• El Port de València testa l’ús de plaques solars fotovoltaiques en el mur del Dic Nord amb l’objectiu de comprovar la viabilitat energètica del que seria el primer gran parc fotovoltaic vertical en un port a nivell internacional i pioner a Espanya 
  • Esta prova pilot s’emmarca en els Labs de Opentop -el Hub d’innovació oberta de la Fundació Valenciaport- que te per objectiu validar l’aplicació de noves tecnologies en el sector logístic portuari 
  • La startup valenciana SunnerBOX ha desenvolupat l’ IT3, un sistema matricial de panells fotovoltaics disposats sobre una malla tendida amb tirants i tensors ancorada directament sobre el dic. Aquest sistema, a part d’aprofitar la infraestructura existent, estalvia costos estructurals, agilitza la instal·lació, facilita el manteniment i fa més viable el projecte

València, 2 d’agost de 2023.- Valenciaport estudia crear el primer parc fotovoltaic vertical a gran escala a Espanya. El Port de València testa l’ús de plaques solars en una franja de paret del Dic Nord amb l’objectiu de comprovar la viabilitat i eficiència de la instal·lació a xicoteta escala. La capacitat de generació d’energia neta determinarà la construcció d’un projecte de major envergadura que aspira a convertir-se en el primer gran parc fotovoltaic vertical projectat a un port a nivell internacional.

Per aconseguir-ho s’emprarà l’ IT3, una solució singular desenvolupada i registrada per la startup valenciana SunnerBOX. L’ IT3 consisteix en un sistema matricial de panells fotovoltaics disposats sobre una malla tendida amb tirants i tensors ancorada directament sobre el dic. Este sistema, a part d’aprofitar la infraestructura existent, estalvia costos estructurals, agilitza la instal·lació, facilita el manteniment i fa més viable el projecte.

Esta prova pilot s’està duent a terme en col·laboració amb el Centre d’Investigació en Direcció de Projectes, Innovació i Sostenibilitat (PRINS) de la UPV. Consta de 21 mòduls fotovoltaics de 410 W cadascun, la qual cosa suposa una potència instal·lada de 8.6 KWp. Durant la prova es mesurarà l’energia generada i el comportament dinàmic de l’estructura en temps real a través de sensors de diferent tipologia. L’energia generada per les diferents matrius en configuració aïllada s’emprarà per a alimentar el propi sistema de sensors.

Una vegada transcórreguen els dos mesos de prova, si els resultats del test són òptims, l’APV buscarà la millor via de finançament per a executar la instal·lació en el dic a major escala.

Este projecte innovador és fruit de la labor exercida en els Labs de Opentop -el Hub d’innovació oberta de la Fundació Valenciaport- que te per objectiu validar l’aplicació de noves tecnologies en el sector logístic portuari.