El paviment solar està situat en el dic nord del Port de València i pot ser usat tant en zones per als vianants com en àrees de trànsit ocasional.

Innovació i sostenibilitat, dos eixos prioritaris en l’estratègia Valenciaport2030, zero emissions, s’uneixen en este projecte que situa a l’Autoritat Portuària de València com a referent en descarbonització i SmartPorts.

El projecte, implantat per la start-up Solum, forma part de la iniciativa SuperLabPortsi està co-finançant per la Fundació Valenciaport amb el suport de l’APV en el marc de l’Acceleradora de EIT Climate-KIC.

Plaques solars instal·lades en el sòl, xafable per vianants i vehicles, un paviment adaptable per a col·locar en qualsevol parcel·la de sòl, connectat amb mòduls fotovoltaics i cablejat per a portar l’energia a la xarxa. Un projecte pioner en un recinte portuari que hui s’ha presentat en el Port de València i que el situa a l’avantguarda en innovació i sostenibilitat en la seua estratègia de Valenciaport 2030, zero emissions. A més, esta iniciativa obri la porta a aprofitar els grans espais portuaris per a generar energia solar i posiciona a Valenciaport com a referent en SmartPorts.

En concret, s’han instal·lat un total de 24 rajoles solars transitables en el dic nord del Port de València amb una potència superior a 1 kWp en tan sols sis metres quadrats de superfície, amb una producció d’energia equivalent a la meitat de la que es consumeix anualment en una llar de tres persones, la qual cosa evitarà emetre 5,7 tones de CO₂ a l’any. Un projecte pilot que aporta una solució innovadora en l’àmbit de la sostenibilitat en el sector marítim-portuari i que serveix per a comprovar la producció d’energia elèctrica en unes condicions a l’aire lliure, exposat a l’efecte de la salinitat i altres factors atmosfèrics.

“És una aposta més de les que estem desenvolupant en Valenciaport en propostes tecnològiques avantguardistes que doten al recinte d’energies verdes i netes en el nostre compromís amb la descarbonització, al temps, que donem suport a l’emprenedoria per a actuar com a pol dinamitzador de la innovació que genere noves empreses i oportunitats per a joves talents”, ha explicat Federico Torres, cap de Transició Ecològica de l’Autoritat Portuària de València.

“Este tipus de solucions innovadores sostenibles són una realitat de la convicció de Valenciaport per ser catalitzadors d’iniciatives tractores que acceleren la seua posada en funcionament en diferents àmbits. En este cas, ens serveix per a analitzar la capacitat de producció i els emplaçaments on pot instal·lar-se com en els accessos a edificis o la nova terminal de passatgers. A més, mostra la nostra responsabilitat amb la primera línia en la lluita contra el canvi climàtic”, afig Federico Torres. Així, ha recordat altres projectes com H2PORTS, inclòs en el Full de ruta de l’Hidrogen del Govern d’Espanya, que convertirà al Port de València en el primer d’Europa a usar vehicles i maquinària portuària propulsats per piles d’hidrogen. En aquesta línia, Valenciaport també està avançant en la instal·lació de cobertes solars a València o Gandia, la instal·lació d’una planta eòlica o l’electrificació dels molls del port de València.

Centre d’innovació i sostenibilitat

L’ús de paviment solar en el Port de València ha sigut desenvolupat per SOLUM, una de les start-up seleccionada per l’Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació Valenciaport en el marc de l’Acceleradora de EIT Climate-KIC, que va respondre al repte llançat per Valenciaport sobre innovació en instal·lacions fotovoltaiques en ports i que, en accedir a la fase 3 de l’acceleradora ha comptat amb un suport financer de 30.000 euros.

El director general de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa, ha explicat que un dels principals propòsits d’aquesta iniciativa és atraure talent al sector logístic-portuari aplicant una estratègia d’innovació oberta en el Port de València, en alineació amb un dels grans demostradors en la nova estratègia de EIT Climate-KIC (Deep Demonstration Net-Zero-Emissions for Resilient Maritime Hubs), on el co-disseny de solucions innovadores dels actors implicats es puguen desenvolupar i implantar en el recinte portuari, contribuint així a aconseguir el seu repte de zero emissions netes en 2030.

Per la seua banda, el director de Producte i Innovació de SOLUM, Luis Muñoz, ha indicat que “este sòl solar és 100% transitable amb un disseny integrat en l’arquitectura urbana que garanteix l’antilliscament, amb propietats regeneratives i una resistència major que el formigó que li fa resistent a càrregues, impactes i al ratllat. El sistema genera energia neta gràcies a les cèl·lules fotovoltaiques d’alta eficiència integrades en el seu interior”.

Esta solució fotovoltaica innovadora pot ser instal·lada tant en zones per als vianants com en àrees amb trànsit ocasional. Estes plaques solars són molt més resistents a l’erosió i presenten un fàcil manteniment i, en un lloc com el Port de València, tenen també l’avantatge de poder produir energies en zones on un panell no podria instal·lar-se.

Innovació i sostenibilitat

Este projecte està integrat en #SuperLabPorts, un espai de projecció internacional dissenyat i pensat per a la innovació i l’emprenedoria en el sector marítim i portuari en matèria de canvi climàtic, impulsat per l’APV, la Fundació Valenciaport i EIT Climate-KIC (el Centre d’Innovació en canvi Climàtic)- que ha sigut posat en marxa per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia -, la principal missió del qual és potenciar el desenvolupament d’una economia baixa carboni amb l’objectiu de facilitar accions d’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Orxata per a gaudir de les vistes

Durant la presentació, i com detall als presents, este paviment solar, instal·lat al balcó del dic nord de l’ampliació, ha subministrat energia a un servei mòbil d’orxata Denominació d’Origen Xufa de València, com a exemple del que les plaques poden produir a petita escala. La instal·lació s’ha situat al costat de les plaques solars, damunt de les que s’ha celebrat l’acte, i amb vista al balcó del dic nord que permet veure les platges del nord i sud i el conjunt del recinte portuari.