El port de València treballarà en 2018 amb 30 companyies navilieres diferents.

Valenciaport estarà un any més present en la fira SEATRADE CRUISE GLOBAL, el principal certamen de creuers del món, que obrirà les seues portes el pròxim 5 de març a Fort Lauderdale (Florida). La presència de l’Autoritat Portuària de València, que acudirà al costat de Turisme València, s’emmarca dins del stand institucional de “Ports of Spain”, i té per objectiu posar en valor les instal·lacions portuàries i l’oferta turística de la ciutat davant professionals del sector de tot el món.

Nova ordenació de l’espai portuari dedicat al passatger

L’Autoritat Portuària de València  ha tancat una agenda de treball durant el certamen amb la finalitat de presentar als actuals i futurs clients la situació generada per la nova reordenació de l’espai portuari i planificació estratègica que s’està duent a terme en estos mesos en l’Ampliació Nord d’una banda i en la zona situada en l’entrada Nord del Port. De fet, la ubicació de la nova terminal de creuers, els plecs dels quals estava previst que es publicaren a la fi del 2017, s’està dissenyant en la zona més propera a l’entrada nord del port permetent així aproximar les operacions d’eixida i entrada a la ciutat, que resultaran, per tant, més còmodes per als visitants.

En l’actualitat i fins que no se pose en marxa la construcció de les noves instal·lacions, el port de València disposa de dos molls que permeten l’atracament de bucs de fins a 300 metres d’eslora i altres dues alineacions d’atracament situades en l’ampliació nord de 430 i 440 metres de longitud respectivament i un calat de 16 metres. El port atén a tot tipus de creuers de pràcticament totes les companyies que escalen en el Mediterrani com els bucs d’última generació que ofereixen creuers familiars i que el seu atracament s’operen en l’ampliació nord o naus més xicotetes per a un públic més selecte que s’operen en els molls de l’actual terminal de passatgers situats en l’entrada del port.

Previsions de creuers

Les xifres que es presentaran als clients actuals i potencials són encoratjadores: Valenciaport segueix sent constant en el creixement de creueristes observat en els últims anys. Un any més, les previsions de Valenciaport per a l’any 2018 són optimistes. El port de València té programades 196 escales en aquest exercici i preveu superar els 435.000 passatgers, xifra que suposarà un creixement superior al 3% enfront del d’1.6% registrat en l’exercici anterior. Un fet rellevant a prendre en consideració en el 2018 és que MSC Cruceros utilitzarà València com a port base per a dos dels seus bucs, el MSC Divina, que cobrirà la campanya de març a setembre, i un dels vaixells insígnia de la companyia, el MSC Meraviglia, que realitzarà escales els mesos d’octubre i novembre. A més, el port de València treballa amb al voltant de 30 navilieres diferents entre les quals destaquen companyies com Costa Creuers, Royal Caribbean, Aida Cruises, Grupo TUI, Azamara Cruises o Viking Cruises, entre unes altres.

Oferta turística

L’oferta d’excursions oferides al creuerista de València és àmplia, variada, còmoda i, sobretot segura, fet al que des de les institucions se’ls presta especial atenció des de l’arribada a port. D’una banda, València ofereix un centre històric ampli que es pot visitar còmodament passejant o amb bicicleta, ja que la ciutat està dedicant cada vegada més espais reservats als ciclistes i vianants i els punts d’interès manquen de congestions i ofereixen una experiència genuïnament mediterrània. En 2017, es van incorporar nous recorreguts a les tradicionals rutes per l’Albufera, el centre històric o la Ciutat de les Arts i les Ciències. Entre ells destaquen la Ruta de l’Art Religiós, que inclou una parada en la Catedral amb l’obligada visita al Sant Calze i a altres esglésies com la recentment restaurada Sant Nicolás, amb raó denominada la capella Sixtina espanyola; la Ruta de la Seda que permet conèixer el llegat històric d’esta indústria a València amb les visites a la Llotja de la Seda, al recentment restaurat Museu de la Seda i al barri de Velluters en el qual es fabricaven els teixits encara hui utilitzat en festes populars com les Falles. A les festes josefines està dedicada una altra de les excursions recentment oferides amb la fi que el visitant s’endinse en els principals punts neuràlgics d’aquestes festes declarades Patrimoni de la Humanitat en 2017.