
- La jornada, que ha acollit l’emblemàtic Edifici del Rellotge, ha sigut organitzada pels responsables del programa Train For Trade de la UNCTAD (conferència de Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament)
- En el marc de la Conferència, els set ports que formen part del programa Train For Trade (Valenciaport entre ells) han proposat un nou sistema de mesurament de l’acompliment portuari que inclou indicadors relatius a la Sostenibilitat i la Resiliència
- Com a exemple, s’ha presentat el primer informe que avalua la implementació en Valenciaport dels nous indicadors proposats que inclouen el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
- Segons Mark Asaff, cap de Desenvolupament de RH del programa Train for Trade, en 20 anys de treball s’ha aconseguit molt, “ara tenim indicadors per a fer seguiment comparat de com millora la Governança i l’acompliment portuari”
- La trobada ha servit també per a actualitzar els continguts que s’imparteixen en el marc del programa Train for Trade
València, 26 d’octubre de 2023.- Els responsables del programa Train For Trade de la UNCTAD (conferència de Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament) han organitzat en col·laboració amb Valenciaport i la Fundació Valenciaport la seua Conferència anual sobre Gestió Portuària. En ella, s’han reunit mig centenar de representants dels ports responsables d’impartir el programa formatiu Train For Trade amb l’objectiu d’actualitzar continguts i de presentar el nou sistema de mesurament d’acompliment portuari que inclou nous indicadors relatius a la Sostenibilitat i la Resiliència.
Com a exemple, s’ha presentat el primer informe que avalua la implementació en Valenciaport dels nous indicadors proposats que inclouen el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les dades d’este informe s’han obtingut a través del seguiment d’una sèrie d’indicadors introduïts en l’eina digital Port Management Sèries que utilitza la UNCTAD per a monitoritzar els Indicadors de Rendiment Portuari i que inclou indicadors de Recursos Humans, Financers, Operativa de vaixell, Resiliència, Operativa de càrrega, Governança i Sostenibilitat.
Després de la presentació de l’informe, Mark Asaff, Cap de Desenvolupament de Recursos Humans del programa Train for Trade, ha assenyalat que “des de la primera Conferència que va organitzar la UNCTAD a Manila hem aconseguit molt i ara tenim indicadors per a fer seguiment comparat de com millora la Governança i l’acompliment portuari”. En esta mateixa línia, Asaff ha afegit: “més de 20 anys treballant en tres llengües per a millorar la capacitació individual i institucional. Un treball amb el qual hem millorat molt la connectivitat entre la UNCTAD i institucions portuàries de tot el món”.
Durant la jornada s’han avaluat a més les últimes tendències en la gestió de trànsits portuaris i els resultats i estadístiques de les tres xarxes lingüístiques de Train For Trade (hispana, francòfona i anglesa). En paral·lel, s’ha debatut sobre els reptes i tendències de la indústria marítima, portuària i logística abordant els reptes de la innovació oberta i el paper que juguen les startups i els ports en la innovació.
Esta cita, que ha acollit l’Edifici del Rellotge, és el pas previ a la celebració de la primera edició del Congrés Mundial d’Emprenedoria Portuària que acull la Ciutat de les Arts i les Ciències hui en el marc de l’esdeveniment València Digital Summit.
Programa Train For Trade
El programa Train For Trade, impartit des de fa prop de deu anys, té com a objectiu ajudar a les comunitats portuàries de països llatinoamericans (en espanyol), en països francòfons (en francés) i en gran part dels països de la Commonwealth (en anglés) a millorar les capacitats dels seus comandaments mitjans. Des dels seus inicis, centenars de professionals portuaris han rebut la formació impartida.
L’Autoritat Portuària de València és un dels set ports associats a este programa al costat de Ghen Port Company de Bèlgica, l’Autoritat Portuària de Gijón, el Port Autonome de Marseille i el Port Autonome de Dunkerque a França, Dublín Port Company d’Irlanda i la Administraçao dues Portos do Douro e Leixoes de Portugal.
Col·laboració amb la UNCTAD
L’APV col·labora amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) en estos programes de formació portuària des de l’any 2001. A més, des de 2007 és un dels set ports associats al programa Train for Trade gràcies a la signatura d’un conveni de col·laboració.
Així, Valenciaport forma a treballadors portuaris de parla hispana en el marc del programa Train for Trade i desenvolupa accions com a missions d’assistència tècnica a països d’Amèrica Llatina i celebració de seminaris a València i Gijón (també port col·laborador en llegua hispana). El material d’estudi que s’imparteix és actualitzat regularment per la UNCTAD amb la col·laboració d’experts portuaris de les Autoritats Portuàries de València i Gijón i de la Fundació Valenciaport i es compon de manuals, vídeos, avaluacions, exercicis individuals i grupals que estan disponibles en la plataforma a distància de Train For Trade.