• En el marc del seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Autoritat Portuària de València (APV)ha tret a licitació el desenvolupament i gestió d’un Canal Ètic

L’Autoritat Portuària de València (APV) enforteix el seu compromís de bones pràctiques amb la societat a través del seu Canal Ètic, una eina accessible a les persones, autoritats, clients, empleats i altres grups d’interés. Aquesta iniciativa s’emmarca en el compromís de Valenciaport amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), entre els quals s’inclouen els relatius a “pau, justícia i institucions sòlides”, que estableixen metes relatives a la reducció de la corrupció i el suborn, la creació d’institucions eficaces i transparents o la garantia d’accés públic a la informació.

En concret, l’APV ha tret a licitació la contractació del servei per a la gestió externa del Canal Ètic de l’APV amb un pressupost base de 71.400 euros (sense IVA) i un termini d’execució de 36 mesos. Les empreses interessades podran presentar la seua oferta fins al 8 de maig a les 13.00 hores. L’objecte d’aquest contracte és la prestació del servei extern accessible via web per a la gestió de les consultes i denúncies cursades a través d’aquest canal. El contracte inclou els serveis de suport jurídic, consultoria i emissió d’informes en relació amb la tramitació interna d’aqueixes consultes i els processos d’investigació.

El Canal Ètic és una ferramenta que millora els valors i la cultura de l’organització; assegura el compliment dels procediments i polítiques organitzatives, així com de les obligacions legals i socials; permet una gestió ràpida i eficaç de les denúncies; i ajuda a previndre la pèrdua de patrimoni.

El Consell d’Administració de l’APV, com a mostra del compromís de l’Entitat amb objectius d’integritat corporativa, va aprovar el 16 desembre de 2021, entre altres, el Codi de Conducta i el primer Pla de mesures Antifrau. En aquest Pla es detallen els quatre elements clau del denominat “cicle antifrau”, com són prevenció, detecció, correcció i persecució. En aquesta línia, un canal ètic és un instrument molt efectiu per a reduir els riscos i crear confiança, ja que permet a l’organització detectar incompliments en una etapa primerenca, actuant com a mecanisme de prevenció davant possibles actes de frau, corrupció, assetjament i altres accions indegudes.

La implantació d’aquest canal respon a la Directiva Europea 2019/1937 i la seua transposició a la legislació espanyola mitjançant la Llei 2/2023. De fet, al maig de 2022 l’APV va iniciar la prestació del primer servei de gestió externa del Canal ètic de l’APV amb una duració inicial màxima de 12 mesos, que permetera el seu desplegament immediat i servira d’experiència.

L’APV ve desenvolupant des de fa anys actuacions en l’àmbit mediambiental i social que s’han vist completades amb la implantació de mesures en matèria de Govern Corporatiu i millora del Control Intern. La política de Responsabilitat Social i Integritat Corporativa inclou principis com la transparència, el compromís d’integritat corporativa, prevenció del frau i la rendició de comptes, entre altres.