És el port espanyol que més tràfic ro-ro va mobilitzar en 2020, el 20% del total nacional.

Este transport multimodal, promogut per la Unió Europea, contribueix a reduir el moviment per carretera el que afavoreix l’eficiència medi ambiental.

L’Autoritat Portuària de València destaca les connexions regulars amb els països europeus, especialment les autopistes de la mar amb el nord i sud d’Itàlia.

Valenciaport ha gestionat durant 2020 un total d’11.223.574 tones de tràfic ro-ro, la qual cosa li situa com el port espanyol més dinàmic en este tipus de mercaderies segons les dades que ha publicat Ports d’Estat. En concret, el port de València ha mobilitzat el 20% del total de les mercaderies que utilitzen les autopistes de la mar del sistema portuari espanyol, en un any especialment complicat per la crisi sanitària de la Covid-19.

En 2020, pels ports espanyols van transitar 56,60 milions de tones per tràfic ro-ro, la qual cosa representa un descens del 13,94% respecte a l’any anterior. Valenciaport, com a primer centre logístic d’esta mena de tràfic en el sistema portuari, va gestionar 11,2 milions de tones, un 10,79% menys que en 2019. En segona posició es troba el port de Balears amb 10,71 milions de tones (-21,47%), mentre que Barcelona amb 9,25 milions de tones i en descens del 19,9% se situa en tercera posició, seguit de prop pel port d’Algesires que en 2020 el tràfic rodat va ser de 9,12 milions de tones que representen un 0,92% més que en 2019.

En el cas de Valenciaport, el tràfic rodat té la singularitat de ser sense passatge i amb més de 200.000 plataformes transportades entre els ports de València i Sagunt. A més d’automòbils, també es mobilitzen mercaderies com a oli, vi, productes alimentaris envasats, maquinària o productes refrigerats.

El tràfic rodat és aquell comerç de mercaderies per vaixell que es carrega i descàrrega amb les seues pròpies rodes i sense necessitat de grues com a camions o qualsevol altre tipus de vehicle de motor. Este transport utilitza les autopistes de la mar, una iniciativa promoguda per la Unió Europea, per  afavorir la integració de les maneres de transport marítim i terrestre per carretera a través de connexions per mar entre diferents països i regions. Este transport multimodal per les autopistes de la mar redunda en un abaratiment de costos, reducció de temps i contribueix a la preservació del medi ambient de forma més eficient.

Font: Ports de l’Estat

 

Tràfic més ecològic

Des de l’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha destacat el protagonisme en el tràfic de contenidors i serveis ro-ro que han convertit en referent a Espanya en connexions regulars amb països del Mediterrani, Mar del Nord o Bàltic, especialment les autopistes de la mar que uneixen els ports de València i Sagunt amb els ports del nord i sud d’Itàlia.

A més, cal destacar, en esta línia, el compromís del port de València, i les navilieres que operen tràfic rodat, per millorar els serveis i apostar per vaixells més ecoeficients en l’objectiu comú de la descarbonització i la reducció de l’impacte ambiental. Este és el cas de l’Eco València, primer vaixell híbrid de la companyia Grimaldi que garanteix zero emissions en port i que cobreix aquesta ruta, i la unitat ro-ro més gran del món dedicada al transport marítim de curta distància que pot transportar 7.800 metres, la qual cosa equival a uns 500 remolcs.

Font: Ports de l’Estat