull en l’Informe, fins a un 120% del PIB a Espanya, fins a un 140% als EUA o fins a un 160% del PIB d’Itàlia. Una situació que a llarg termini pot ser insostenible i generar distorsions.

En esta línia, l’analista de l’IEI que realitza l’informe per a l’APV assenyala que Europa necessita créixer de manera adequada sobre la base d’en un pla a llarg termini. “El Fons de Recuperació no és suficient, ha de ser un primer pas per a un projecte més ambiciós per a Europa”, ha indicat Pallardó. L’Informe també assenyala alguna de les claus per a l’estabilitat a Espanya que passen per la recuperació de l’equilibri fiscal. Per a això, l’analista de l’IEI i col·laborador de l’APV assenyala “la necessitat de la racionalització de la despesa, el tancament de forats fiscals perquè totes les empreses aporten el just a les arques espanyoles i, com una cosa fonamental, acabar amb l’economia submergida. Espanya segueix en el mateix nivell d’economia submergida des de fa 34 anys, quan entrem a la UE. És una economia insolidària que hem de reduir, igual que Holanda ha d’acabar amb els forats fiscals per a empreses que volen pagar menys imposats. Tots a la UE tenim deures que afrontar”. Un altre dels factors claus que ha apuntat l’Informe d’Entorn Econòmic de l’APV i la Fundació Valenciaport és que el deute generat per la Covid-19 es convertisca en deute perpetu, que seria més suportable amb la conjuntura actual de baixos tipus d’interés; atés que hi hauria inversors interessats que garantirien la seua col·locació en el mercat”.

La recuperació depén de l’activitat privada

L’Informe d’Entorn Econòmic Trimestral també recull com estan actuant els diferents Estats per a fer front a la crisi del Coronavirus. Així, els països han injectat fons a les seues economies a través d’ajudes directes que generen major despesa, com han fet països com els EUA o la Xina, o a través d’ajudes indirectes amb fórmules com a préstecs preferencials, adquisició d’accions d’empreses, que majoritàriament han adoptat els països europeus, o injectant directament diners en les famílies.

Segons l’expert de l’IEI, “per molt que faça el sector públic, la clau de la recuperació està en l’activitat privada i en el que facen les famílies. Si hi ha molta incertesa, la taxa d’estalvi de les famílies creixerà i es reduirà el consum; per això és fonamental generar confiança i posar en marxa mesures que estimulen l’ocupació i la despesa. La condicionalitat i les reformes poden ser bones per a Espanya. Així, per exemple, és el moment d’una reforma del mercat laboral intel·ligent que afronte la segmentació entre treballadors indefinits i temporals, o que fomente la mobilitat en els territoris, o que aborde la gig economy”.

Símptomes de recuperació

Durant la presentació de l’Informe, Aurelio Martínez, ha indicat que “el mes de juliol comencem a veure una lleugera millora en el trànsit de mercaderies, especialment en les exportacions. Si les xifres continuen en esta línia en els pròxims mesos, el segon semestre de l’any tindrà uns trànsits normalitzats. El major impacte ha sigut en els mesos més durs de la Covid, (abril, maig i juny) pel que les estimacions de trànsit de Valenciaport d’enguany pot ser d’una baixada ajuste al 10%”.

El president de l’APV també ha posat en valor la baixada de taxes dels ports, que disminuirà els ingressos de Valenciaport però que són un estímul per al teixit empresarial i un suport a les empreses portuàries ja que els genera liquiditat i estalvi en els costos. En este sentit, l’ajuda financera de Valenciaport a les empreses valencianes per a superar la crisi del Coronavirus ja superaria els 60 milions d’euros, entre la liquiditat de caixa generada i la reducció de taxes portuàries.