Valpark iniciarà en breu els primers estudis tècnics per a la implantació d’un node ferroviari.

Valpark posarà en marxa de manera imminent la redacció dels estudis tècnics necessaris per a avaluar la possible implantació d’un bescanviador modal al parc logístic de Vallada (La Costera), bescanviador que servirà per a connectar aquest polígon de grans dimensions amb la línia ferroviària del Corredor Mediterrani, el recorregut del qual travessa tota l’extensió d’aquest parc industrial, dotant-lo d’una extraordinària connectivitat. La redacció de l’estudi es va acordar després d’anunciar-se per part de l’Autoritat Portuària de València que aquesta estació podria ser de gran funcionalitat per a la logística portuària.

Així es va acordar durant el segon encontre de treball celebrat entre l’Autoritat Portuària de València (APV), la Generalitat Valenciana, la societat València Plataforma Intermodal i l’empresa Governança Industrial, que coordina el pla de resiliència per al rellançament de Valpark, un parc industrial d’1.300.000 metres quadrats amb un extraordinari potencial econòmic i empresarial.

Vàries han sigut les raons que han motivat aquest primer pas avant per part de l’APV per a avançar en la prospectiva de Valpark com una infraestructura logística de servei per al sector empresarial dins del seu hinterland ferroviari de referència.

 Implicació de la Generalitat

D’una banda, la implicació de la Generalitat Valenciana en el rellançament de Valpark, ha sigut un dels factors clau en la decisió de Valenciaport d’apostar per la possible implantació d’un nus intermodal. La societat pública Espais Econòmics Empresarials, participada el 50 per cent per la GVA i al 50 per cent per l’Estat, preveu assumir la condició d’agent urbanitzador per a finalitzar les actuacions necessàries que permeten l’entrada en funcionament del parc. Replicant així operacions tan reeixides com les ja implementades per aquesta societat en Parc Sagunt 1 i 2.

D’altra banda, el parc logístic de Vallada compta amb una superfície total pròxima a 1.300.000 metres quadrats, té una longitud de dos quilòmetres de llarg entre els seus extrems nord i sud, i disposa de terrenys suficients en els seus voltants per a garantir futures ampliacions. La seua ubicació presenta una accessibilitat directa a les grans autovies i línies fèrries del corredor mediterrani en el tram València/L’Alzina, declarat d’intervenció prioritària per l’Objectiu 6 de Transport Sostenible del Pla de Resiliència del Govern Central i el mecanisme Next Generation. La longitud física del polígon permetria la implantació d’una infraestructura de 750 metres lineals sense dificultats tècniques, complementant l’oferta comercial de Valpark amb el gran atractiu de disposar d’una connexió intermodal vinculada al port de València.

Una altra de les raons, és el plantejament urbanístic de Valpark, la tramitació burocràtica del qual es troba totalment finalitzada, ofereix a les empreses i clients del port una immediata disponibilitat legal de sòl industrial en una localització de gran intensitat de trànsit de mercaderies. Aquesta circumstància permetria impulsar una oferta de sòl de parcel·les de gran dimensió en un entorn de forta seguretat jurídica i en un període molt breu de temps, oferint solucions efectives d’implantació logística a molt curt termini, que puguen suplir les necessitats de determinats clients dels ports de València i de Gandia.

Cal recordar que a més de la disponibilitat jurídica dels terrenys, ADIF ja va emetre un primer informe de compatibilitat per a implantar un bescanviador ferroviari en Valpark al no existir cap impediment tècnic que obste la connexió del parc amb la xarxa ferroviària d’interés general, dotada d’ample convencional i internacional que discorre per tot el bord sud del parc.

Al costat de totes aquestes raons també s’ha valorat el fet que la comarca de La Costera aprovarà al maig de 2021 una moció conjunta dels 19 alcaldes de la comarca per a avançar decididament en l’enfortiment de les seues capacitats industrials i logístiques, a través del reimpulse de Valpark. Aquesta gran receptivitat institucional, empresarial i social al desenvolupament de la infraestructura es valora com un actiu estratègic en el desenvolupament subsegüent de la infraestructura.