El contracte entre Autoritat Portuària de València (APV) i Generalitat permetrà abaratir costos als importadors i exportadors i solucionar el problema d’espai en les terminals per l’acumulació de contenidors plens d’importació.

La represa de l’activitat comercial en el sud-est asiàtic, especialment la Xina, unit al tancament de les empreses no essencials per l’Estat d’Alarma al nostre país està generant congestió en les terminals al no poder entregar els contenidors al client final.

L’APV, en coordinació amb la Duana, també ha habilitat el Moll de Creuers 1 de l’ampliació nord per a depòsit de contenidors i roman a la cerca de nous espais pròxims al port de València.

València, 23 d’abril de 2020.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha signat un acord amb l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl de la Generalitat Valenciana per a destinar 80.000 m² de Font Sant Lluís a un magatzem provisional de contenidors plens. Esta parcel·la – propietat de la Generalitat -, situada en la zona de l’ampliació de les instal·lacions de Font Sant Lluís, ha sigut llogada de manera temporal per a poder depositar contenidors plens d’importació.

Amb este contracte, l’APV busca solucionar dos problemes sobrevinguts a les terminals i a les empreses importadores i exportadores a causa de la crisi del coronavirus. El primer d’ells, resoldre el problema de falta d’espai que estan vivint les terminals de contenidors del port de València davant l’emmagatzematge de contenidors plens d’importació derivats de la pandèmia ocasionada pel COVID-19. I el segon és impedir l’increment de costos que genera l’estada innecessària de contenidors en terminals sense que siguen evacuats, tant per a la importació com per a l’exportació.

El tancament temporal d’empreses no qualificades com a essencials, unit a la represa dels enviaments de mercaderies procedents del sud-est asiàtic, especialment la Xina després de la seua reobertura industrial, han provocat que els contenidors, una vegada descarregats, romanguen en les terminals per no poder seguir el seu camí al client final a causa de la falta d’activitat d’estos.

Impedir esta congestió previsible generarà, per això, beneficis per a les terminals i per als importadors: agilitat dels treballs de gestió de càrrega i descàrrega en terminal; i abaratir costos per als importadors i exportadors, atés que les seues mercaderies romandran sobre el pati dels terminalistes el temps just de recollida i lliurament.

Anticipar-se a la situació derivada de l’emergència sanitària per a evitar congestions en les terminals i dificultar el seu correcte funcionament, pel consegüent alentiment de les operacions de càrrega i descàrrega, és el que ha emplaçat a l’APV a buscar nous espais. Així, a l’interior del port de València s’ha habilitat, en coordinació amb la Duana, una àmplia superfície al costat del Moll de Creuers 1 de l’ampliació nord com a zona de depòsits de contenidors plens i s’està treballant per a poder utilitzar espais alternatius pròxims al recinte portuari. Amb estes mesures, l’APV pretén oferir solucions logístiques adequades per a l’emmagatzematge de la mercaderia al mateix temps que es minimitzen els costos al client final.

El contracte signat amb l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl de la Generalitat Valenciana habilita a l’APV a l’ús privatiu del terreny per a l’activitat de depòsit de contenidors per un termini de 30 dies prorrogables per altres 30 dies més i, en tot cas, fins a 45 dies posteriors a la finalització de l’Estat d’Alarma. La parcel·la de la Font de Sant Luís indicada anteriorment, unida a altres possibles ubicacions en les quals ja s’està treballant, permetrà alleujar qualsevol potencial congestió del port de València fins que la situació provocada per l’Estat d’Alarma al nostre país es normalitze i els fluxos de mercaderies d’entrada i eixida de contenidors en el port tornen a la normalitat.