El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’Autoritat Portuària de València (APV), Juan Manuel Díez ha participat en el fòrum organitzat pel Banc Mundial en Izmir (Turquia)

Valenciaport ha sigut convidada pel Banc Mundial per a presentar les seues bones pràctiques en la relació port-ciutat

Exemples de la col·laboració ciutat-port és la dedicació per a ús ciutadà d’una àrea de 230.000 metres quadrats de terrenys portuaris en el marc del Pla Natzaret

L’APV va crear en 2015 els Comités Assessors dels ports de València, Sagunt i Gandia, presidits pels alcaldes, com a punt de trobada per a consensuar actuacions d’integració ciutat-port

Durant la seua intervenció, també ha posat en valor les accions per a lluitar contra el canvi climàtic i l’aposta per la innovació per a atraure talent a València

València, 26 de setembre de 2022.- Valenciaport s’ha posicionat com a referent en les relacions entre el port i la ciutat, afavorint l’harmonització de l’entorn portuari per a fer-lo més pròxim a la ciutat amb fites com la cessió a la ciutat del Balcó a la Mar en 2013 o més recentment el Pla Especial de la Zona Sud 1 per a la zona de Natzaret. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha sigut convidada pel Banc Mundial per a presentar les seues bones pràctiques en la relació port-ciutat, digitalització i descarbonització com a referència internacional en el marc del programa ‘Green Transport in Turquiye’ que s’ha celebrat a la ciutat d’Izmir (Turquia).

El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Díez Orejas, ha explicat en aquest fòrum que “el nostre model de gestió està orientat al diàleg i la cerca d’iniciatives que desenvolupen la complementarietat del Port i la Ciutat”.

En aquest sentit, cal destacar la creació en 2015, a proposta del president de l’Autoritat Portuària de València, dels Comités Assessors dels ports de València, Sagunt i Gandia. Uns organismes presidits pels alcaldes de cadascuna d’aquestes ciutats i integrats en la Comissió Delegada del Consell per a l’Impuls de la Integració Territorial amb l’objectiu d’afavorir, eficaçment, la resolució de les qüestions que cada ciutat i consensuar actuacions d’integració ciutat-port. A més, en el cas de València, cal ressaltar els acords entre l’Ajuntament i el Port de València en 1986, 1997, 2013 i 2018.

Fruit d’aquesta col·laboració es troba l’acord de 2019 sobre el Pla Especial de la Zona Sud 1 que dotarà a la zona de Natzaret de la ciutat de nous espais verds, terciaris i esportius, amb la ubicació de la ciutat esportiva del Llevant UD, una actuació que dinamitzarà l’economia de la zona i la regeneració urbana i social del barri. Aquest pla és de gran transcendència per a la relació de la ciutat de València amb el seu port, atés que contempla la dedicació per a ús ciutadà d’una àrea de 230.000 metres quadrats de terrenys portuaris equivalent a més de 40 camps de futbol. Durant la seua presentació en el fòrum celebrat en Izmir, Díez Orejas també ha destacat el conveni entre l’APV i l’ajuntament de València en 2013, on el Port de València va cedir per a ús de la ciutadania 1.200.000 metres quadrats en la zona nord del recinte portuària. 600.000 d’ells per a la America’s Cup i altres 600.000 per al Balcó a la mar.

En el cas de Sagunt està contemplat l’obertura a la ciutadania d’una part del recinte portuari, en la zona nord del Port, de la qual ja s’ha executat les obres del projecte “Nou passeig marítim en la zona nord del Port de Sagunt” a la signatura COMSA per un import d’adjudicació ha ascendit a 5.523.650. En relació amb Gandia s’està avançant en l’actuació en dues zones, una d’elles entre els embulls de fruiters del 5 al 17, i l’espai situat entre la seua façana sud i el límit de l’àmbit portuari comercial, i entre la façana nord i el cantil. L’altra àrea inclou l’edifici i la plaça de la Llotja, i la plataforma que queda al sud de l’església de Sant Nicolau.

Altres actuacions basades en la innovació i la sostenibilitat

El cap de Planificació Estratègica i Innovació ha indicat que Valenciaport “és un actiu per al desenvolupament de la ciutat en dos aspectes claus de present i futur: la transició energètica i la descarbonització, i el foment de la innovació i la digitalització per a crear ocupacions d’alt valor afegit i atraure el talent”.

En matèria de sostenibilitat ambiental, el responsable de Valenciaport ha explicat en aquest fòrum promogut pel Banc Mundial les accions que està duent a terme Valenciaport en el seu objectiu zero emissions en 2030. Entre elles, ha apuntat iniciatives com l’ús de l’hidrogen en les operacions portuàries que situa al Port de València com a pioner a Europa en l’ús d’aquesta energia neta, els projectes d’instal·lacions de plantes fotovoltaiques en els recintes de València o Gandia, o el foment de les connexions ferroviàries per a traure contenidors de la carretera.

Respecte a la transformació tecnològica, cal destacar iniciatives com OPENTOP, el centre d’innovació oberta per al sector logístic portuari que servirà de palanca per a atraure talent i desenvolupar idees i solucions innovadores per al sector; o el Fons Ports 4.0., coordinat per Ports de l’Estat al costat de la resta d’Autoritats Portuàries, que és el major fons de suport a la innovació oberta d’Europa.

Díez Orejas també ha explicat que Valenciaport està treballant en altres actuacions que afavoreixen la relació ciutat-port, en àmbits com la digitalització i la interacció a través de les eines de Smart City i Smart Port en àrees com la mobilitat, la protecció del medi ambient o la seguretat.

A més, ha recordat que Valenciaport està treballant amb la Generalitat, Diputació de València i Ajuntament en una oferta creuerista que arribe a més municipis i que posicionen a València com un lloc amb múltiples i variades activitats que facilita la mobilitat i evita la saturació dels destins.