La nova subestació elèctrica permetrà connectar a l’electricitat de terra els motors dels vaixells mentre estan atracats en el Port de València

El projecte de subestació elèctrica contempla la instal·lació de dos transformadors d’una potència aparent de 30 Mega voltamperios (MVA) cadascun

València, 17 de febrer de 2021.-  La nova subestació elèctrica del Port de València que permetrà interconnectar la xarxa de les instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València (APV) amb la xarxa de distribució d’alta tensió de 132 kv ha fet un pas més amb la publicació del plec per a la contractació de la direcció d’obra. Esta subestació és una mostra més del compromís de Valenciaport amb el seu objectiu de 2030, zero emissions, i un avanç en el projecte d’electrificació dels molls del Port de València per a connectar a l’electricitat de terra els motors dels vaixells mentre estan atracats en les instal·lacions portuàries.

En concret, el plec que s’ha publicat de la subestació té com a objectiu la contractació del servei de direcció d’obra i la coordinació de seguretat i salut de la construcció de la subestació transformadora i la nova línia subterrània. El pressupost de la licitació és pròxim als 600.000 euros i contempla un termini estimat d’execució de 23 mesos.

Esta subestació, que està prevista que puga estar operativa a partir de 2022, donarà serveis als diferents molls del Port de València, a la futura terminal nord de contenidors i la terminal pública de passatgers. Esta actuació s’emmarca en el ferm compromís de 2030, zero emissions de l’APV que s’avançarà dues dècades als objectius de descarbonització i de reducció de gasos d’efectes d’hivernacle que Espanya, Europa i els organismes internacionals han projectat per a 2050. En esta línia, Valenciaport està treballant en altres projectes com la instal·lació de plantes fotovoltaiques o d’energia eòlica, l’ús d’hidrogen verd o el proveïment de GNL, entre altres.

Característiques de la nova subestació

El projecte de subestació elèctrica contempla la instal·lació –en dues etapes– de dos transformadors d’una potència aparent en total de 60 Mega Voltamperios (30 MVA cadascun), que permetran reduir la tensió rebuda a 132 kV (132.000 volts, o 132 Quilo Volts) fins als 20 kV (20.000 volts, o 20 Quilo Volts), com a pas previ per a fer arribar esta tensió als diferents punts de les instal·lacions de l’APV; entre ells, els molls de les terminals per a facilitar la connexió dels vaixells a la xarxa.